dissabte, 20 d’abril del 2024

VII Fira del Monestir a Breda, tornem-hi!

Pocs anys després que els sketchers de Girona comencessin a existir, el municipi de Breda va inaugurar la seva Primera Fira del Monestir a Breda, per posar en valor i recuperar la memòria de la capitalitat religiosa que va ser la vila en el temps del poderós vescomtat de Cabrera, nissaga fundadora del monestir el 1038.

Ho feia en el context de la seva festa petita, la Fira de l'Ajust, que va néixer justament per celebrar l'arribada al poble de les relíquies de Sant Iscle al monestir de Breda.
Des de llavors que hi hem assistit convidats pel govern municipal, i hem vist com el monument s'ha anat recuperant de mica en mica, donant a l'església de Sant Salvador, progressivament, motius per retornar-li el popular títol de "catedral de la Selva", que el pas del temps i la desídia havia deixat en l'oblit.
Avui ja s'ha avançat molt i aquest 2024, la Generalitat ha declarat l'interior d'aquesta l'església Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).
Per nosaltres és un plaer dibuixar cada any un bocí d'aquest patrimoni vescomtal que tan representatiu va ser de la Catalunya medieval. I aquest cop ho hem tornat a celebrar amb la coca i la xapa commemorativa.
Hem dibuixat els carrers, la Fira, el claustre i tot allò que ens inspirava a cada moment. No hem estat tants com altres vegades, és el preu de l'èxit del moviment sketcher: es multipliquen els grups i les convocatòries de trobades, però això vol dir que hi ha més dibuixants arreu de Catalunya cada any, i això s'ha de celebrar.
I, si ens hi conviden, hi tornarem l'any vinent, per deixar a les xarxes el testimoni de què va ser Breda en la Catalunya medieval. Gràcies a la Regidoria de Cultura per comptar amb nosaltres any rere any.

Crònica: Àngels Prat

dijous, 18 d’abril del 2024

Matí dibuixat a Tossa de Mar

Aquest matí primaveral i variat, entre ruixats, núvols i raigs de sol, ens hem trobat a Tossa de Mar, en plena Costa Brava.

El recinte emmurallat de la Vila Vella de Tossa és tan impressionant i pictòric que ha estat el protagonista de la majoria dels dibuixos. Tot i això, la bellesa d'aquesta vil·la arriba a tants racons, que ens hi podríem passar llargues sessions dibuixant i pintant.
I així, inspirats amb l'entorn, rodejats de nombrosos grups de turistes, però concentrats en les nostres creacions, hem representat sobre el paper allò que vèiem, cadascú al seu estil. I mireu el resultat: creacions úniques, personals, lliures... Bellesa. I com hem gaudit! Compartint moments molt enriquidors i apreciant la companyia dels altres



Crònica: Mercè Fontserè