Música

Jofre Bardagí

La veu de Glaucs

“El nou disc no seria així sense ‘Letter to you’ de Springsteen”

El grup Glaucs publica un nou disc, ‘Aquí i avui’, coincidint amb el trentè aniversari de la seva fundació, el 1994 a Begur

El seu cantant i principal compositor recorda els inicis del grup i parla d’un disc gravat pels vuit membres com si fos en viu

No sé fer singles; jo quan faig cançons, les faig pensant que les haig d’acabar incloent en un disc
Si haguéssim sortit cinc o deu anys després crec que se’ns hauria posat al mateix sac que Antònia Font

Jofre Bar­dagí (Bar­ce­lona, 45 anys) arriba a la redacció per par­lar d’Aquí i avui (U98 Music, 2024), el vuitè àlbum de Glaucs –comp­tant els dos direc­tes i l’Anto­lo­gia del 2007– que surt deu anys després de l’ante­rior, Hem cone­gut la nit (Música Glo­bal, 2014). Amb tres dècades de tra­jectòria, Glaucs és un clàssic i Bar­dagí, un pro­fes­si­o­nal que, si ha de pujar a una escala al mig d’un des­cam­pat, ho fa. Tot sigui per la música.

A la tar­dor farà 30 anys que Glaucs va néixer a Begur. Què feia un bar­ce­loní a Begur?
És una llarga història, que comença quan el meu pare va començar a venir a tocar a l’hotel Cap sa Sal, de Begur, on anava gent rica i fins i tot crec que en Franco hi havia fet alguna festa. De fet, una vegada la Rosa­rio Flo­res em va dir: “Yo iba mucho con mi madre a Cap Sa Sal”. I quan li vaig con­tes­tar que també hi anava sovint el fill de puta d’en Franco, ella es va que­dar molt callada, un silenci sepul­cral [riu].
El seu pare, el mes­tre Josep Maria Bar­dagí (1950-2001), hi devia anar cap als anys sei­xanta, no?
Sí, sí, cap a finals dels anys sei­xanta, perquè lla­vors tenia 16 o 17 anys i suposo que ja tocava en alguna orques­tra. Em sona que acom­pa­nyava en Frank Char­les, però no n’estic segur. La qüestió és que, a par­tir de lla­vors, els meus avis i la meva tieta van començar a anar també a Begur, on la meva tieta va conèixer el Car­los, un begu­renc que aca­ba­ria sent el seu marit. I aquí comença la vin­cu­lació de la meva família amb Begur.
De fet, la resta del grup eren de la zona, de Begur o Tor­ro­e­lla.
Sí, el meu cosí [Lluís Alsina] també tocava i, per a la festa d’ani­ver­sari d’un noi que estu­di­ava FP amb el Vadi [José Luis Vadi­llo] i l’Àngel [Valentí], el bai­xista i el bate­ria, van deci­dir mun­tar un grup de ver­si­ons. Per tant, hi havia mem­bres de Begur, en Lluís i en Vadi, que toca­ven junts, i l’Àngel i l’Edu­ard Font, que tenien un grup a Tor­ro­e­lla que es deia Poque­te­crec i havien tret una maqueta. En aque­lla festa d’ani­ver­sari havia de can­tar el meu cosí, però no s’atre­via a fer-ho i va dir als altres que tenia un cosí que can­tava molt bé. I em va tru­car a mi, que lla­vors tenia 15 anys i tocava amb un grup a Tiana. Gai­rebé sense assa­jar, vam estar tocant ver­si­ons durant dues hores en aque­lla festa. I va anar prou bé perquè vam dir de tor­nar a que­dar per fer altres con­certs, encara només de ver­si­ons, a l’ins­ti­tut de FP de Pala­fru­gell i suposo que a Maris­cal, fins que jo ja faig un tema propi, que és No fin­gi­rem, i després el pri­mer que vam fer amb el meu cosí. A par­tir d’aques­tes dues cançons, tot can­via. I vam deci­dir gra­var una maqueta.
En aque­lla maqueta ja hi havia ‘Els teus ulls glaucs’?
Sí, i també No fin­gi­rem, Històries cur­tes... A la maqueta hi havia vuit cançons, de les quals la mei­tat les vam recu­pe­rar després per al pri­mer disc de Glaucs. En resum, el 1994 vam fer el pri­mer con­cert, al novem­bre; el 1995 vam gra­var la maqueta, i el 1996 va sor­tir el disc.
Vau anar força ràpid, no?
Sí, però en aque­lla poca les coses ana­ven així. Tots ens dedicàvem a això i encara vivíem amb els nos­tres pares, així que teníem temps i diners –per dir-ho així– perquè el grup fos la nos­tra pri­o­ri­tat. La qüestió és que vam gra­var la maqueta i la vaig enviar a RCA.

