Cultura

Govern i oposició de Barcelona s’uneixen en un Pacte per la Cultura

La iniciativa fixa prioritats com el finançament, la capitalitat cultural i la governança dels grans equipaments

Els grups municipals de l’Ajuntament de Barcelona han presentat aquest divendres el Pacte per la Cultura de Barcelona, un acord que uneix govern municipal i oposició al voltant d’una sèrie d’estratègies culturals pel futur de la ciutat. El pacte no té pressupost ni calendari fixats, però sí un conjunt de prioritats que caldrà ara concretant, com les necessitats de finançament del sector, la capitalitat cultural i la dimensió metropolitana, la governança dels grans equipaments, la interculturalitat i els vincles amb l’educació o la ciència, entre altres. Tots els grups han coincidit a senyalar l’acord com un “inici” de consens a partir del qual es desplegaran plans i accions concretes de renovació estratègica amb el 2030 com a horitzó.

El novembre del 2019 tots els grups municipals van acordar –a proposició de JxCat i prec d’ERC- treballar plegats per establir les bases d’un Pacte per la Cultura de Barcelona. Després d’allò, l’Ajuntament va encarregar tres informes de diagnosi de la situació dels sectors de la ciutat. La pandèmia ha endarrerit la concreció de tot plegat i també n’ha alterat una mica el contingut, apuntalant necessitats com la supervivència econòmica del sector, les bones pràctiques de contractació, la gestió comunitària, els drets culturals o reforçar el binomi cultura-educació.

En línies generals, el Pacte dibuixa una sèrie de reptes en l’àmbit de les polítiques culturals que ha d’afrontar la ciutat a partir d’ara. La proposta també és hereva del Pacte per Barcelona, aprovat el juliol del 2020 com un compromís previ amb diferents línies de treball en l’àmbit de la cultura. A partir de les consideracions d’aquell document, l’acord que s’ha presentat aquest divendres al Saló de Cent (amb representació de tots els grups municipals menys el de Ciutadans, per motius d’agenda) consta de sis àmbits de treball “sobre els quals posteriorment avançar i concretar accions específiques”.

Aquest són les cultures populars i la interculturalitat; les arts visuals, els museus, l’arquitectura i el disseny; mèdia i comunicació; arts escèniques, del cos i de la música; humanitats, escriptura i literatura; i memòria, patrimoni i història.

El pla de treball no té, doncs, compromisos concrets ni calendaris d’execució (ni pressupost), però sí un decàleg de propostes per començar en els quals coincideixen els diferents grups municipals. Entre les deu prioritats hi ha la voluntat de “repensar” els sistemes de govern i finançament dels grans equipaments culturals de la ciutat; el finançament mateix de tota la cultura de la ciutat a partir de l’anàlisi de recursos existents i possibles; la política de patrimoni; les indústries culturals; les estratègies d’internacionalització de la cultura de Barcelona; o un programa que vinculi el sistema educatiu amb la cultura.

L’òrgan del Consell de la Cultura serà l’encarregat de vetllar pel desenvolupament de les propostes del Pacte i d’articular i calendaritzarà els seus debats, grups de treball i comissions “en l’horitzó de 2023 (final de l’actual mandat municipal) i de 2030”.

Un bon “inici”

Els respectius portaveus dels grups municipals han coincidit aquest divendres a definir el Pacte per la Cultura de Barcelona com un “inici” i un “punt de partida”. Moltes de les mesures que hi figuren han estat treballades i apuntades en comissions i plenaris els últims dos anys, i d’altres van sorgir a la Taula de cultura de l’esmentat Pacte per Barcelona. Per la regidora i portaveu de Cultura d’ERC a l’Ajuntament, Gemma Sendra, a Barcelona “calia una mirada a llarg termini” en matèria de política cultural, i això “implicava a tots” els grups i representants polítics.

Ferran Mascarell, portaveu de Cultura del grup municipal de JxCat, ha convingut que “això d’avui és només un inici”, i no ha negat que els hagués agradat poder oferir de seguida “un pla estratègic” amb concrecions per desplegar aquest “projecte de renovació de caràcter estratègic per la cultura de la ciutat” que ambiciona el Pacte.

Igualment satisfet amb l’acord, Mascarell ha defensat que la cultura de la ciutat “no és cosa d’un sol partit”, i ha apuntat que caldrà “assegurar una bona governança del pacte” perquè es pugui desenvolupar “amb lleialtat institucional” i “l’ambició” amb que avui s’ha presentat.

Al seu torn, el regidor del PP Òscar Ramírez ha celebrat com una virtut de l’acord el fet que sigui “un pacte obert” on han pogut coincidir diverses sensibilitats. “Posar-se d’acord ha estat una tasca gairebé impossible”, ha expressat. En la mateixa línia, Eva Parera, regidora portaveu de Cultura de Barcelona pel Canvi a l’Ajuntament, ha dit que s’han sentit “escoltats” durant la gestació d’aquest acord multipartit. A més, ha defensat la conveniència d’un “pla estratègic que doni estabilitat al sector” i que sigui vàlid més enllà de qui governi. “Hi haurà acords i desacords però benvinguts siguin si ho fem des de la base que la cultura és molt important”, ha reblat Xavier Marcé, regidor de Turisme i Indústries Creatives i portaveu de Cultura del Grup Municipal del PSC.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Poder ‘calentó’

BARCELONA

L’ordre i el caos

Girona

Ha aparegut el diable

sitges
Mallorca, convidada a L’Escala, Vila del Llibre

Mallorca, convidada a L’Escala, Vila del Llibre

L’Escala
El text català més antic

El text català més antic

barcelona

Entrades a 10 euros al Palau, l’Auditori, el Mercat de les Flors, el Lliure i el TNC per celebrar el 100% d’aforament

barcelona

Un documental rememora una trobada a Suècia amb carboners de les Gavarres

La Bisbal d’Empordà
Fernando León de Aranoa
Director de cinema

“S’estan perdent el sentiment de classe i la solidaritat”

sant sebastià
ALBERT MASSIP
Projecte Càntut

“Graveu els avis, en un temps hi donareu tota la importància”

BANYOLES