Canals

Enfortir la competitivitat

La competitivitat sempre ha estat un factor clau d'èxit de les empreses i dels territoris, un factor que guanya importància en un marc de creixent globalització i d'aparició de nous lideratges a escala mundial com el que vivim.

En aquest context, el conjunt d'Europa, no només Catalunya, ha sofert una pèrdua de competitivitat relativa al llarg de les últimes dues dècades si es compara amb els nivells de creixement de la que ha estat i continua sent la potència mundial, els Estats Units, i de les economies emergents que estan cridades a liderar el segle XXI, especialment la Xina.

El repte que tenim al davant és el d'impulsar la competitivitat del nostre teixit empresarial, recolzant-nos en les fortaleses que el caracteritzen: tradició i diversificació empresarial, esperit emprenedor, atractiu de país, infraestructures, excel·lència científica... Aquest és l'únic camí per impulsar les empreses i, per tant, l'ocupació.

En el sector públic hem de contribuir a aquest impuls generant el millor entorn possible per tal que les empreses puguin avançar pel camí de la competitivitat, però sent conscients que ha de ser l'empresa que, en primera i última instància, ha de liderar aquest impuls.

La competència internacional i la crisi econòmica exigeixen que les empreses es replantegin l'estratègia competitiva, especialment en innovació tecnològica, internacionalització i reorientació cap a activitats i productes de més valor afegit, més sostenibles i amb més potencial de creixement.

Per enfortir aquest entorn i per acompanyar l'empresa en aquest objectiu, hem desenvolupat un pla d'actuacions industrials i empresarials 2012-2014, executat pel Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat a través d'ACC1Ó, i que esdevé un full de ruta amb què podem avançar en la transformació del model industrial i en la recuperació econòmica.

El pla recolza en tres grans plans estructurals que han de contribuir a augmentar la competitivitat del nostre teixit empresarial: la innovació, clau per diferenciar el nostre producte; la internacionalització, per col·locar-lo en els mercats més dinàmics, i l'atracció d'inversions. En un moment com l'actual és important que aquesta aposta vagi acompanyada d'altres instruments que contribueixin a dibuixar un entorn favorable per a la creació i creixement d'empreses. En l'actual entorn de contenció pressupostària i de reducció del crèdit, cal desenvolupar estratègies de finançament que suposin una alternativa a les limitacions que, ara com ara, presenta el sistema.

Per aquest motiu, treballem per posar a l'abast de l'empresa eines per difondre i potenciar fonts de finançament alternatiu com els inversors privats o els fons de capital de risc.

Aquestes iniciatives es complementen amb el disseny i comercialització d'instruments financers específics, desenvolupats en col·laboració amb els agents financers amb l'objectiu de promoure i estructurar eines de finançament efectives que reforcin l'impuls a projectes diferencials. A ACC1Ó actuem, per tant, com a vehiculadors dels instruments de finançament alternatius als bancaris, oferint serveis d'assessorament especialitzat i adaptats a les necessitats de l'empresa. Així, mitjançant la Xarxa d'Assessors Financers, articulem serveis per tal que les empreses millorin la seva gestió financera i disposin d'un assessorament en la cerca de finançament alternatiu; i a través del Servei d'Orientació Financera, procurem informació dels instruments públics i privats a les empreses que encaixin amb les seves necessitats per definir una estratègia adequada de finançament, ampliant aquest suport a aspectes com la cerca de proveïdors de fons i socis financers.

A més, treballem per facilitar punts de trobada entre inversors i emprenedors, per crear espais en què els emprenedors amb projectes de creixement puguin entrar en contacte amb inversors que els ajudin a tirar endavant els seus projectes en les etapes inicials.

Aquest és l'esperit del Fòrum d'Inversió, una trobada ja consolidada que ha esdevingut un referent per la qualitat dels projectes empresarials que s'hi han presentat i pel nombre d'assistents que hi participen. Des dels seus inicis, aquest fòrum ha permès tancar més de 100 operacions d'inversió i acords comercials, ha mobilitzat una més de 50 milions d'euros i ha contribuït any rere any a veure néixer i créixer projectes empresarials innovadors amb un gran potencial internacional que, sens dubte, contribuiran a millorar la competitivitat empresarial i del país.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.