Cultura

infantil. i. juvenil

lluís llort

Babulinka o llibres amb ànima

Afortunadament sempre hi ha emprenedors sense por, obrint camí. Gent inquieta que no espera que arribi l'oportunitat, sinó que surt al carrer a buscar-la. I la troba. Molts d'aquests emprenedors –que en èpoques de misèries, com ara, podem titllar d'herois– no esperen un benefici en diners, van més enllà, busquen la recompensa de l'ànima. Això ha fet Mar González en iniciar l'aventura editorial de Babulinka Books. Afirma que tots els llibres que publicarà “neixen de la sincera voluntat de contribuir a fer un món més harmònic”. Llibres que vol que “ajudin a despertar la felicitat interior” perquè està convençuda que “la suma d'individus feliços fa un món millor”.

S'estrena amb dos llibres, tot dos d'una factura tècnica impecable, agradables com a objecte: el conte llarg (o novel·la breu) La sopa de l'avi, per a lectors preadolescents, i el conte per a primers lectors, La increïble història del nen menjaparaules. El segon títol inclou una guia per treballar en família i ampliar d'aquesta manera la vocació dels autors (Marlet & Jordi Sunyer) i l'editora: afavorir que els nens expressin les emocions.

El concepte del text és senzill i diàfan, com toca: com més paraules coneixem, millor ens podem expressar. Les il·lustracions, imaginatives i voluntàriament poc polides, afegeixen elements no forçosament relacionats amb el text i d'aquesta manera enriqueixen amb naturalitat tot el projecte.

El títol de Mario Satz (1944), assagista argentí que viu a Barcelona des del 1978, se submergeix en un tema molt delicat: l'anorèxia. Ho fa amb una barreja de simbolisme i de realisme i amb algunes al·legories molt efectives. Potser algun matís psicològic no és gaire versemblant i els diàlegs poden sonar impostats –la traducció tampoc ajuda a evitar-ho–, però el que al final preval és el to equilibradament poètic i la bellesa d'alguns fragments. I també la història de superació protagonitzada per un avi entranyable i la seva néta malalta, supeditats al ritme de l'univers: uns arriben, altres marxen i tots hem de lluitar per acostar-nos al caliu de la felicitat.

Les magnífiques il·lustracions a llapis d'Albert Asensio (Horta de Sant Joan, 1974), delicades i detallistes, realistes i suggeridores, arrodoneixen la sensació que aquest llibre és una veritable Petita Joia per a Grans Lectors, que és el nom de la col·lecció.

la sopa de l'avi
Text: Mario Satz Traducció: Iñaki Tofiño Il·lustracions: Albert Asensio Editorial: Babulinka Llibres Barcelona, 2013 Pàgines: 58 Preu: 15,95 euros A partir: 13 anys
la increïble història del nen menjaparaules
Text: Marlet Il·lustracions: Jordi Sunyer Editorial: Babulinka Llibres Barcelona, 2013 Pàgines: 32 Preu: 13,95 euros A partir: 4 anys


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.