Apuntàveu alt, per començar. Una mul­ti­na­ci­o­nal.

Però hi havia una raó molt sim­ple per fer-ho: era la mateixa com­pa­nyia on hi havia Umpah-Pah –que per a mi era tota una referència– i també Sau i, fins i tot, Sopa de Cabra, que estava a Ari­ola, un altre segell de BMG. Per tant, és on volíem anar. Lla­vors ens va tru­car Paco Martín, que era una AR històric [AR són sigles d’artista i reper­tori, equi­va­lent a un caçata­lents], que va ser el des­co­bri­dor dels Hom­bres G, entre molts altres artis­tes, i a par­tir d’aquí ja que­dem i hi intervé el meu pare, perquè jo tot just tenia uns 17 anys. Ells dos no es conei­xien, però evi­dent­ment en Paco sí que sabia qui era el meu pare. I el pri­mer con­tracte dis­cogràfic amb RCA el signo quan encara soc menor d’edat.
Tu sen­ties que esta­ves pre­des­ti­nat a ser músic, per venir d’una nis­saga de músics?
Evi­dent­ment, per a mi era fantàstic poder dedi­car-me a la música i, a més, amb mit­jans i una certa qua­li­tat: era el somni de qual­se­vol ado­les­cent que li agradi la música. En rea­li­tat la música no és el que més m’agrada, és el cine. Però en aquell moment vam tenir l’opor­tu­ni­tat i, quan acon­se­guei­xes tenir un grup de música i gua­nyar-te la vida amb això, és molt guai.
Fama i diners!
Jo recordo que el pri­mer que vaig pen­sar quan va sor­tir el disc de Glaucs va ser “hòstia, quina merda, ja no podré aga­far més el metro!” És clar, jo em pen­sava en aque­lla època que els Umpah-Pah no podien aga­far el metro, perquè eren tan famo­sos que els abor­da­rien. I això que jo conei­xia una mica la indústria de la música, pel meu pare, però el que havia tin­gut més a prop era en Ser­rat, i evi­dent­ment ell sí que no agafa el metro. Però jo també pen­sava que l’Adrià [Puntí] o en Gerard [Quin­tana] també es tro­ba­ven en la mateixa situ­ació. Fins que un dia em vaig tro­bar el Marc Marquès [bate­ria d’Umpah-Pah] al metro i per a mi va ser com una cons­ta­tació que sí que es pot aga­far al metro. És que jo lla­vors era un nen [riu].
Glaucs forma part de la segona gene­ració del rock català, la que no viu el ‘boom’ però tam­poc la frus­tració poste­rior.
Sí, però jo crec que hem tin­gut el pit­jor de les dues coses: formàvem part de la nova for­nada, com es deia lla­vors, i que també incloïa altres grups com ara Gos­sos, Whiskyn’s, etc., i per tant no vam viure els anys d’èxit que van cul­mi­nar amb el con­cert del Sant Jordi, però amb els anys se’ns ha col·locat en aque­lla pri­mera for­nada, com si tot fos una mateixa cosa. Amb tot el que sig­ni­fica això, perquè des de la pers­pec­tiva dels que han vin­gut després tota aque­lla gene­ració del rock català no mola. Una vegada, algú –no diré qui– em va dir: tu ets cons­ci­ent que no hi ha ningú que esperi un nou disc de Glaucs? És com dir: el vos­tre temps ja ha pas­sat i el que feu ja no mola. I la qüestió és que jo sem­pre he tin­gut altres refe­rents musi­cals: m’agra­dava molt Umpah-Pah, m’agra­dava molt Sopa de Cabra, però jo no era fan del rock català. Jo no he pen­sat mai que el rock català fos un estil. I hi havia molta gent que seguia tot el que fos rock català, i per a ells era el mateix Sang­traït que Sau, perquè el rock català era com un estil.

El vos­tre públic era dife­rent?

Una vegada el Pemi For­tuny, de Lax’n’Busto, em va dir una cosa molt curi­osa: als con­certs de Lax hi vindrà més gent, però jo envejo una cosa dels vos­tres, que és que el vos­tre públic podria anar també al Fes­ti­val de Benicàssim. En aquell moment va ser molt moti­va­dor, però com et deia abans, amb el temps això es va anar diluint i ens van aca­bar posant a tots al mateix sac. I va arri­bar un moment, a final dels anys noranta, en què sem­blava que fer rock en català era com de segona.

