Llibres

llibres

Pere Duran, quaranta anys de fotoperiodisme

Tenia 15 anys quan va aga­far d’una revo­lada la Voigtländer del pare i va sor­tir al car­rer per foto­gra­fiar la Banyo­les inun­dada pels aiguats de 1982. És el pri­mer “ins­tint periodístic” que recorda haver tin­gut Pere Duran, i també un bateig en tota regla, perquè con­cen­trat a enfo­car, van caure ell i màquina pel forat d’una cla­ve­guera. Mira­cu­lo­sa­ment, les fotos es van sal­var. Deu anys després, quan ja era el cor­res­pon­sal de l’agència EFE, pot­ser recor­da­ria la importància de la sort quan va obte­nir la pri­mera imatge del boi­ximà dis­se­cat del Dar­der: men­tre l’encar­re­gada que l’havia enxam­pat cor­ria a avi­sar la Guàrdia Civil, va treure el rodet, se’l va ama­gar al mitjó i va posar-ne un altre de verge a la càmera, el que li van requi­sar els agents. “No hau­ria cal­gut ni aquesta astúcia, perquè legal­ment només estàs obli­gat a entre­gar el mate­rial si t’ho ordena un jutge”, matisa avui, però ales­ho­res l’única obsessió era acon­se­guir el docu­ment costés el que costés.

Totes dues imat­ges, dins una selecció de qua­ranta anys d’ofici que abra­cen la Banyo­les olímpica, la cober­tura dels fes­ti­vals d’estiu, els retrats d’artis­tes i polítics, les mani­fes­ta­ci­ons, les fes­tes, la immi­gració, la gas­tro­no­mia, els incen­dis de l’Empordà, l’acci­dent de l’Oca, el món rural i sobre­tot l’estany, la seva “escola de la llum”, for­men part del lli­bre Pere Duran, una mirada periodística, 15è volum de la col·lecció Fotògrafs Banyo­lins de Rigau Edi­tors, que es pre­sen­tarà diven­dres dia 1 a l’Espai Eat Art de Banyo­les (19 h). És la reco­pi­lació de tota una vida, amb pròlegs del fotògraf Tino Sori­ano, la peri­o­dista Rosa Gil, l’arxi­ver Josep Gra­bu­leda i el mateix Duran, que va començar assu­mint la cor­res­pon­sa­lia del Diari de Girona, quan anava boig “bus­cant la notícia per arri­bar a temps d’enviar el car­ret a la redacció amb l’última Teisa”. En aque­lla època, encara alter­nava la foto­gra­fia amb la redacció, “amb l’ajuda de la Carme Coll, que per sort m’expli­cava els plens”, diu amb agraïment, tot i que a la llarga aca­ba­ria pres­cin­dint de l’escrip­tura perquè li agra­dava més “estar vol­tant tot el dia”. De for­mació auto­di­dacta, la va per­fec­ci­o­nar men­tre com­plia el ser­vei mili­tar al Piri­neu d’Osca, ads­crit a un ser­vei de foto­gra­fia que li per­me­tia, després dels encàrrecs cas­tren­ses, embut­xa­car-se uns quants duros retra­tant els reclu­tes que volien enviar un record a la xicota o als pares. Amb els diners que va gua­nyar, a la tor­nada es va poder com­prar el pri­mer cotxe, entrar en plan­ti­lla al Diari de Girona i, a par­tir de 1990, esta­blir-se com a fre­e­lance, pri­mer a EFE, després a El País i, final­ment, a La Van­guar­dia. Pel camí, asse­gura que es va “mig inven­tar” la foto­gra­fia ins­ti­tu­ci­o­nal, tre­ba­llant dinou anys per a la Dipu­tació en el “peri­o­disme invers”.

Des de les pri­me­res temp­ta­ti­ves, com la tropa enca­put­xada enmig de la boira o l’estampa d’uns músics pari­sencs, influït pels huma­nis­tes fran­ce­sos, fins a la imatge de Jordi Pujol tot sol al balcó de Que­ralbs després de con­fes­sar la for­tuna andor­rana, que li va donar el premi Car­les Rahola, Pere Duran ha estat tes­ti­moni de grans esde­ve­ni­ments, des de la cons­trucció de la Vila Olímpica a les mobi­lit­za­ci­ons inde­pen­den­tis­tes: com­pa­rar les seves imat­ges de les manis de 1990 amb les del Procés hau­ria de ser obli­ga­tori a les facul­tats de soci­o­lo­gia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.