Medi ambient

Pla pioner a Palamós per la gestió integral del peix fresc

Estratègia

Un pla estratègic aposta per treballar el coneixement del peix fresc i la seva promoció des de la barca fins al consumidor

S’estudia un sistema per poder envasar la gamba i també altres espècies de peix

Una taula d’experts farà el seguiment del pla estratègic
Es vol contribuir a la millora de la diferenciació del peix de Palamós

Palamós Peix. Aquest és el projecte que impulsa l’Ajuntament, el Museu de la Pesca, la Confraria de Pescadors i que se centra en la redacció d’un ambiciós pla estratègic que vol convertir Palamós en un referent pel que fa a la gestió transversal del peix fresc.

El pla, a més de crear les bases per poder garantir l’origen, l’etiquetatge i la traçabilitat del peix desembarcat a la llotja de Palamós, vol convertir pescadors, peixaters, restauradors i consumidors en coneixedors i difusors del producte. També, i en el marc del Palamós Peix, s’obriran vies d’investigació que, en alguns casos, poden revolucionar la comercialització d’alguns productes; en aquest sentit destaca trobar un sistema d’embasament de la gamba, un producte extremadament sensible, i que, a més, es miraria de poder fer extensiu a altres espècies. Un treball, coordinat entre administracions, agents econòmics, restauradors, equips d’investigació de la Universitat de Girona (UdG), que també vol donar a conèixer espècies que ara mateix no tenen una gran sortida comercial –i que volten les 140–, cosa que permetria rebaixar la pressió s’obre d’altres de més comercials.

L’alcalde, Lluís Puig, va explicar ahir, durant la presentació del pla, a l’Espai del Peix, que aquest vol situar el port i la població com a referent de la pesca sostenible “creant la guia de bones pràctiques en la captura, la producció, la transformació, el consum i la presentació del peix de Palamós, i també desenvolupant aquells elements, sistemes i recursos que permetin una millor distribució del peix, garantint sempre la seva qualitat”.

Primeres línies

Una taula transversal d’experts gestiona des d’ara en les primeres línies, com ara fer un estudi del perfil del consumidor i dels canals de venda del peix de Palamós i la potenciació de la marca de garantia Gamba de Palamós. Glòria Ñaco, tècnica d’educació i acció cultural del Museu de la Pesca, va explicar que amb aquest estudi es pretén “contribuir a la millora de la diferenciació del producte pesquer de Palamós tant a la peixateria com al restaurant, realitzant entrevistes qualitatives al sector, operadors i clients”. Amb la informació resultant es confeccionaran manuals per a peixaters i restauradors.

Una altra de les propostes que ara ja es posen en marxa és el projecte anomenat MasterPeix. Aquesta iniciativa vol formar pescadors palamosins perquè esdevinguin intèrprets i educadors del peix desembarcat a la llotja de Palamós i de la cuina marinera local, amb l’objectiu d’apropar-se al sector turístic del municipi com una oportunitat de diversificar la seva economia.

Ñaco va destacar la importància del treball que té a veure amb l’estudi de nous materials per a l’envasament de la gamba de Palamós per poder ser distribuïda en envasos personalitzats, que garanteixin la seva conservació, tot afavorint la inviolabilitat, la identificació, la traçabilitat i la diferenciació durant el seu procés de comercialització. El projecte preveu poder fer extensible aquests materials d’envasament a altres espècies pesqueres.

Precisament la transversalitat que té aquest pla estratègic és un dels principals valors del projecte que se suma “a la tradició, el prestigi, la innovació i l’experiència que té Palamós com a port pesquer”, segons l’alcalde. Un altre dels eixos és el de fomentar la sostenibilitat de la pesca, respectant el medi marí i el recurs pesquer, a més de l’impuls del coneixement del peix entre la ciutadania, educant, informant i sensibilitzant en els valors que representa la cultura del peix, perquè els palamosins siguin els principals prescriptors d’aquest producte pesquer.

Treball de referència

El projecte Palamós Peix ja disposa d’antecedents rellevants que se sumen a les noves propostes de treball. Aquí cal destacar la feina que està fent la Confraria de Pescadors de Palamós amb el pla de gestió de la gamba, pioner a la Mediterrània, que permet millorar la pesca de gamba vermella als seus caladors. Aquest pla inclou, entre d’altres, la creació de la marca de garantia Gamba de Palamós, l’ús de noves portes d’arrossegament que no malmeten el fons marí, i també la malla de 45 mil·límetres de forat per evitar pescar gamba petita. També s’inclouen els dos mesos de veda a l’any, o bé la limitació en el nombre de passades que les barques poden fer a cada calador. Aquest exemple de cogestió pesquera, en què l’àmbit científic participa directament amb el sector, s’està convertint en un model per a altres ports i, arran dels bons resultats obtinguts, el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient ha prorrogat cinc anys més el reconeixement legal necessari per a la seva realització al port palamosí.

El pla té el suport de la conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, de la secretaria general de Pesca, depenent del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, i del Grup d’Acció Local de Pesca (GALP) Costa Brava, que està vinculat al Fons Europeu Marítim i de la Pesca.

LES FRASES

Volem que Palamós sigui de nou un referent i un èxit i que d’altres ens prenguin com a exemple
Lluís Puig
alcalde de palamós
Una de les primeres actuacions serà fer un estudi del perfil del consumidor i dels canals de venda
Glòria Ñaco
tècnica d’Educació i Acció Cultural del Museu de la Pesca
Esperem que aquest projecte sigui un èxit i es pugui exportar a la resta de poblacions pesqueres del país
Sergi Tudela
director general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat

Un projecte en sintonia amb la Unió Europea

J.T

El director general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat, Sergi Tudela, va destacar ahir l’important paper que ha assolit Palamós com a model a seguir pel que fa referència a la pesca sostenible. En aquest sentit, Tudela va considerar que el projecte Palamós Peix torna a ser un referent perquè s’adapta totalment a les noves directrius europees que pretenen fomentar la pesca sostenible. Aquest element és clau, segons Tudela, per reduir la pressió que ara tenen les espècies més conegudes. Per això, el director general de Pesca confia que aquest “s’exporti a la resta del país”.

Municipi de referència

El president de la Confraria de Pescadors de Palamós, Toni Albalat, va remarcar l’important paper que s’ha fet des de la confraria per apostar per una pesca sostenible. Un dels exemples són les noves portes d’arrossegament, amb una inversió que va voltar els 600.000 euros; un esforç important que van fer els mateixos armadors, absolutament compromesos amb aquestes pràctiques. Un esforç que, i segons Albalat, va dirigit a “aconseguir un impacte menor als fons i especialment també allà on es pesca la gamba”. Un treball ja no només d’inversió, sinó també de canvi de mentalitat, que es va veure recompensat el 2017 mantenint la facturació, tot i que es van pescar 1.474 tones de peix, un 3% menys que el 2016. El 2017 es va vendre peix per un valor global de 8.738.000 euros, un 0,5% més que el 2016. Precisament, el Ministeri d’Agricultura i Pesca de l’Estat ha tornat a renovar el pla de gestió de la gamba de Palamós per cinc anys més. Un dels elements clau per renovar-lo ha estat el bon resultat de l’experiència. A més, i arran de la renovació, s’incorporen al pla les noves portes d’arrossegament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia