cultura

Mor Pere-Ignasi Fages, als 70 anys

Periodista, polític, productor i crític cinematogràfic, era fill del poeta Carles Fages de Climent

Amb Antoni Kirchner i Jaume Figueres van obrir la primera sala d'art i assaig de l'Estat
‘Cabezas cortadas', de Glauber Rocha, va ser una de les seves primeres pel·lícules

Pere-Ignasi Fages i Mir, el fill petit del poeta Carles Fages de Climent, va morir ahir a la matinada a Sant Miquel de Fluvià, on vivia des del mes de febrer passat, després d'una llarga lluita contra el càncer. Sempre a cavall entre el periodisme, el cinema i la política, va ser un dels impulsors de l'Assemblea de Catalunya i durant tres anys, cap de gabinet de Santiago Carrillo a l'exili.

Havia nascut a Barcelona el 1942. La branca familiar del pare era empordanesa, i la família de la mare venia de Sant Sadurní d'Anoia i Vilafranca del Penedès. Ell se sentia orgullós d'aquests orígens i va acabar vivint a Ordis, a l'Alt Empordà, aquell poble d'on era el sabater que el seu pare havia fet famós.

Pere-Ignasi Fages havia estudiat dret i va acabar la carrera de periodisme. Va començar la seva activitat política encarregant-se de les relacions amb els mitjans de comunicació en la tancada d'intel·lectuals de Montserrat durant el procés de Burgos, i va ser un dels impulsors de l'Assemblea de Catalunya. Com que la comunicació de la creació de l'assemblea es feia a casa seva, es va haver d'exiliar a París entre el 1971 i el 1975. En aquest període va fer de corresponsal del Tele-Expres, i com que era militant del PSUC (en va plegar el 1985) va fer de secretari de Carrillo.

De ben jove que portava el cuc del cinema i va dirigir sessions de cineclub a la Casa de les Congregacions Marianes, de Barcelona, sota l'empara dels jesuïtes (on havia estudiat), i promovent unes trobades a Sitges que van ser el preludi del festival de cinema que avui s'hi celebra.

Amb Antoni Kirchner i Jaume Figueres, van obrir la primera sala d'art i assaig de l'Estat espanyol. També feia crítica de cinema a diferents mitjans, des del Noticiero Universal fins a La Vanguardia, i en revistes com ara Nuestro Cine i Fotogramas. Quan van tenir més sales en funcionament es van trobar que els faltaven pel·lícules i van muntar una empresa de distribució amb la qual compraven pel·lícules independents.

Les seves produccions

Més tard va tenir l'oportunitat de produir, i va participar en els films Cabezas cortadas, de Glauber Rocha, i Vampir, de Pere Portabella. Van seguir Umbracle, del mateix Portabella; Més enllà de la passió, de Jesús Garay; Els mars del sud i Olímpicament mort, de Manuel Esteban; Atlantic, Rendez vous, de Claire Sacherman; Els fills del diable, de Claude Gagnaire, i 1492, de Ridley Scott. Va ser president de l'Associació de Productors Cinematogràfics de Catalunya i màxim responsable de l'empresa de producció Cyrk SA. En una entrevista a Presència el 1993, Fages deia: “La normalització en cinema no està feta. Continua sent excepcional el fet d'estrenar, no tenim ni un mínim star system propi. El cinema català té una única virtut respecte a uns anys enrere: existeix.”

La sala de vetlla és al tanatori de la Funerària Vicens de Figueres (avui, de 15 h a 20 h) i les exèquies, demà dijous a les onze del matí al mateix tanatori.



EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA
cinema - drama

‘Thriller’ coreà amb segell femení basat en fets reals

cinema - drama / biografia

Maria Montessori, una pedagoga revolucionària

cinema - animació / comèdia

Garfield surt de la zona de confort de gat casolà

cinema - cinema bèl·lic

Russell Crowe rescata soldats a Filipines