Comença el procés de restauració al castell de Vallmoll, una fortificació construïda el segle XII

El projecte té un cost d'un milió d'euros i s'estructura en tres fases

La primera fase de l'operació, a banda de consolidar part de l'estructura, reserva un capítol al desenrunament i a l'execució de diferents treballs arqueològics que han de servir per localitzar possibles restes arquitectòniques com ara murs i arcs, de la construcció original.

Després d'aquesta primera etapa del projecte, finançada a parts iguals per l'Incasol i l'Ajuntament de Vallmoll, el pla de reconstrucció entrarà en un segon estadi exclusivament dedicat a la consolidació i sanejament de la torre de l'homenatge, una intervenció que tindrà un cost de 280.000 euros i que també serà finançada per l'Incasol i el consistori vallmollenc.

La tercera etapa del projecte, és la que ha de donar la imatge definitiva al castell. Amb un pressupost de 360.000 euros el Ministeri d'Habitatge resoldrà tot el procés constructiu de l'interior de l'edificació. El castell serà dotat de tots els serveis i equipat adequadament perquè pugui ser visitat.

L'alcalde de Vallmoll, Josep Lluís Cusidó, es mostrava satisfet amb l'inici de les obres: «S'hi havia d'intervenir amb caràcter d'urgència perquè alguna part de l'estructura podia caure en qualsevol moment», apuntava. El batlle també insistia en el caràcter singular del castell i valorava especialment el reclam turístic que pot esdevenir la fortificació, així com el gran interès que pot tenir per als veïns d'aquest municipi de l'Alt Camp.

Les dades històriques

A diferència d'altres edificacions d'aquestes característiques que són en punts dominants o apartats del nucli de població, aquest castell és a tocar de la trama urbana. Just al final del carrer Major, en un petit turó. La seva construcció és del segle XII i va pertànyer a la baronia de la casa de Castellvell, una jurisdicció feudal formada per diferents territoris, tot i que sembla que els dominis de la família comprenien molts béns immobles sobre els quals no tenia cap obligació ni deure. El seu primer ocupant va ser Guillem V, que va morir a finals del segle XII i que va ser el primer a posseir el territori i la baronia de Vallmoll.

També van passar pel castell Guillema I, Guillem II de Montcada, Gastó VII de Montcada, Guillema II, Gastó I, Ramon Folc VI o Hug I, la muller del qual –Beatriu d'Anglesola–, va traspassar el dret a Maria de Casset, casada amb Ramon Folc VII, que va morir el 1332.

L'últim senyor del castell de Vallmoll va ser Ferran Truyols i Despuig (1923) que va posseir el títol nobiliari fins al 1922, data en què van ser venudes el que quedava de les seves propietats, el castell, algunes cases i l'hort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA