Patrimoni

festival musical

El segon Festival Càntut es farà del 17 al 19 de novembre

Una exposició dedicada a Peret Blanc de Beget, l’últim músic sense solfa del país, és el primer avançament de la segona edició del festival de Cassà de la Selva

Després de l’èxit del fes­ti­val Càntut, només fal­tava con­fir­mar les dates de la segona edició, que en aquest cas s’ha anun­ciat que tindrà lloc del 17 al 19 de novem­bre a Cassà de la Selva. Com a la pri­mera cele­bració, el Càntut ofe­rirà un cap de set­mana dedi­cat a la música de tra­dició oral, amb actu­a­ci­ons i diver­ses acti­vi­tats per a tots els públics.

Entre les pro­pos­tes que s’hi podran veure, ja s’ha con­fir­mat una expo­sició dedi­cada a Pere Sala, en Peret Blanc de Beget, una mos­tra coproduïda jun­ta­ment amb un altre fes­ti­val de l’àmbit tra­di­ci­o­nal del país, l’Ésdansa de les Pre­ses (Gar­rotxa).

Entre les acti­vi­tats del fes­ti­val, hi haurà l’expo­sició dedi­cada a en Peret Blanc de Beget (Alta Gar­rotxa). Con­si­de­rat l’últim músic sense solfa del país, en Pere Sala (1917-1993) va ser el més virtuós i repre­sen­ta­tiu d’aquests músics. Toca­ven d’oïda i de solfa només n’havien sen­tit a par­lar, però mai n’havien estu­diat. Amb el seu ins­tru­ment a coll i anant a peu per pobles, ermi­tes o masies, eren els ani­ma­dors de fes­tes majors, fes­tes peti­tes, rosers, aplecs, casa­ments i, fins i tot, matan­ces del porc. El seu reper­tori era una bar­reja de temes apre­sos per tra­dició dels més vells i d’altres més moderns que memo­rit­za­ven de les orques­tres de ball, del gramòfon més pro­per o de la ràdio: sar­da­nes cur­tes, tan­gos, pas­do­bles, masur­ques, peri­cons, val­sos i val­sets... Amb el des­po­bla­ment de les zones de mun­ta­nya, amb l’arri­bada dels mit­jans de comu­ni­cació i difusió musi­cal de mas­ses, es van anar reduint les oca­si­ons de poder tocar fins a des­a­parèixer.

Tra­gi­ner i músic

Com deta­llen els res­pon­sa­bles del Càntut, pro­ce­dent d’una nis­saga musi­cal, de ben jove Peret Blanc va apren­dre del seu pare a tocar el violí i ben aviat ja va acom­pa­nyar-lo tocant en aplecs i fes­tes pro­pe­res. El seu ofici prin­ci­pal va ser el de tra­gi­ner, però arro­do­nia el seu jor­nal, els caps de set­mana, fent de bar­ber i sobre­tot de músic. A par­tir del conei­xe­ment amb Ama­deu Rosell a finals dels anys setanta, Peret Blanc comença a tocar amb orques­trina i a recórrer gran part del ter­ri­tori de llen­gua cata­lana. El des­co­brei­xen molts grups i músics dedi­cats a la música tra­di­ci­o­nal, incor­po­rant mol­tes peces del seu extens reper­tori. De fet, com se subrat­lla, ha esde­vin­gut un refe­rent per a la música tra­di­ci­o­nal del país, com ho demos­tren els home­nat­ges que se li van fer en els últims anys de vida i també pòstu­ma­ment.

Actu­al­ment que­den els enre­gis­tra­ments aple­gats per diver­sos col·lec­tors, una par­ti­cu­lar manera de fer sonar el violí, els més de 20 tre­balls dis­cogràfics edi­tats amb gra­va­ci­ons ori­gi­nals inter­pre­ta­des per ell mateix i ver­si­ons del seu reper­tori de més d’una tren­tena de for­ma­ci­ons musi­cals d’arreu dels Països Cata­lans.

Mos­tra coproduïda

Aquesta expo­sició, coproduïda amb el fes­ti­val Ésdansa de les Pre­ses –un dels esde­ve­ni­ments clau en l’àmbit tra­di­ci­o­nal del nos­tre país–, pretén rei­vin­di­car aquests agents cab­dals per la dina­mit­zació cul­tu­ral de pobles i veïnats fins als dar­rers anys del segle XX.

Recuperar el patrimoni oral

En l’antiguitat, el fet de cantar formava part inseparable de la vida diària de la majoria de la societat, però a poc a poc s’ha anat arraconant del dia a dia. El festival Càntut va néixer l’any 2016 per fer viure les cançons de tradició oral i apostar per una manera d’entendre la música més propera, de la gent, allunyada de grans escenaris i que pretén trencar barreres entre artistes i oients. La gènesi de la mostra es remunta al 2012, quan el mestre banyolí Albert Massip va iniciar el blog Cançons i músiques dels avis per tal de recollir i difondre la música popular i tradicional que recordava la gent més gran de les comarques gironines. Amb Alter Sinergies uneixen esforços per millorar-ne la consulta i el 2016 neix el Càntut, el web i un festival per donar vida a les 1.100 cançons recollides i materialitzar-les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.