Llibres

novetat editorial

Vicenç Villatoro narra la construcció del canal d’Urgell

Nor­mal­ment, als autors prolífics, com ara Pedrolo, no els agrada que els deno­mi­nin d’aquesta manera perquè se sen­ten des­hu­ma­nit­zats, pot­ser menys­tin­guts o com si, enlles­tir un títol, no els costés el mateix que a la resta d’autors o no dedi­ques­sin els matei­xos esforços.

El nar­ra­dor, poeta, assa­gista i peri­o­dista Vicenç Villa­toro (Ter­rassa, 1957) no és Pedrolo, però deu n’hi do del ritme de publi­cació que manté, sobre­tot des que pot dedi­car més temps a escriure. Pre­senta Urgell. La febre d’aigua (Proa), la seva vint-i-unena novel·la. I cal afe­gir setze lli­bres més d’altres gèneres. Entre tots, ha gua­nyat una tret­zena de pre­mis.

Urgell. La febre d’aigua, és una novel·la sobre la cons­trucció del canal d’Urgell al segle XIX. És una de les “grans epo­pe­ies huma­nes” de la Cata­lu­nya moderna, que també li ha ser­vit per par­lar d’un tema més uni­ver­sal que el pre­o­cu­pava per­so­nal­ment: el fracàs, comenta amb ACN. En aquest sen­tit, però, asse­nyala que el lli­bre no està escrit a favor “de les ide­o­lo­gies que fra­cas­sen” sinó de la gent “que ha tin­gut espe­ran­ces i el dret a man­te­nir-les”. Per això, subrat­lla que li impor­tava més “la sen­sació”, ja que “l’èxit és tan rela­tiu com el fracàs”.

Villa­toro nar­rar la cons­trucció del canal d’Urgell, una de les obres més ambi­ci­o­ses de l’Europa del segle XIX, que es va dur a terme enmig d’unes guer­res sal­vat­ges, par­tint de les espe­ran­ces d’una plana eixuta i deso­lada, uns capi­tals del país i la feina forçada de cen­te­nars de pre­si­di­a­ris. Un cop feta, va ser con­si­de­rada un error durant dècades fins que, molts anys i tre­balls després, el Canal va trans­for­mar l’antic clot del Dimoni en una terra pròspera i fèrtil.

La nar­ració va des del somni impos­si­ble fins a l’èxit molt poste­rior, tra­ves­sant entre­bancs i un període de fracàs, esde­ve­nint una metàfora d’aquells epi­so­dis en què la gent es revolta per can­viar una situ­ació injusta i s’enfronta després a una decepció d’allò més amarga, fins que el temps, de vega­des, demos­tra que no va ser en va. Segons l’autor, es tracta d’una història “extra­or­dinària”, però també “des­co­ne­guda” i “relle­vant” en la fixació de la men­ta­li­tat de Ponent.

Pel que fa al pro­ta­go­nista, Viçens Lamo­lla – jun­ta­ment amb Pele­grina Roda­mi­lans–, està ins­pi­rat en el besavi de l’avi de l’escrip­tor, que va arri­bar pro­vi­nent del regne de Nàpols i es va ins­tal·lar pri­mer al Pri­o­rat, i més enda­vant a Ponent, per fer de mer­ce­nari a les guer­res car­li­nes. “La història es pre­senta a través de la seva vida i mort; apa­rei­xen altres per­so­nat­ges i ell és una mica el fil con­duc­tor d’una història poc valo­rada que sem­pre ha sem­blat més local, tot i que tot­hom ha sen­tit a par­lar del Canal d’Urgell”, subrat­lla.

“Allà tenen un pro­blema i és que hi ha molta terra i poca aigua. Ima­gi­nen una solució, l’exe­cu­ten i un cop feta veuen que és menys maca de la que s’havien ima­gi­nat”, apunta, “la rea­lit­zació del somni sem­pre baixa uns gra­ons res­pecte al propi somni”. Tot i això, també jus­ti­fica la tria del fet com un epi­sodi on el fracàs “s’acaba rever­tint”. “Jo soc vital­ment opti­mista i volia tro­bar un cas que, real­ment, passa poques vega­des”, afe­geix, “aquest guió ser­veix per a mol­tes coses a la vida”.

De fet, es tracta d’una novel·la que va ini­ciar fa uns anys i amb la qual veu un cert marge per crear un paral·lelisme amb el procés català, del qual admet estar “ado­lo­rit pels cos­tos humans” que ha tin­gut però, alhora, “espe­rançat”. “On som ara i on es pen­sava que seríem el 2017, no coin­ci­deix”, admet, “hi ha un pro­blema, un intent de solució –durant el qual sor­gei­xen uns cos­tos i uns errors– i ara hi ha una sen­sació que no ha por­tat l’efecte espe­rat, però hi ha l’espe­rança que un dia serà millor de com s’estava en un inici”.

I tot nar­rat amb una estruc­tura i tècnica pecu­li­ars, molt medi­ta­des i amb veus alter­na­des. Ja fa anys que Villa­toro demos­tra sobra­da­ment la seva qua­li­tat nar­ra­tiva i dis­cur­siva. Con­ti­nua en forma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.