Medi ambient

MEDI AMBIENT

Caldrà estudi d'impacte dels plans eòlics de les Gavarres

El consorci del parc demanarà a la Generalitat l'avaluació ambiental de les instal·lacions que Enel vol fer a Calonge i Santa Cristina

Els dos ajuntaments i els ecologistes, contraris als llocs escollits

El Consorci de les Gavarres demanarà al Departament de Territori de la Generalitat l'estudi d'impacte ambiental dels dos microparcs eòlics que Enel Green Power ha projectat a dins del parc. El primer proposa emplaçar tres aerogeneradors elèctrics de 3,3 MW a dalt del puig Cargol i el puig de la Cendrosa calongins. I el segon, també amb una potència de 9,9 MW, entre el puig d'en Ponç i la roca Rovira de Santa Cristina d'Aro.

El gerent del consorci del parc, Oriol Armet, no s'ha volgut pronunciar abans de la reunió de la comissió, que es farà a finals d'abril, però troba “obvi que l'avaluació d'impacte és necessària, ja que sis aerogeneradors de 100 metres d'altura no és cap obra menor”. Per la seva part, els alcaldes dels dos municipis afectats discrepen quant a les ubicacions. Jordi Soler, de Calonge, avança que es mostraran “en contra d'aquest projecte pel fort impacte visual que tindrien els molins a dalt del puig Cargol”, tot i obrir la porta a la possibilitat d'“instal·lar-los en algun punt en què tingués un impacte menor”. El cristinenc Josep Llensa tampoc no veu bé ubicar-los a dalt de la urbanització de la Roca de Malvet, i està esperant que se n'avaluï l'impacte ambiental.

Riscos per als ocells

A banda dels efectes sobre el paisatge, des del Grup de Natura Sterna de Castell-Platja d'Aro, alerten que “l'informe ambiental dels promotors obvia l'impacte sobre la fauna del parc”, especialment sobre els ocells.

El president de l'entitat, Jaume Ramot, esmenta els casos d'un niu de ducs pròxim a la roca Rovira, els ratpenats o els rapinyaires que freqüenten l'àmbit, i l'estadística que a tot l'Estat, de mitjana, les aspes de cadascun dels molins instal·lats –de 60 metres d'envergadura– colpegen mortalment un ocell cada dia. Dimecres vinent faran una reunió informativa al municipi i Ramot avança que presentaran al·legacions contràries als dos projectes.

LA XIFRA

6
aerogeneradors
de 100 metres d'altura, 40 de base i 60 d'amplada d'aspes vol plantar Enel al Baix Empordà.

Tres projectes més a la demarcació

L'empresa energètica defensa els emplaçaments triats i els inscriu dins del paquet de 15 projectes de miniparcs eòlics que va lliurar al Departament de Territori de la Generalitat a finals de l'any passat. A més de Calonge i Santa Cristina, han proposat instal·lacions similars a Sant Gregori, Llagostera i Blanes, que servirien per avaluar els rendiments de l'energia eòlica en diversos punts.

Fonts de la filial estatal d'Enel Green Power diuen que ara esperen “que l'administració defineixi l'abast de l'estudi d'impacte ambiental” i que els projectes “s'inclouen entre les possibles inversions de la companyia, per als quals és important que desapareguin les incerteses que planen sobre la regulació del sector”.

Entre les incerteses, tant Llensa com el president de Sterna esmentaven ahir la reducció dels ajuts econòmics que la Generalitat havia destinat en els últims anys a la instal·lació d'aerogeneradors elèctrics, que segons ells farien “poc viables” les instal·lacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona