Urbanisme

L’Escala inverteix ara en el front marítim d’Empúries

Impulsen l’execució de tres dels cinc projectes previstos per a la façana marítima del nucli d’Empúries

S’hi destinen de manera immediata 1,2 milions d’euros

L’alcalde Puga assegura que s’hi continuarà invertint al 2022

L’Escala reformarà la façana marítima d’Empúries amb un seguit d’actuacions que suposaran una inversió total de 4,022 milions d’euros. La priorització de la millora d’aquesta part de la primera línia del municipi arriba com a continuïtat dels esforços efectuats els darrers anys per posar al dia els serveis bàsics i millorar la imatge del front marítim del nucli urbà. Mentre avança la reforma del passeig de Lluís Albert, ja se centren ara també els esforços en la franja marítima d’Empúries, un espai carregat d’història i on, ja només aquest 2021, s’hi destinen 1,2 milions d’euros, que serviran per arrencar fins a tres dels cinc projectes pensats. El 2022 es preveu continuar la inversió.

Tres de cinc

Les cinc actuacions s’emmarquen en una estratègia que prioritza la mobilitat sostenible, la protecció dels recursos naturals i del litoral, observant també els efectes previsibles del canvi climàtic. En concret, es proposa habilitar un nou aparcament verd, transformar l’aparcament actual en un parc mirador, millorar la connexió amb la platja del Portitxol, millorar el passeig marítim i prolongar- lo fins al Riuet. Dels cinc previstos, n’hi ha tres que s’engegaran de manera imminent. En el cas del projecte de millora del passeig d’Empúries (amb un cost calculat de 697.000 euros) s’invertiran ara 475.000 euros. Dels que s’iniciaran aquest any, el projecte que es completarà ara totalment amb la partida del 2021 és l’anomenat Parc Nou a Empúries, al qual es destinaran els 200.000 euros, el cost total. La millora del passeig d’Empúries de Sant Martí fins al Riuet té un cost d’1.411.650 euros, tot i que la partida del 2021 és de 500.000 euros.

Destí Empúries

El bloc d’actuacions al nucli d’Empúries s’anomena Destí Empúries i, malgrat que la voluntat és obtenir suport financer dels fons europeus Next Generation, a hores d’ara l’Ajuntament de l’Escala ho cobreix amb diners propis. Els primers que s’emprendran estaran finançats amb líquid provinent del romanent de tresoreria de l’exercici del 2020.

Creació de parc nou

El projecte busca incorporar l’antic aparcament del jaciment d’Empúries al passeig Marítim. L’àmbit d’intervenció, de 2.860 m

2
, actualment forma part de l’aparcament del jaciment d’Empúries, que és d’uns 21.000 m
2
.

Es vol crear un passeig alternatiu a l’existent amb racons entre dunes i pins. Es farà un passeig per una pineda dunar recreada que recorrerà relativament paral·lel al passeig existent, de tal manera que si mai es repensa l’aparcament adjacent, aquest camí de rereplatja podrà enllaçar amb el camí històric d’Empúries i arribar fins al davant de l’hotel. Es treballarà una nova topografia amb l’objecte de gestionar passivament els fluxos de gent que es generin a la zona. Es plantaran pins que amb el temps puguin substituir els actuals, es crearan espais per seure a l’ombra i es reforçaran les plantacions amb tamarius i llentiscle.

prolongació dEL passeig

Es tracta d’un allargament del passeig d’Empúries, entre Sant Martí d’Empúries i el Riuet. Es pavimentarà i s’hi instal·larà enllumenat per a un espai pensat per als vianants. Es potenciaran els recorreguts arbrats i l’accés prioritari per a vianants i restringit per als veïns de la urbanització del Riuet. Se seguirà amb la mateixa solució constructiva que el passeig actual de l’Escala a Sant Martí d’Empúries. Es millorarà el mirador del moll grec, atès que és l’entrada de vianants més important des del passeig. Tindrà un tractament com a punt singular. El passeig entre el mirador i la urbanització del Riuet es millorarà amb l’objectiu de revalorar aquest espai que està entre la façana marítima i un bosc de pins ara mateix amb un aspecte força degradat. El tercer tram constitueix ja tot l’àmbit de la façana del passeig davant de la urbanització del Riuet. Es tracta d’un tram més llarg, de 450 metres. Aquesta serà una zona exclusiva per a vianants. S’hi crearà un límit que delimiti la duna i serveixi d’espai per posar-hi punts de llum guia.

Millora Sant Martí

Millora del paviment i execució d’una primera fase de nou enllumenat al passeig d’Empúries, entre Sant Martí d’Empúries i el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries. També es preveu la instal·lació de tres lavabos públics al passeig. L’objectiu és millorar l’estètica, la seguretat i els serveis del passeig. Es repavimentaran 800 metres de passeig que van de l’aparcament de les ruïnes, zona ara pavimentada amb llamborda quadrada de color blanc, fins a Sant Martí, d’amplada variable, entre 4 i 5 metres, amb una capa de paviment asfàltic acolorit de color vermellós igual que l’existent. Es projecta instal·lar-hi balises com les existents.

Projectes pendents

Les altres dues actuacions previstes són l’ordenació de l’aparcament d’Empúries (1.463.800 euros) i la millora de l’accés al Museu d’Arqueologia de Catalunya i a la platja del Portitxol (250.000 euros). Explica l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga, que la voluntat és continuar l’actuació l’any 2022 i assegura que l’Ajuntament té capacitat per fer-ho.

LES XIFRES

2
projectes
de reforma d’Empúries no tenen ara partida pressupostària. Són l’aparcament i l’accés al MAC.

LA XIFRA

800
metres.
La millora del passeig des de l’aparcament de les ruïnes fins a Sant Martí ocupa aquesta llargària.
500.000
euros. Es dediquen ara a la millora del passeig d’Empúries de Sant Martí al Riuet. El cost total, 1,41 milions.
4,02
milions d’euros.
Aquest és el cost total dels cinc projectes de millora d’Empúries. Ara se n’hi gastes 1,2, en tres d’ells.

El passeig de Lluís Albert, un tall més de façana urbana

Joan Puntí

Els esforços financers per millorar el front marítim de la població continuen ara mateix desplegats en el front urbà marí. Fa poques setmanes es va aprovar el projecte d’execució del passeig de Lluís Albert, que donarà continuïtat a la reforma de la zona del Port d’en Perris. L’objectiu és executar aquest hivern una actuació que inclou fer un paviment a un sol nivell, com ja s’ha fet en els projectes anteriors, per donar prioritat als vianants. Així, tot i que està previst que els vehicles puguin circular en els dos sentits entre l’avinguda d’Ave Maria i el carrer de la Casa Gran, es tractarà d’una circulació regulada i controlada mitjançant càmeres. Es preveu que hi hagi una vintena de places d’aparcament de rotació ràpida i una zona de càrrega i descàrrega de vuitanta metres lineals per tal de garantir la distribució de productes als establiments de la zona més propera.

Els tamarius de la zona es mantenen i es preveu també que a la part del passeig que hi ha davant les façanes dels habitatges també es planti una línia d’arbres. El cost d’aquest projecte és de 1,6 milions d’euros.

L’alcalde de la població, Víctor Puga, descriu com a aposta estratègica la millora del front marítim: “Havíem pres el compromís que tenir aquests espais estratègics com és la primera línia molt ben tractats, pacificats, amb la millora de serveis necessària, amb enllumenat eficient, amb canalització de plujanes. Totes aquestes reformes van molt més enllà de la imatge”, remarca.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona