Patrimoni

Pròxim capítol: 89.El refugi dels infants (Santuari de Santa Maria de Finestres, Sant Aniol de Finestres)

La font de la inspiració

L’agost del 1893, el poeta Joan Maragall, que passava alguns estius a Sant Joan de les Abadesses, va composar-hi un dels seus poemes més coneguts després de topar-se amb una vaca cega a la font del Cubilar

L’indret, actualment en estat d’abandonament, es va identificar amb un monòlit commemoratiu el 1960

E l poble de Sant Joan de les Aba­des­ses és un punt ine­lu­di­ble de l’uni­vers mara­ga­llià. El poeta, que va esti­ue­jar-hi alguns anys, va rebre-hi un munt d’infor­mació que va incor­po­rar a la seva cre­ació literària i va redac­tar-hi un dels seus poe­mes més cone­guts, La vaca cega. L’epi­sodi es va pro­duir a prin­cipi del mes d’agost del 1893. Segons expli­cava, anys després, la seva dona: “Passàvem una tem­po­rada a casa d’un cosí i, a les tar­des, amb els pares del meu marit, que ja eren vells, amb les meves ger­ma­nes, amb cri­a­tu­res, amb mai­na­de­res, en fi, tota una colla, anàvem a la font del Cubi­lar, als afo­res de la vila, cap al camí de Cam­pro­don. Es trac­tava d’una font que rajava en una pica, en una pla­ceta guar­nida d’arbres i bancs.”

Clara Noble recor­dava amb pre­cisió aquell ins­tant en què, de cop i volta, com si es tractés d’un fan­tasma, va aparèixer la pro­ta­go­nista invo­luntària de la poe­sia: “Un dia, ens va esve­rar una vaca que venia a nosal­tres amb un pas inse­gur, vacil·lant, estrany. Em sem­bla que la veig! Tot­hom va alçar-se i va fugir. El meu marit va que­dar-se. Era la vaca cega!” L’ani­mal cami­nava “topant de cap en una i altra soca, avançant d’esma pel camí de l’aigua”. L’esposa de Joan Mara­gall, tal com recor­dava una filla dels esta­dants de Can Cubi­lar, va haver de ser recon­for­tada amb rata­fia per refer-se de l’esglai. Mal­grat tot, la vaca va començar a beure aigua, inal­te­ra­ble a l’ensurt pro­vo­cat als esti­ue­jants. En la com­po­sició, el poeta des­criu el mar­tiri de la pobre vaca, con­dem­nada a vague­jar com una ànima en pena: “Ve a abeu­rar-se a la font com ans solia, / mes no amb el ferm posat d’altres vega­des / ni amb ses com­pa­nyes, no: ve tota sola.” El poeta con­trasta el drama de la pobre vaca amb la plàcida existència dels altres ani­mals que pas­tu­ren plàcida­ment al vol­tant: “Ses com­pa­nyes, pels cin­gles, per les comes, / pel silenci dels prats i en la ribera, / fan drin­gar l’esque­llot men­tre pas­tu­ren / l’herba fresca a l’atzar, ella cau­ria!” La vaca cega, en canvi, viu un mar­tiri cons­tant que acla­para el poeta: “Topa de morro en l’esmo­lada pica / i recula afron­tada... Però torna, / i abaixa el cap a l’aigua, i beu cal­mosa. / Beu poc, sens gaire set. Després aixeca / al cel, enorme, l’emba­nyada testa / amb un gran gesto tràgic; par­pe­lleja / damunt les mor­tes nines, i se’n torna.” En la part final de la com­po­sició, Mara­gall con­trasta el drama de la vaca (“orfe de llum sota el sol que crema”) i el seu cami­nar dubi­ta­tiu amb el ritme mar­cat per la dansa cons­tant de la cua: “vacil·lant pels camins ino­bli­da­bles, / bran­dant llàngui­da­ment la llarga cua”.

El poeta va poder par­lar amb l’altre pro­ta­go­nista de la tragèdia, el noi que “d’un cop de roc llançat amb massa traça” va bui­dar un ull de la vaca (“en l’altre / se li ha posat un tel, la vaca és cega”). Es trac­tava d’en Janot de Can Pau Lle­bre. L’epi­sodi de la ceguesa de la vaca apa­reix expli­cat amb molt més detall per Joan Bap­tista Ber­tran. Després d’una entre­vista amb el pas­tor, que sense ni tan sols sos­pi­tar-ho s’havia con­ver­tit en el pro­ta­go­nista d’un poema immor­tal, ens dona a conèixer que la vaca es deia Bonica i que, en el moment de rebre el roc llançat pel noi, ja tenia un ull ente­lat: “Un dia, men­tre en Janot guar­dava les vaques als prats veïns de la casa, la Bonica va voler entrar en un sem­brat. En Janot, que la vol apar­tar, l’avisa amb un fort crit i li llança una pedra, però, amb tan mala for­tuna, que li encerta l’ull i la deixa cega.”

Aque­lla mateixa tarda, quan va arri­bar a la casa on s’hos­tat­java amb la seva família, l’escrip­tor es va diri­gir de dret al seu des­patx, que feia can­to­nada al car­rer Major i els dels Tints, i no va sor­tir-ne fins força estona després. Quan va fer-ho, segons recor­dava la seva dona, ja “duia la poe­sia a la mà”. Pocs dies després, Joan Mara­gall va fer arri­bar la poe­sia al seu amic Soler i Miquel. La carta i la poe­sia es con­ser­ven a la Bibli­o­teca de Cata­lu­nya i aquesta dar­rera també pot lle­gir-se a la font del Cubi­lar gràcies a un monòlit ins­tal·lat, el 1960, pel grup cul­tu­ral L’Avet del Mones­tir, con­jun­ta­ment amb algu­nes enti­tats bar­ce­lo­ni­nes. L’esce­nari en què es va pro­duir aque­lla escena ha can­viat de forma sen­si­ble. De fet, en la con­versa que va man­te­nir amb Joan Ala­ve­dra, la vídua de Mara­gall recor­dava que, anys després, havia anat a la font acom­pa­nyada dels seus fills i es pla­nyia dels can­vis que havia expe­ri­men­tat: “Els bancs són fora i en lloc de la pica esmo­lada on va beure la vaca hi ha un safa­reig”, remar­cava. Avui,l’espai es troba aban­do­nat al lliure albir de la natura i amb un man­tell per­ma­nent de fulles.

Com s’hi arriba
Arribem a Sant Joan de les Abadesses per l’N-260 des de Girona. A mà esquerra de la carretera (si venim de Ripoll, a mà dreta) i en un revolt molt tancat, trobarem un camí de terra que ens portarà a la part del darrere de la masia de la font del Cubilar, el punt on Joan Maragall va escriure La vaca cega. L’indret no es troba senyalitzat i l’accés és poc agraït, per què cal embardissar-se una mica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.