Canals

Dimensions microbianes

El primer tren de via estreta gironí, una joguina que va entendrir alguns i que feia riure d'altres, va estar set dècades rondinejant entre Palamós i Flaçà i força menys entre Girona i Banyoles

La incidència del tren del Baix Empordà a la ciu­tat de Girona va ser dis­creta, tant pel poc temps que va estar fun­ci­o­nant a la zona –a la ciu­tat no va arri­bar fins al 26 de juny del 1921, després de la inau­gu­ració del tram entre Flaçà i el Pont Major i va des­a­parèixer el 29 de febrer del 1956, any de traspàs– com per la situ­ació de l'estació, a la Porta de França a Pedret, lluny de l'espai que ocu­pa­ven les altres tres esta­ci­ons de fer­ro­car­ril que hi havia a la ciu­tat.

Els ini­cis d'aquest tren, que dei­xava enten­drit Josep Pla tot i que aquest asse­gu­rava que les seves dimen­si­ons de joguina havien fet riure mitja huma­ni­tat, van ser rela­ti­va­ment ràpids. August Pagès i Ortiz, advo­cat i pro­pi­e­tari pala­mosí, va ser el pri­mer pro­mo­tor i el 1882 va pre­sen­tar una sol·lici­tud per a la con­cessió d'un tram­via amb motor de vapor que pas­sa­ria per la Bis­bal i Pala­fru­gell. La sub­hasta es va cele­brar el 18 de setem­bre del 1884, i després de gua­nyar-la, August Pagès la va tras­pas­sar a Car­les Para­dell i aquest, a la soci­e­tat anònima Tranvía del Bajo Ampurdán, embrió del que va ser el tren de Girona a Palamós i Girona a Banyo­les, cons­tituïda el 30 de novem­bre del 1884 per tirar enda­vant la cons­trucció i l'explo­tació. No va ser fàcil reu­nir el capi­tal, però amb la col·labo­ració d'uns súbdits bel­gues, que tin­gue­ren cura del mate­rial mòbil, es va cons­ti­tuir la com­pa­nyia amb un capi­tal social ini­cial d'un milió de pes­se­tes, a través de dues mil acci­ons al por­ta­dor de cinc-cen­tes pes­se­tes. El 27 de febrer del 1885 una reial ordre va trans­fe­rir a aquesta soci­e­tat la con­cessió d'un tram­via de vapor que havia d'unir Palamós amb Flaçà enllaçant amb la línia de fer­ro­car­ril Bar­ce­lona-França. El 23 de març del 1887 s'inau­gu­rava línia Flaçà-Palamós, el pri­mer car­ri­let de via estreta (75 cm d'amplada) que cir­cu­lava a les comar­ques giro­ni­nes. Tot ple­gat, cinc anys escas­sos en què qui més qui menys va fer el seu negoci amb uns diners que varen sor­tir bàsica­ment de la comarca empor­da­nesa.

La línia es va rebre amb res­pecte i una certa eufòria a la comarca. En un tre­ball de Josep Bosch i Grau hi tro­bem un crònica prèvia a la inau­gu­ració, del 13 de gener del 1887, publi­cada a l'Eco Bañolense. “L'obra té en con­junt un bonic aspecte, i a la seva pro­vada soli­desa uneix el bon gust de la cons­trucció. Les loco­mo­to­res són de 15 T.M de pes i per les mol­tes pro­ves a què han estat sot­me­ses, com­plei­xen amb excés la tasca a què se les des­ti­narà... Tot el meca­nisme fun­ci­ona amb una pre­cisió matemàtica. Els cot­xes des­ti­nats als pas­sat­gers tenen un luxe i un con­fort exqui­sits.” Amb el pas del temps, l'opinió popu­lar va amor­tir l'entu­si­asme d'aquest cro­nista per cen­trar-se en aspec­tes molt menys con­for­ta­bles. La pre­cisió matemàtica va dei­xar pas a les “llau­nes i cas­so­les i bar­rets de capellà”. El tram­via del Baix Empordà i el Tren Pinxo de Banyo­les han dei­xat més petja en l'ima­gi­nari popu­lar que cap altre. Les seves dimen­si­ons micro­bi­a­nes, segons Pla, li dona­ven un encant impor­tant tot i que si no hagués estat per les dimen­si­ons del bit­llet, asse­gu­rava, la majo­ria de la gent, en veure'l entrar a l'estació, se n'hau­rien tor­nat a casa.

L'escrip­tor empor­danès dei­xava constància de la importància que tenia el tren pels senyors de la Bis­bal que volien anar a marina. El tren parava davant del Casino i “no mar­xava fins que els viat­gers cone­guts havien pres el seu cafè, encès el cigar i fer el reme­net”.