En aquest con­text, Glaucs vau ser com una baula necessària entre el rock català dels noranta i la nova escena en català de prin­cipi dels dos mil.

Sí, hi estic d’acord, perquè jus­ta­ment la nos­tra pri­mera etapa acaba el 2003, just abans que comenci a sor­tir aquesta nova gene­ració de grups que can­ten en català d’una manera abso­lu­ta­ment des­a­com­ple­xada, el que després s’ha ano­me­nat el nou pop en català. Tot ple­gat és una evo­lució, un camí que va d’un lloc a un altre, i nosal­tres estem just aquí al mig. Pot­ser si haguéssim sor­tit cinc o deu anys després se’ns hau­ria posat al cos­tat de, per exem­ple, Antònia Font.
Pot­ser no us ha afa­vo­rit gaire la ines­ta­bi­li­tat dis­cogràfica.
Sí, és molt curiós que els nos­tres cinc pri­mers dis­cos es publi­ques­sin amb cinc dis­cogràfiques dife­rents. A RCA ens van fer fora perquè només vam ven­dre uns 10.000 dis­cos del pri­mer àlbum, una xifra amb la qual avui dia hauríem estat número 1 a Espa­nya. El segon disc, Simbènia (1998), el va treure Magna Music i va fer sus­pensió de paga­ments. Després tra­iem un disc gra­vat en directe al Mer­cat de Música Viva de Vic (1999), per treure alguna cosa, perquè no tenim dis­cogràfica, estem en ple judici amb Magna i no sabem què pas­sarà. I per a Si vols venir (2000) apa­reix Julio’s Records, una dis­cogràfica que va mun­tar Juli Guiu, de Clip­per’s, fins que va morir el seu pare i ales­ho­res el Juli deci­deix tan­car la dis­cogràfica perquè ha de tirar enda­vant la resta de l’empresa fami­liar, i ens que­dem un altre cop al car­rer. I com que ja no podem més, deci­dim aco­mi­a­dar-nos amb un disc en directe gra­vat a La Mirona, que va ser l’últim disc de la pri­mera etapa (2003) i que ja el vam publi­car amb Música Glo­bal, que el 2007 va treure Anto­lo­gia, quan ja estàvem con­vençudíssims que no faríem res més com a Glaucs. De fet, el 2005 vam gra­var a Bue­nos Aires, ja sense el meu cosí, el disc de Nut (14 melodías bai­la­bles y una que no), i el 2006 vaig publi­car el pri­mer dels meus tres dis­cos en soli­tari, i tot això ha sor­tit amb Música Glo­bal, que el 2014 també va treure el disc de tor­nada de Glaucs, Hem cone­gut la nit.

Han pas­sat deu anys. Sem­bla que us ho aga­feu amb calma.

És que ara no tenim local d’assaig i tots estem dis­per­sats. Només ens reu­nim per objec­tius, per dir-ho d’alguna manera, no que­dem per assa­jar cada set­mana. Però els tres que for­mem el nucli del grup ens conei­xem molt, som amics de tota la vida.

Des de fa un temps sou un octet i, a més, heu dei­xat de ser un grup 100% mas­culí.

Sí, a més de Mar­cel Fer­rer als teclats, Oest de Franc a la gui­tarra i Jimmy Pinyol [Lax] a la bate­ria, hi ha també Geor­gina Llau­radó i Carla Pueyo als cors. L’ampli­ació la vam fer pels 25 anys del grup, perquè la idea era treure l’EP que vam llançar el 2020, Tot és pos­si­ble, i fer diver­sos con­certs amb aquesta banda, però amb la pandèmia tot se’n va anar en orris. Però aquell estiu, quan es van poder tor­nar a fer con­certs, vam actuar al Tea­tre Naci­o­nal i al Fes­ti­val de Begur i, no sé si perquè veníem de l’atu­rada forçosa de la pandèmia, ens ho vam aga­far amb mol­tes ganes i vam sonar molt bé, com si fos el final d’una gira i portéssim molt de rodatge. Després l’Àngel va mar­xar i el va subs­ti­tuir en Jimmy, però ja teníem clar que volíem con­ti­nuar amb l’octet.
Heu gra­vat el disc amb aquest for­mat ampliat?
Sí. De fet, la idea d’aquest disc neix després de veure Let­ter to You, el docu­men­tal que Springs­teen va fer sobre el seu últim disc amb l’E Street Band, i on es veu com ell arriba al local, els músics estan allà apun­tant cose­tes i, de cop i volta, comen­cen a tocar amb una com­pe­ne­tració bes­tial. Evi­dent­ment això ho pots fer si ets l’E Street Band. Però nosal­tres, en certa manera –i no em com­pa­raré en res amb Springs­teen– també ens conei­xem de fa molt de temps, com a mínim el nucli dur, i la idea era fer el mateix, tocar tots junts a la Casa­mu­rada, l’estudi d’en Jesús Rovira [Lax] a Banye­res del Penedès.

