Patrimoni

Recuperen el portal de la Verge del Carme de Forallac

Aquesta entrada (segles XIII-XV) està situada a l’extrem nord-est del recinte emmurallat de Peratallada

L’Ajuntament impulsa un programa de restauració i recuperació del seu patrimoni

L’Ajun­ta­ment de Fora­llac ha res­tau­rat el por­tal de la Verge, una obra situ­ada al nucli de Pera­ta­llada, datada entre els segles XIII i XV. Aquesta inter­venció, segons explica l’alcalde, Josep Sala, forma part d’un procés per pro­te­gir i valo­rar el patri­moni arqui­tectònic muni­ci­pal. Després de la res­tau­ració de la torre de les hores i de la des­co­berta del nou tram de fos­sat i mura­lla del car­rer Mas Bou, era impor­tant actuar al por­tal de la Verge. Aquest emblemàtic ele­ment del con­junt medi­e­val de Pera­ta­llada s’ha res­tau­rat ínte­gra­ment per con­ser­var-ne l’estruc­tura i fre­nar-ne el dete­ri­o­ra­ment.

A banda de la seva con­so­li­dació gene­ral, s’ha apro­fi­tat la inter­venció per reti­rar ele­ments afe­gits a les cons­truc­ci­ons ori­gi­nals. S’ha obser­vat que en el punt de con­nexió entre el por­tal, la mura­lla i el mur inte­rior, hi ha un pare­dat poste­rior, d’uns 80 cm d’amplada, que era pos­si­ble­ment una ober­tura del pas de ronda. S’ha reti­rat el pare­dat i d’aquesta manera es reco­nei­xen millor les dife­rents eta­pes cons­truc­ti­ves.

També s’ha actuat al por­tal que dona pas al pati de l’ajun­ta­ment vell, ja que la llinda de fusta amenaçava ruïna. D’altra banda, s’ha ender­ro­cat el pare­dat con­tem­po­rani de la mura­lla que dona al pati i s’estu­diarà el para­ment que quedi a la vista. Poste­ri­or­ment, es valo­rarà si es forma un nou para­ment o es deixa el mur inte­rior vist.

El por­tal ha expe­ri­men­tat nom­bro­ses refor­mes, però con­serva prou ele­ments per fer-nos una idea de l’estruc­tura ori­gi­nal. Es tracta d’un por­tal de planta qua­dran­gu­lar, del qual només es con­serva la part baixa. Era el prin­ci­pal accés a la població i durant l’edat mit­jana devia tenir un pont lle­vadís. A la part inte­rior hi ha una fornícula on, molt després de la seva cons­trucció, es col·locava una imatge de la Mare de Déu. El pro­jecte ha estat redac­tat pel ser­vei de Monu­ments de la Dipu­tació de Girona i els tre­balls es van adju­di­car a l’empresa Chroma, Res­tau­ració del Patri­moni Arqui­tectònic, per un import de 28.919 euros. L’obra ha tin­gut una sub­venció de 17.920 euros de la Dipu­tació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.