Tar­dava unes tres hores a fer el recor­re­gut com­plet, de Flaçà a Palamós. Un any després de la inau­gu­ració, el Dia­rio de Gerona de Avi­sos i Noti­cias publi­cava la següent infor­mació: “La compañía del Tranvía del Bajo Ampurdán, dese­osa de faci­li­tar la con­cur­ren­cia á los mer­ca­dos, ferias y fies­tas mayo­res de La Bis­bal, Pala­fru­gell y Palamós, y a los baños de mar de este último punto, ha acor­dado esta­ble­cer bille­tes de ida y vuelta entre varias esta­ci­o­nes del trayecto.” El tra­jecte més llarg cos­tava 4,50 pes­se­tes d'anada i tor­nada en pri­mera classe.

Segons Josep Clara, autor del lli­bre Trens i Car­ri­lets, el setem­bre del 1910 la com­pa­nyia belga que explo­tava la línia des del 1906 va sol·lici­tar la con­cessió d'un tram­via de vapor que unís Girona amb Banyo­les, amb un ramal fins a Flaçà i a la fàbrica de ciment de Sarrià i un altre que enllacés amb l'estació del fer­ro­car­ril d'Olot.

Aquí, les coses ja no van anar tant de pressa ni amb tanta una­ni­mi­tat. Les obres ana­ven a poc a poc i enmig d'inten­ses dis­cus­si­ons. Per si no era sufi­ci­ent, la Guerra Euro­pea va obli­gar a parar les obres i la com­pa­nyia es va veure obli­gada a dema­nar pròrro­gues contínua­ment. El 1915 es començava l'estació del Pont Major i a l'any següent van aparèixer les cot­xe­res i els dipòsits d'aigua al bai­xa­dor de Pedret, i tot que la via s'havia aca­bat a final del 1918, no es va poder inau­gu­rar fins al 1921.

De la branca que ani­ria fins a Banyo­les ja se'n par­lava des de molt abans. En el Dia­rio de Gerona de Avi­sos y Noti­cias, de l'1 de febrer del 1895, hi hem tro­bat aquest des­ta­cat: “De un colega de Bar­ce­lona toma­mos la siguiente noti­cia: Las sec­ci­o­nes del Senado han ele­gido, para for­mar la comisión que dic­ta­mi­nará sobre el fer­ro­car­ril de Sarrià a Olot a los senyo­res Hoppe, Marqués de Vallejo, Girona (don Jaime), Malu­quer (d. José), Riaño, Marqués de Peri­jan y Her­re­ros de Tejada. Es la pri­mera noti­cia que tene­mos de seme­jante proyecto que supo­ne­mos no será el ramal de la linea de Fran­cia que pasando el Ter por el Con­gost debía ir por Cor­nellá á Bañolas y Olot.

Josep Clara asse­gura que pels volts del 1910 se'n par­lava molt i amb entu­si­asme, i fins i tot Car­les Rahola en va fer un arti­cle asse­gu­rant que el tren arri­ba­ria a Banyo­les el 1913. Les seves dots ende­vi­natòries van que­dar en evidència i no va ser fins al 15 de març del 1928 que el tren petit de l'empordà va veure les aigües de l'estany.

Tot ple­gat es va fer enmig de cons­tants can­vis de pro­pi­e­tat i de deman­des de pròrro­gues. El 21 d'octu­bre del 1905 una reial ordre ator­gava la con­cessió a la com­pa­nyia belga Societé Anonyme de Che­mins de Fer Écono­mi­ques en Cata­logne, que havia adqui­rit l'ante­rior com­pa­nyia, i que va can­viar de nom i es va pas­sar a deno­mi­nar Fer­ro­car­ri­les Económicos en Cataluña. Amb la Guerra Euro­pea, la seu de la soci­e­tat va que­dar aïllada a Brus­sel·les i tot es va alen­tir. Aca­bat el con­flicte i men­tre s'inten­tava rea­ni­mar el negoci, els tre­ba­lla­dors van anar a la vaga i es va haver de sus­pen­dre el ser­vei durant una tem­po­rada. L'Estat hi hagué d'inter­ve­nir i, durant un temps, els sol­dats del Regi­ment de Fer­ro­car­rils hague­ren de fer fun­ci­o­nar el tren. El 1921 s'inau­gurà el tram entre Flaçà i Girona i començaven els anys d'esplen­dor del Tram­via del Baix Empordà, amb més emple­ats i més maquinària. En aquests anys es van començar a estu­diar seri­o­sa­ment les pos­si­bi­li­tats de cons­truir la línia Girona-Banyo­les i allar­gar-la fins a Sant Joan les Fonts.

Tot i la cons­tant polèmica pel fet que el tren pas­sava molt a prop de la car­re­tera i el seu his­to­rial d'acci­dents era immi­llo­ra­ble, les obres es van dura terme amb rapi­desa i l'any 1926 ja fun­ci­o­nava la pri­mera línia fèrria entre Banyo­les i Girona, tot i que era exclu­siva per a mer­ca­de­ries. En aquells moments l'estació de Banyo­les encara estava en obres i se n'havia endar­re­rit la cons­trucció per una dis­puta sobre si s'havia d'ins­tal·lar a la sor­tida de la car­re­tera a Serinyà, tal com dema­nava la com­pa­nyia, o bé en els ter­renys del cos­tat de la fàbrica de José Gim­fer­rer SA, tal com es va fer.

