Els arrossaires reclamen un pla de xoc per combatre el cargol invasor

Medi Ambient emprendrà mesures urgents com ara segar les vores de les sèquies i remoure'n el fons

Fonts del Departament de Medi Ambient asseguraven ahir que els tècnics del Parc Natural del Delta de l'Ebre ja s'han reunit amb els regants, els pagesos i els tècnics d'Agricultura per dur a terme les primeres actuacions coordinades per combatre el cargol poma. Concretament, com a primera mesura de xoc se segarà la vegetació de les sèquies i desguassos on es concentra el nombre més elevat de postes d'aquest cargol; també es remourà amb retroexcavadores i pales el fons de la sèquia Sanitària i el desguàs Tudó, que és on s'ha detectat un nombre considerable de cargols adults. A més, es duran a terme inspeccions en barca a tot el Delta. L'anunci de Medi Ambient arribava poques hores després que el sindicat Unió de Pagesos reclamés mesures urgents per combatre aquest mol·lusc invasor, que podria causar estralls importants al conreu de l'arròs. El coordinador comarcal d'UP al Baix Ebre, Hilari Curto, explicava que aquest crustaci «és molt herbívor» i té una gran capacitat reproductora, poden fer tres postes a la vegada de 1.000 a 1.200 ous, i es poden reproduir tot just 60 dies després d'haver nascut. Els responsables d'UP calculen que podria «derivar en una plaga» en un període màxim de tres anys. De moment, els arrossaires no preveuen que afecti la campanya d'enguany, que ha de començar d'aquí a poc més d'un mes, però sí la de l'any vinent, ja que aquesta espècie ataca la planta en el moment del creixement. Els responsables del sindicat agrari, conjuntament amb l'entitat conservacionista SEO/Birdlife, han reclamat a les administracions que investiguin com ha pogut aparèixer aquest cargol al Delta. Es tracta d'una espècie utilitzada en aquaris, i podria provenir d'algun viver de la zona. «Demanem que es comenci a controlar l'arribada d'espècies foranes que poden generar desequilibris ambientals i danys en espais protegits i cultius», va dir el representant de SEO/Birdlife a la zona, Ignasi Ripoll, que va reclamar al govern i a l'Estat que facin una llista d'espècies perilloses per prohibir-ne l'entrada.

Collites malmeses

Al sud-est asiàtic, i especialment a les Filipines, on va arribar provinent de l'Argentina als anys 80, coneixen prou bé la capacitat de destrucció del cargol poma o Pomacea canaliculata. Segons va explicar ahir el coordinador al Baix Ebre d'Unió de Pagesos, Hilari Curto, els danys que ha ocasionat a les collites d'arròs d'aquesta zona se situen entre el 60% i el 90%. Es va començar a escampar entre el 1982 i el 1984, i el 1986 ja afectava 300 hectàrees d'arròs. Recentment, es calcula que afecta 3 milions d'hectàrees d'arrossars, i que provoca pèrdues de 25 a 40 milions d'euros als pagesos filipins. D'aquí que els arrossaires del Delta demanen una actuació urgent de les administracions per combatre aquest crustaci abans que siga una plaga i que puga tindre afectacions en la collita de l'arròs en les campanyes vinents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona