Medi ambient

Incertesa davant la decisió de l'ACA de no netejar el litoral

Reaccions diverses entre els municipis costaners en saber que la Generalitat ja no pagarà la neteja de les platges

La majoria creu que fins que no hi hagi relleu als consistoris no es prendran decisions

L'anunci de la Generalitat que enguany no contractarà els vaixells per netejar el litoral ha provocat reaccions diverses entre els municipis costaners. Això sí, amb un cert rerefons de crítica i deixant entreveure que aquest és un problema de què les administracions locals no s'haurien de fer càrrec i menys en una conjuntura econòmica tan negativa com l'actual. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha justificat la retallada pel pla de reequilibri econòmic i financer per fer front a un deute acumulat de més de 2.000 milions.

Salou

A la capital de la Costa Daurada, el consistori (FUPS-CDC i PP) té clar que, quan falta una setmana per al relleu a l'alcaldia, no pot prendre cap decisió ferma. El que sí que s'ha fet des de la regidoria de Medi Ambient és buscar pressupost i tarifes perquè el nou equip de govern disposi ja de dades suficients i pugui reaccionar a temps en el cas que volgués contractar un servei.

Calafell

Des de Calafell, la tècnica de la regidoria de Medi Ambient Pilar Cervantes va deixar constància de la mala maror que ha generat la desaparició d'aquest servei i que, en cap cas, els ajuntaments no se'n poden fer càrrec. A més, també va recordar que almenys el consistori calafellenc, controlat pel PSC, no va destinar cap partida específica per a la neteja del seu litoral quan va confeccionar els pressupostos. Calcula que el cost d'aquest servei, per temporada estival, estaria al voltant dels 50.000 euros –comptant l'embarcació, el patró, el lloguer de l'amarratge al port i la gestió dels residus–, i recorda que la majoria dels residus que es troben al mar procedeixen de terra, un aspecte de què ja tenen cura durant tot l'any.

Cambrils

La notícia també ha generat molt malestar a Cambrils, sobretot per la manera com s'ha actuat. “Ens vam passar tot l'hivern fent aquesta pregunta al govern i no ens han respost fins ara”, va denunciar la regidora de Turisme, Ana López (PSC). Des del consistori cambrilenc no entenen que l'eliminació del servei s'hagi fet de manera tan radical “perquè desconeixen les característiques i les peculiaritats de cada municipi”, segons López. També es veu injust que les administracions locals hagin d'assumir unes competències “que no són seves”.

Tarragona

A la capital encara no s'ha pres cap decisió, perquè consideren que qui ho hauria de fer és el nou equip de govern. Fonts de la regidoria de Medi Ambient van assegurar que no tenen res decidit, que no han fet cap consulta a cap empresa externa i que, de moment, és un tema secundari perquè existeixen altres prioritats.

L'Ametlla de Mar

L'alcalde de l'Ametlla de Mar, el convergent Andreu Martí, va admetre que rebrà queixes per l'eliminació del servei de neteja del litoral que realitzava l'ACA, però també va deixar clar que mai se li va comunicar quins dies es desplaçava a les platges de l'Ametlla de Mar l'embarcació. “Era un servei molt car i és lògic que ara se'l replantegen. Per contra ens han incrementat la plantilla de metges del centre d'assistència primària”, ha dit Martí.

Deltebre

L'Ajuntament de Deltebre fa una valoració molt negativa de la retirada del servei de neteja de l'ACA. “No es pot apostar pel turisme de qualitat, per aconseguir banderes blaves per les platges i després deixar-nos sense la neteja del litoral”, va lamentar l'alcalde, Gervasi Aspa. L'Ajuntament de Deltebre no té capacitat pressupostària per fer aquesta neteja i optarà per retirar la brossa quan arribe a la costa.

Sant Jaume d'Enveja

L'alcalde de Sant Jaume d'Enveja, el socialista Castor Gonell, no es va mostrar molt preocupat ahir per la suspensió del servei de l'ACA. “Crec que a les nostres platges les embarcacions de l'ACA no han arribat mai, perquè l'aparició d'objectes vomitats pel mar a la platja és continu”, assenyalava Gonell, conscient també que les platges de Sant Jaume estan just a la desembocadura i s'hi ajunta la brossa que porta el riu amb la dels desaigües dels regants.

Sant Carles de la Ràpita

L'Ajuntament de la Ràpita es gasta cada any 300.000 euros en la neteja de platges, una neteja que manté tot l'any. Ara bé, per al també socialista Miquel Alonso, la decisió del'ACA tampoc és preocupant. “Normalment si no és per un temporal molt fort no tenim el problema dels flotants perquè el braç del Trabucador protegeix les nostres platges”, va informar Alonso, tot assenyalant que a més l'Estació Nàutica organitza cada any una neteja submarina a la zona de la punta de la Banya, on sí que s'acumula brossa.

Alcanar

L'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat (ERC), va assegurar que no havia rebut cap comunicació de l'ACA i desconeixia l'afectació que això tindrà a l'Ajuntament. “Senyal que molta cosa no fan”, va afirmar. Ara bé, el que sí que va lamentar Montserrat és que la decisió arribe en la temporada de platges i en un moment en què els ajuntaments estan en funcions i sense possibilitats de reaccionar davant la situació.

LA XIFRA

41
embarcacions
va contractar l'any passat l'ACA, amb un balanç de 231,4 m ³ de residus recollits en tres mesos.

LA XIFRA

2.000
milions d'euros
és el deute acumulat per l'ACA en els darrers anys. El cost per cada ampolla recollida és 10 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.