cultura

Fora els ‘gavatgs'

La Bisbal és la primera parada d'una mostra itinerant sobre la Guerra del Francès a les comarques gironines

De sempre, els setges de Girona de 1808 i 1809 i sobretot l'aura heroica del general Mariano Álvarez de Castro han copsat l'atenció d'historiadors i apassionats de la història pel que fa a l'estudi de la Guerra del Francès. Malauradament, el conjunt de les comarques ha restat, en canvi, en un segon terme. Precisament per pal·liar aquest buit historiogràfic, i coincidint amb el bicentenari d'aquell esdeveniment històric, d'allò més complex, el Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona ha organitzat una exposició itinerant sobre la Guerra del Francès a les comarques gironines, que té com a primera parada la Bisbal. Un acurat llibre catàleg, que aprofundeix en les temàtiques exposades, enriqueix encara més aquest projecte.

Coordinada per Genís Barnosell, La Guerra del Francès a les comarques gironines es divideix en dues grans àrees temàtiques: la Guerra del Francès comarca a comarca i la Guerra del Francès tema a tema. Composta d'imatges, fotografies, obres pictòriques, il·lustracions i documents antics, l'exposició ofereix una mirada polièdrica i plena de matisos d'un conflicte ple de contrastos, clarobscurs i contradiccions. Com bé diu l'autor del pròleg, l'historiador Josep Fontana, només així, “amb aproximacions territorials a la Guerra del Francès, com aquesta que té com a tema de referència les comarques gironines” s'enriqueix la recerca històrica.

Guerra de guerrilles

Per Josep Fontana, “la guerra la va protagonitzar la societat catalana a través de les més diverses formes de resistència, i en especial de la guerrilla, l'actuació de la qual va arribar al punt de fer que els francesos consideressin Catalunya un dels llocs on van trobar una oposició més aferrissada”. Un text de l'època, escrit per Domènec de Codina el 1812, ho deixa ben clar: “Los sastres, los sabatés, los pagesos y altres semblans són los qui nos han salvat. Ells declaren la guerra als gavatgs sens tenir soldats ni diners, sens tenir gobern y, digam-o aixís, sens ordre ni concert”. Aquest només és un exemple de les mil i una batalles que van tenir lloc durant aquells anys de guerra contra l'invasor i els esforços que cada territori va haver de realitzar per aturar la invasió.

L'exposició es podrà visitar al castell palau de la Bisbal fins al 10 d'octubre, per iniciar poc després una itinerància d'un parell d'anys que la portarà a diferents poblacions de la demarcació de Girona. , com ara Banyoles, Begur, Besalú, Calonge, Figueres, Girona, Hostalric, Olot, Palafrugell, Pals, Roses, Santa Coloma de Farners, Torroella de Montgrí i Tossa de Mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa
CINEMA

Isona Passola rebrà el premi Montserrat Carulla del FIC-CAT

Roda de Berà
llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona
MÚSICA

La nova psicodèlia catalana

Girona
música

Brittain Ashford obrirà el 5è A Peu de Carrer de l’Ateneu 24 de Juny

girona
MÚSICA

El Palau de la Música recorda Juli Garreta i convida Raquel García-Tomás

BARCELONA