Cultura

Mas sobre Cahner: “Sense la seva labor, no hauria estat possible l'esclat d'energia i il·lusió que viu el nostre país”

El president assenyala que la seva “missió” era “crear estructures al servei de la cultura catalana”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dilluns que sense la “labor” de l'editor, historiador i exconseller de Cultura Max Cahner no hauria estat possible “l'esclat d'energia” que es viu a Catalunya, en referència al procés sobiranista. “Després de sortir del govern, la seva acció política es va centrar en aconseguir que Catalunya assumís i exercís el seu dret a decidir. Així, com a diputat per CiU, va aconseguir que el Parlament de Catalunya votés per àmplia majoria el seu dret a l'autodeterminació”, ha subratllat Mas. En aquest sentit, el president també ha destacat que Cahner “sentia que la seva missió era crear estructures al servei de la cultura catalana”.

En un comunicat amb motiu de la mort de qui va ser editor, historiador i també polític, Artur Mas ha volgut destacar que Cahner va sentir la necessitat de crear “estructures” culturals “tant des de la societat civil com des de l'administració pública”.

Pel que fa a l'etapa de govern, el president destaca que Cahner és responsable dels “fonaments” del govern en matèria cultural, fins al punt que seu és el disseny del departament i també va estar al darrere de l'arrencada definitiva de projectes per estructurar la cultura.

Segons Mas, Cahner era “un intel·lectual que va anar a la política a fer un servei”. “La seva tasca l'entronca amb noms com Enric Prat de la Riba, president de la Mancomunitat i seny ordenador de Catalunya; i Ventura Gassol, conseller de Cultura de la Generalitat republicana”, afegeix.

De la seva acció, el president de la Generalitat en destaca “l'inici de la normalització lingüística del català, feta amb idees clares i obtenint el consens social i polític”. Mas en cita, a tall d'exemple, el nomenament d'Aina Moll com a primera directora general de la Normalització o el curs multimèdia Digui, digui.

Mas també anuncia, en aquest comunitat, que el govern tenia previst atorgar a Max Cahner la Medalla d'Or de la Generalitat i que es farà aquest mateix dimarts per tal que s'afegeixi a la Creu de Sant Jordi que va merèixer el 1996.Llibres

El temps perdut de La Puda

banyoles
opinió

El temps, aquesta transparència en moviment

novetat literària

Shakespeare a l’Olimp i en molt bona companyia

Barcelona
música

Sitofonk s’acomiada del ‘hip-hop’ amb ‘Testamento’

Concert

Alba Ventura homenatja avui Alícia de Larrocha a Nova York

Barcelona
TEMPORADA ALTA

Arriba la gran final del Torneig de Dramatúrgia

girona
cinema

Òmnium portarà films infantils en català a 85 sales

barcelona
Llibres

El Sant Jordi de Nadal aplega vuit mil persones

Barcelona
literatura

Balaguer acull l’acte de cloenda de l’Any Josep Vallverdú

Balaguer