Sense - El Punt

«Ens cal un projecte de futur»

Va entrar fa tres dècades amb l'encàrrec de dissenyar i pilotar un projecte museològic i ara, a punt de jubilar-se, està dibuixant el que ha de ser el museu en el proper quart de segle

El 1982 va entrar com a conservador del Museu d'Història amb l'encàrrec de pilotar un projecte museològic i museogràfic ambiciós, que convertís la institució en una referència a la ciutat.

S'han complert els objectius?
El projecte no s'ha pogut completar bàsicament per dues raons: s'ha fet amb fons estrictament municipals i això ha obligat a dilatar-lo molt en el temps; de fet no es va concloure fins fa una desena d'anys, quan es va inaugurar la sala de la Transició. El segon element que va alterar la concreció del projecte tal com estava elaborat va ser la instal·lació de l'arxiu municipal en aquest mateix edifici. L'arxiu i el museu van haver de compartir un edifici que a priori semblava gran però que a la hora de la veritat s'ha vist que resultava petit per al museu.
Com definiria el museu?
Com un museu transversal, ja que la història de la ciutat és transversal. Aquí tenim des d'un aparell de ràdio fins a un assortidor de gasolina passant per una notable col·lecció d'art contemporani fruit d'una política de compensacions per les exposicions que s'organitzaven de l'Ajuntament.
Quin ha estat el mètode de treball?
Anar ampliant l'exposició permanent, explicant de la manera més entenedora possible la història de la ciutat des de la fundació fins al 79 i, paral·lelament, hem treballat amb les exposicions temporals, que és al que s'ha dedicat aquest museu amb més intensitat. Les temporals ajuden a aprofundir el coneixement de la història de la ciutat, en temps i espais acotats (rius, ponts, aiguats,..). Representen un esforç d'investigació important. A part, hi ha sales com la Cisterna o la Carbonera on es fan exposicions de petit format.
En què treballen en aquest moment?
Hem acabat l'exposició de Montsalvatge, que, de fet, és itinerant (hem acollit força exposicions itinerants) i ara encetem un projecte ambiciós que s'inicia aquest any per fires amb la Parva Gerunda, una exposició sobre la Girona romana, la primera d'un cicle de quatre exposicions que vol fer una repassada a tota la història de la ciutat des de la fundació fins al 2000. És un intent de posar al dia els coneixement de cada època amb la idea que cada exposició tingui el seu llibre (ara ja estem preparant la de medieval, llavors farem la Girona moderna, XVII i XVIII, i la contemporània, XIX i XX). Al final del cicle, el 2015, tindrem un llibre posat al dia sobre el tema.
Projectes per al futur més immediat?
Estic dissenyant un pla director sobre el que penso que ha de ser aquest museu en els propers 25 anys. Planteja la renovació total del museu tant des de la perspectiva del missatge com de la forma de transmetre'l. Com que encara no se sap si l'arxiu municipal marxarà o no, jo incloc en el pla director la presència de l'arxiu aquí i la necessitat de recompondre alguns espais d'uns i altres. Cal racionalitzar-ho anivellant les diferents plantes per millorar l'accessibilitat. També ens permetria fer un itinerari molt més coherent de visita al museu i l'arxiu podria tenir els seus fons més ben col·locats. És important tenir un projecte clar per d'aquí a 25 anys, el mateix que necessita la ciutat i que a hores d'ara no tenim.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.