Garzón decreta llibertat sota fiança de 200.000 euros per a l'exregidor d'Urbanisme de Santa Coloma de Gramenet

El jutge de l'Audiencia Nacional imputa 12 persones més en el cas Pretòria

El jutge de l'Audiència Naci­o­nal Bal­ta­sar Garzón ha impu­tat avui dotze per­so­nes més en l'ano­me­nada «ope­ració Pretòria», en la qual s'inves­tiga una trama de cor­rupció urbanística que ope­rava a Santa Coloma de Gra­me­net (Bar­ce­lonès) i altres loca­li­tats bar­ce­lo­ni­nes. Entre els nou impu­tats, segons infor­men diver­sos mit­jans de comu­ni­cació, hi hau­ria les dones de Macià Ala­ve­dra i Lluís Pre­na­feta, Doris Mal­feito i Lluïsa Mas, res­pec­ti­va­ment, l'ex alcalde de Sant Andreu de Lla­va­ne­res, Víctor Ros, l'exre­gi­dor d'Urba­nisme de la mateixa població, Antoni Jiménez (PSC), l'actual gerent de l'ins­ti­tut català del sòl (Inca­sol) Emili Mas, així com Genís Carbó, exre­gi­dor de CiU en Mataró.

Segons fonts jurídiques, que el magis­trat també ha decre­tat la lli­ber­tat sota fiança de 200.000 euros de l'exre­gi­dor d'Urba­nisme a Santa Coloma de Gra­me­net Manuel Dobarco, que estava en presó incon­di­ci­o­nal jun­ta­ment amb altres qua­tre impu­tats.

En l'acte en el qual el pas­sat 30 d'octu­bre Garzón va orde­nar l'ingrés a la presó de cinc d'ells i la lli­ber­tat amb fiança dels altres qua­tre, el magis­trat citava diver­ses per­so­nes a les quals atribuïa con­duc­tes supo­sa­da­ment il·lícites, però sobre les quals en aquell moment no hi havia cap acu­sació.

Adver­tia també que, a més de les ope­ra­ci­ons urbanísti­ques pre­sump­ta­ment frau­du­len­tes de Santa Coloma, Bada­lona i San Andreu de Lla­va­ne­res, n'hi havia altres «que també estan sent inves­ti­ga­des».

Així, el total d'impu­tats puja a 21, ja que fins ara en la causa n'hi figu­ra­ven nou, qua­tre dels quals són a la presó incon­di­ci­o­nal: Ala­ve­dra, Pre­na­feta, l'exal­calde de Santa Coloma Bar­to­meu Muñoz i l'exdi­pu­tat autonòmic del PSC i pre­sumpte cer­vell de la trama Luis García. A més de Dobarco, estan en lli­ber­tat amb fiança els empre­sa­ris Lluís Casa­mit­jana, Josep Sin­gla i Manuel Car­ri­llo i el gerent dels ser­veis muni­ci­pals de Santa Coloma, Pas­qual Vela.

En la seva reso­lució, Garzón rela­ci­o­nava també Manuel Valera Navarro i Fran­cisco Ale­jan­dro Pre­tus Labayen amb l'ope­ració urbanística de San Andreu, en la qual va inter­ve­nir la soci­e­tat Niesma Cor­po­ració S.L., de la qual tots dos eren admi­nis­tra­dors soli­da­ris. De Valera, el jutge diu que «era en rea­li­tat una per­sona inter­po­sada al ser­vei dels interes­sos de Luis de Andrés García», a més que apa­rei­xia com a admi­nis­tra­dor de Ren­ti­cost Ser­veis S.L., que al desem­bre de 2005 va rebre una trans­ferència de diners pro­ce­dents d'una soci­e­tat domi­ci­li­ada a Costa Rica i con­tro­lada per García.

Una altra de les per­so­nes a les quals se cita en l'acte és Juan Felipe Ruiz Sabido, con­se­ller dele­gat de Marina Bada­lona S.A. i de qui es diu que era «el con­tacte de Luis de Andrés García a Bada­lona». Garzón també fa referència a Manuel Gran­des Sánchez, Jeff Sch­ro­e­der Qui­jano i Lluís Renau Folch -aquest últim va ser direc­tor gene­ral de Segu­re­tat Ciu­ta­dana en els Governs de CiU- com a titu­lars d'algu­nes de les empre­ses que, el 2003, van rebre paga­ments de García que, segons l'acte, no tenien jus­ti­fi­cació.

També apa­reix el nom de Wen­ces­lao Man­za­na­res Puig, cunyat de García i res­pon­sa­ble de la soci­e­tat Capi­tal City Con­sul­ting S.L., a la seu de la qual es va inter­ve­nir una impor­tant quan­ti­tat d'obres d'art.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.