Reportatge

La societat en els poemes dels anys 50

Com si es fes exten­siu el “coneix-te a tu mateix”, la màxima clàssica res­sona en els ver­sos de Martí i Pol des dels ini­cis de la seva poe­sia. El prin­cipi de la savi­esa es repe­teix cons­tant­ment i el poeta s'hi posa com a exem­ple, i de la mirada a l'inte­rior, del silenci i de la soli­tud en fa con­di­ci­ons sense les quals no es pot arri­bar al conei­xe­ment. I con­vida els lec­tors a bus­car-lo amb ell. Al començament, Martí i Pol va pas­sar molts anys cre­ant la manera apro­pi­ada per poder cons­truir els seus ver­sos, els models els tenia, però calia exer­ci­tar-se i tro­bar el llen­guatge adi­ent per comu­ni­car-se com a poeta.

Després dels anys de les pro­va­tu­res poètiques, ja el 1951, el poeta de Roda es qüesti­ona la divi­ni­tat, man­te­nint sem­pre el dubte que s'acos­ta­ria més a la negació de l'existència d'aquesta que no pas a la creença. La divi­ni­tat hi apa­reix només com un recurs estètic pro­vi­nent de les lite­ra­tu­res con­tem­porànies, l'essència dels poe­mes mar­ti­po­li­ans –amb Déu o sense ell– reca­uen sem­pre en la huma­ni­tat. Els poe­mes s'inter­ro­guen sobre qui és l'home i quin el sen­tit de la seva existència i es plan­teja el futur de la no-existència, la por davant de la mort i el no-res, i l'angoixa exis­ten­cial que com­porta.

Paral·lela­ment, Martí i Pol refle­xi­ona i pren consciència de l'alta missió que els ha estat con­fe­rida als poe­tes: mit­jançant els ver­sos podrien acon­se­guir que la huma­ni­tat arribés a plan­te­jar-se quina és la seva con­dició i quina és la seva missió al món i, men­tre els dub­tes exis­ten­ci­als es van diluint, la trans­cendència va aban­do­nant la seva ver­ti­ca­li­tat per trans­for­mar-se en horit­zon­ta­li­tat; és a dir, la huma­ni­tat no cal que miri sem­pre al cel, ha de posar els ulls en els seus sem­blants que són els des­ti­na­ta­ris i trans­mis­sors de l'amor.

El 1956, quan la divi­ni­tat va aca­bant d'allu­nyar-se, l'estètica del poe­mes de Martí i Pol es dis­tan­cia dels plan­te­ja­ments exis­ten­ci­a­lis­tes per acos­tar-se als rea­lis­tes. No són pre­gun­tes direc­tes les que for­mu­larà el poeta –ni als lec­tors ni a cap divi­ni­tat– sinó que mit­jançant plas­ma­ci­ons de la vida quo­ti­di­ana s'esta­blirà la pre­gunta de si en rea­li­tat és aquest el món en què es vol viure. La poètica mar­ti­po­li­ana, la seva estètica, can­via, però no varia l'essència del seu mis­satge. Les dico­to­mies de la veu i el gest; de la qui­e­tud i la inqui­e­tud ja no es repe­tei­xen en aquests ver­sos si no és en l'essència dels poe­mes, perquè Martí i Pol encara sap que la seva veu con­ti­nua sent tan trans­cen­dent com en els anys ante­ri­ors.

Tota la poe­sia de Martí i Pol, de fet, es plan­teja com un llarg apre­nen­tatge, com una cons­tant reflexió de recerca d'un mateix, una intros­pecció de la qual qui se sent direc­ta­ment inter­pel·lat és la huma­ni­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.