Cultura

Documental

Qüestionar la normalitat

CINEFÒRUM ·

Avui es presenta al cinema Truffaut ‘Bailar la locura’

És un viatge emocional de sis dones que parlen obertament de soledat, estigma i recuperació a través de la dansa

Tres ballarines de dansa contemporània, Amaiur Luluaga, Clàudia Gómez i Montse Àlvarez, estaven preparant l’espectacle J-AhO! II quan en la fase de documentació van contactar amb la periodista especialitzada en salut Marta Espar, autora del documental de TV3 Veus contra l’estigma. L’objectiu de la peça de dansa és qüestionar la normalitat sota la pregunta “Qui està boig, tu o jo?” i en aquest sentit, pel procés de creació de l’espectacle, volien conèixer noies amb un diagnòstic de trastorn mental. El documental Bailando la locura és l’enregistrament de la trobada de les sis dones, un viatge emocional en què es parla de soledat, estigma i recuperació a través de la dansa.

“És una manera més artística de parlar sobre salut mental, cosa tan necessària i urgent”, assenyala Espar, que tenia ganes d’abordar-ho fugint del reportatge amb dades i experts o les entrevistes a testimonis. I va trobar amb la mirada “lluminosa” del realitzador Maiol Virgili l’aliança perfecta. La periodista Marta Espar també destaca la generositat de les protagonistes. El documental ha rebut el suport de diferents entitats i institucions, entre les quals Granés Fundació. “Una persona no és el diagnòstic, és moltes coses més”, assenyala sobre l’objectiu del treball. El realitzador Maiol Virgili va apostar per un plantejament visual estètic i alhora proper i respectuós amb les converses i el procés de creació. “La filmació va ser un repte”, assenyala, sobre la necessitat d’aconseguir aquesta estètica bonica i lluminosa i no ser invasius: “Vaig optar per fer-nos invisibles”, i no “seqüenciar o muntar travellings”. L’essència, hi afegeix el realitzador, és en les converses, en la interacció de les sis dones i les químiques que es van generar. Les qüestions sensibles requereixen que la càmera desaparegui, convertint-se en un acompanyant.

Amb motiu de la presentació del documental s’ha organitzat un cinefòrum avui a les 20:30 h al cinema Truffaut. Hi intervindran els codirectors del documental, Marta Espar i Maiol Virgili, Alba Coll i Montse Àlvarez, protagonistes, Laura Masferrer, directora de Granés Fundació i Guillem Terribas, del Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona, que moderarà l’acte. A banda, hi haurà un dansafòrum amb l’espectacle J-AhO! II el diumenge 29 de gener a les 16:30 h al centre cultural La Mercè. El documental es projectarà al Truffaut el 31 de gener a les 20.30 h.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Chico Boy presenta avui el seu primer disc al Yeah!

girona

Tom Hagan torna amb l’EP ‘2021-2022’

girona

L’Anoia crea una marca per ser referent català de l’artesania

BARCELONA

Fins a 200 concerts a micropobles al Itinera Parlem

Els promotors del Festival de Pedralbes continuen el projecte al Poble Espanyol

barcelona
EQUIPAMENTS

La segona biblioteca de Figueres es començarà l’any 2025

FIGUERES

Quevedo, confirmat al festival Mediterranea de Roses d’aquest estiu

ROSES
PATRIMONI

La família Sunyer i Bover cedeix el fons documental a Salt

SALT
MÚSICA

Joan Miquel Oliver i Mazoni, al Microclima de Camprodon

CAMPRODON