Mal­grat tot, el dijous 16 de març del 1928 es va inau­gu­rar ofi­ci­al­ment l'estació, amb l'arri­bada del pri­mer tren de viat­gers, amb un Auto­mo­tor M-2 orna­men­tat amb ban­de­res. El Dia­rio de Gerona de l'endemà va res­sal­tar el fet i el va con­si­de­rar una victòria del fer­ro­car­ril en la cru­enta guerra con­tra la car­re­tera, alhora que insis­tia en el tema de l'estació única, un pro­jecte del qual es par­lava a la ciu­tat des de feia temps però que mai no es va fer rea­li­tat.

El 29 de febrer del 1956 el Tram­via del Baix Empordà va fer l'últim viatge, 28 anys de ser­vei entre Girona i Banyo­les que si des­comp­tem els tres anys de guerra i uns quants més (a Banyo­les no va tor­nar a arri­bar-hi fins al 1945) queda tot ple­gat en ben poca cosa pel que fa a aquest tram del tra­jecte.

A par­tir del 1945 es van empren­dre acci­ons per elec­tri­fi­car i moder­nit­zar la línia, i fins i tot es va fer un estudi per cons­truir un ramal de Renfe de via ampla entre Flaçà i Palamós, però l'Estat no hi tenia interès i va fer les ges­ti­ons per clau­su­rar-lo. Per evi­tar-ho, es des­en­ca­denà una gran cam­pa­nya ins­ti­tu­ci­o­nal. Els ajun­ta­ments de la comarca, amb l'alcalde de la Bis­bal Martí Piera al cap­da­vant, la Cam­bra de Comerç i la Dipu­tació s'opo­sa­ren dràsti­ca­ment a la clau­sura, però la decisió ja estava presa. L'1 de març del 1956 el car­ri­let va fer l'últim tra­jecte.

Ferrocarril del Baix Empordà
INAUGURAT:
El primer tram entre Palamós i Flaçà va entrar en funcionament el 23 de març del 1887. El segon tram, que anava des de Flaçà fins a la ciutat de Girona, al Pont Major, es va inaugurar el 1921 i el darrer tram, el ramal fins a Banyoles, va començar a funcionar per mercaderies el 1926. No va ser fins al 16 de març del 1928 que va arribar el primer tren de passatgers.
ÚLTIM VIATGE:
1 de març del 1956
RECORREGUT
El tren sortia de Palamós, enfilava cap a Palafrugell, Llofriu i Torrent, feia parada a la Bisbal i, passant per Corçà, arribava a Flaçà. D'aquí, per Bordils, es dirigia al Pont Major, estació on començava l'últim ramal fins a Banyoles.

Un bon historial d'accidents La cooperativa com a alternativa a la fallida Els trens de Banyoles

Van començar abans de la inauguració, el 2 de març de 1887, quan en un viatge de reconeixement el tren va descarrilar i va causar la primera víctima, el factor de Palamós Manuel Gelabert. Quan no era un carro eren animals, o si no flamants automòbils els que queien sota l'envestida de la bèstia de ferro fumejant. El més important (una quinzena de morts i trenta ferits) va tenir lloc a Sarrià, el 7 de setembre del 1938, quan un camió carregat de gasolina va topar contra un tren amb sis cotxes de viatgers, incendiant el comboi i algunes cases de l'entorn. A l'entrada de Sarrià, per agafar el revolt sobre el pont del Ter, la via feia una ziga-zaga que sovint provocava maldecaps als conductors que circulaven en direcció contrària. Alguns passatgers es van llançar al riu, tot i que aquest anava sec.


El 1931, mentre el país bullia amb la República, els treballadors del tren no cobraven, cosa que va comportar una altra vaga que no va resoldre la situació, ja que la companyia es trobava en estat de liquidació. Van arrendar la concessió als treballadors, que van constituir la Cooperativa Obrera de Transports del Baix Empordà, que es va encarregar del servei durant la guerra. El 1939 l'Estat franquista s'apropia de la línia i, després d'alguns treballs de reconstrucció, la va tornar a posar en servei. El tram de Girona a Palamós es va obrir el 24 de juny del 1942 però a Banyoles no hi va arribar fins al1945.


Hi havia hagut molts intents fracassats, des del segle XIX, de portar el tren a Banyoles. L'any 1877 s'intentà bastir un tramvia entre Girona i el balneari de la Font Pudosa. El 1895 ens trobem amb la notícia del Diario de Gerona que parla d'un projecte entre Sarrià i Olot passant per la ciutat de l'estany. Més tard, el 1899, es volgué instal·lar un ramal de via fèrria des de la plaça dels Turers-carrer Gran (actual J. Verdaguer) fins a la Font Pudosa. L'any 1904 es desestimà el projecte de ferrocarril per enllaçar la ciutat balneari d'Acs-dels-Tèrmes amb Girona passant per Banyoles. Finalment, el 1910, la Companyia de Ferrocarrils de Catalunya va decidir sol·licitar la concessió d'allargar la línia de Flaçà fins a Girona –i construir un ramal fins a Banyoles–, que va entrar en funcionament el 1928.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.