Vau poder fer-ho així?

Més o menys, perquè era molt difícil coor­di­nar les agen­des de vuit per­so­nes per tan­car-nos junts a l’estudi durant una o dues set­ma­nes. Així que ho vam fer amb la mateixa pre­missa, però per parts, inten­tant pre­ser­var al màxim la fres­cor del directe. No és un disc de labo­ra­tori: si la pri­mera presa ja sonava bé, no calia fer-ne una segona per afany per­fec­ci­o­nista.
Algu­nes cançons del disc també sonen força èpiques, a la manera springs­te­e­ni­ana, com ara ‘Aquests dies’ i la final ‘Crits de guerra’, de 7 minuts.
Sí, ja et dic que aquest disc no seria així en molts aspec­tes sense Let­ter to you, de Springs­teen. De fet, quan vam com­pon­dre Crits de guerra vaig pen­sar, hòstia, com mola­ria això tocat per l’E Street Band... Bé, qual­se­vol cosa tocada per l’E Street Band [riu]. I, per tant, vam pen­sar com l’estruc­tu­ra­rien i com la farien ells, com una espècie d’home­natge, sense copiar-los.
És la cançó més llarga que has fet mai?
No, Jo faig cançons gua­nya per alguns segons, i té més mèrit, perquè són 17 estro­fes dife­rents. Aque­lla és molt més Dylan, com si diguéssim, i aquesta és molt més Springs­teen.
Publi­car una cançó de 7 minuts és anar molt a con­tra­cor­rent.
Total­ment. Ja ho és fins i tot publi­car un disc, sobre­tot en for­mat físic, i aquest serà el nos­tre pri­mer disc que surt també en vinil. Però és que nosal­tres venim d’allà. Jo no sé fer sin­gles. O sigui, jo quan faig cançons, les faig pen­sant que les hauré d’aca­bar inclo­ent en un disc. I ales­ho­res penso si la cançó pot obrir el disc, o si el tan­carà, com vaig tenir clar de seguida que ho faria Crits de guerra. I si hi ha l’opció d’edi­tar-lo en vinil, penso en quan­tes cançons poden entrar a cada cara del disc, o amb quin tema s’obre i es tanca la cara A i la cara B. Sem­bla que no, però hi ha al dar­rere una feina molt malal­tissa i, al final, són coses que sobre­tot ens omplen a mi i al grup. Jo no sé si la gent se n’adona, però jo ja em dono per satis­fet veient el resul­tat.

Una nissaga molt musical

El 3 d’agost, al Xillout de l’Estartit

Jofre Bardagí Grima és net del tenor Bartomeu Bardagí, fill de Josep Maria Bardagí –músic, compositor i arranjador, fonamental en la trajectòria de Joan Manuel Serrat– i nebot del violinista Pere Bardagí i, per via materna, del pianista Josep Mas Kitflus. Des del 1994, en Jofre és la veu i el principal compositor de Glaucs, grup que actualment completen Alexandre Reixach i José Luis Vadillo, dos dels seus membres històrics, més altres cinc músics, incloses dues vocalistes. Amb aquesta formació, Glaucs ha gravat el seu cinquè disc d’estudi, Aquí i avui (U98 Music, 2024), que inclou deu cançons produïdes també per Bardagí. Seguint la bona tradició familiar dels Bardagí, la seva filla Ordet, de 14 anys, també sembla tenir qualitats innates per a la música. I el seu nom és la millor prova que el seu pare és un apassionat del cinema: es diu així per Ordet (1955), la pel·lícula del danès Carl Theodor Dreyer. I confessa el seu pare que havia pensat a posar-li Padmé, com el personatge de Star Wars, “però Dreyer va guanyar George Lucas”. El dissabte 3 d’agost, Glaucs actuarà al Xillout, un gran concert gratuït a la platja Gran de l’Estartit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia