Art

La Fundació Joan Miró “repensa” l’Espai 13 amb quatre exposicions que experimenten amb els sentits

Laia Estruch inaugura el cicle ’Gira tot gira’ amb un projecte en què explora les possibilitats del so a l’aigua

La Fundació Joan Miró ha inaugurat aquest dijous el cicle d’exposicions de l’Espai 13 dedicat a l’art emergent amb el projecte ’Crol’ de Laia Estruch, en què l’artista explora les possibilitats del so a l’aigua. Aquesta és la primera de les quatre exposicions del cicle ‘Gira tot gira’ que el comissari Marc Navarro ha ideat per a la temporada 2019-2020, amb l’objectiu de “repensar” l’Espai 13 després de 40 anys com a plataforma per als joves creadors de Barcelona. Així, el cicle busca fer un gir i “aturar les dinàmiques i la manera com habitualment articulem allò que ens envolta”, ha dit Navarro aquest dijous en la presentació de la programació, “des del més quotidià, fins a com pensem el món i ens relacionem”. La programació es completa amb exposicions de Beatriz Olabarrieta, Julia Spínola i Lorea Alfaro i Jon Otamendi.

L’Espai 13 convida aquesta temporada a posar en suspens els sentits i “transitar per una zona d’incertesa” on els artistes estableixen un diàleg amb l’espai que acull les seves propostes. La programació s’ha reduït de cinc exposicions a quatre, amb la qual cosa seran més llargues, fet que permetrà pensar “com evolucionen” els projectes i “troben el seu encaix” dins la Fundació Miró. D’aquesta idea beu el títol del cicle, ’Gira tot gira’, pel fet de representar una acció que no té ni principi ni final, que no és una idea tancada “sinó amb espai d’acció i marge per poder participar i intervenir”.

Amb l’autoexigència de Miró

“Aquest cicle està pensat com una manera d’apropar-nos a la dificultat de viure i crear dels artistes”, ha dit el comissari, Marc Navarro. La responsable d’exposicions de la Fundació Miró, Martina Millà, va proposar a Navarro “repensar” l’espai, “posar-lo en qüestió” amb “l’autoexigència extrema que aporta Miró”. “Ens volem autoexigir a l’Espai 13 amb tot el que fem. És un exercici difícil, de passar de ser observatori internacional a un exercici més d’introspecció”, ha apuntat Millà.

Quatre exposicions

En el primer projecte del cicle, que es pot veure des d’aquest dijous fins al 8 de desembre, Laia Estruch investiga sobre l’aigua com a element conductor de la veu i sondeja la piscina com a contenidor de narracions i memòria. I de fet, la mateixa artista realitzarà dues performances per experimentar amb això, una a l’Espai 13 de la Fundació, on hi ha una estructura inflable amb forma de cadena, i una altra a la piscina de salts de les Piscines Municipals de Montjuïc. ’Crol’ és una mostra de la voluntat dels projectes per sortir del propi Espai 13, deslocalitzar-los i relacionar-los amb altres indrets.

“Els treballs s’articulen amb treball vocal meu, no busquen virtuositat sinó un altre viatge que té a veure amb el cos humà. Com la veu pot transitar per dins del nostre cos, a on la podem buscar i de quina manera surt a fora i com altres estructures arquitectòniques em poden forçar”, ha explicat Estruch.

La programació la completarà una projecte de Beatriz Olabarrieta enfocat cap a la idea del desdoblament, que es podrà veure del 20 de desembre al 22 de març; una exposició escultòrica de Julia Spínola del 3 d’abril al 21 de juny, en què proposa escultures que fan replantejar la nostra percepció; i un treball conjunt de Lorea Alfaro i Jon Otamendi sobre l’olfacte que clourà el cicle del 3 de juliol al 6 de setembre de 2020. S’hi afegirà un projecte educatiu de Victor Ruiz Colomer, artista resident d’aquesta temporada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]

L’OC·CA: música en llibertat

Cardedeu
Mayte Martín
Cantant

“La maduresa et fa valorar més l’essència de les coses”

Barcelona
La crònica

De qui va aprendre Donald Trump?

literatura

El nou segell Tres Portals editarà llibres d’interès espiritual i literari

barcelona
societat

XXIX Mostra de Teatre d’Instituts Públics de la demarcació de Girona

blanes
art

Els artistes catalans de tots els temps, junts en un diccionari en línia

barcelona
Cultura

Pas endavant pel futur Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà

Montblanc
ART

El Festival Vadart torna amb més art, música i enologia

Vilajuïga
Bernat Salvà
Periodista i escriptor

“Un llibre de viatges pot tenir la complexitat de la vida mateixa”

Barcelona