cultura

Cultura

Pessebre vivent d'Òrrius

Un pessebre amb quadres

Els Armats de Mataró hi representaran un nou quadre i pel bosc hi haurà tiradors amb arc que faran el paper de caçadors

Unes quatre mil persones hi van cada any per veure aquest impressionant muntatge nadalenc

El pes­se­bre vivent d'Òrrius, un dels més espec­ta­cu­lars de Cata­lu­nya, torna enguany amb una nova edició els dies 26 i 27 de desem­bre a par­tir de les vuit del ves­pre. L'espec­ta­cle, que atreu cada any milers de visi­tants –un total de qua­tre mil entre les dues jor­na­des–, pre­senta aquesta edició nove­tats des­ta­ca­des. La pri­mera no és altra que el nou qua­dre que els Armats de Mataró hi repre­sen­ta­ran. Aquests “sol­dats de la pau” ja fa anys que par­ti­ci­pen al pes­se­bre orri­enc, però enguany hi tor­nen amb for­ces reno­va­des i amb més impli­cació en el mun­tatge. L'altra gran nove­tat, que també pro­met ser espec­ta­cu­lar, és la incor­po­ració d'arquers al bosc que actu­a­ran com a caçadors, apro­fi­tant l'escola de tir amb arc que hi ha al muni­cipi.

Una de les carac­terísti­ques del pes­se­bre vivent d'Òrrius, a banda dels qua­dres i les repre­sen­ta­ci­ons pròpies de les dates nada­len­ques, és la recre­ació d'ofi­cis tal com es duien a terme en els temps del nai­xe­ment de Crist. Així, els visi­tants podran veure pica­pe­drers, fus­ters, ter­ris­sai­res, car­bo­ners i fila­do­res, entre d'altres, en un recor­re­gut que trans­corre per dife­rents punts del poble però també pel bosc en un cir­cuit d'apro­xi­ma­da­ment 1 quilòmetre. “Cadascú el pot fer al seu ritme i sense pressa”, explica Magda Picó, una de les col·labo­ra­do­res del pes­se­bre. Això sí, tot i la lli­ber­tat de movi­ments de què gau­dei­xen els visi­tants al llarg dels 23 qua­dres que com­po­nen el pes­se­bre, el tret de sor­tida a l'experiència el dóna l'espec­ta­cu­lar bai­xada de l'àngel, “marca de la casa”, des del cam­pa­nar d'Òrrius per fer l'Anun­ci­ació
a la Verge Maria. D'altra banda, l'aca­ba­ment està pro­ta­go­nit­zat pel nai­xe­ment i l'ado­ració dels Reis Mags.

Impli­cació de tot el poble

Al marge de la posada en escena, una de les vir­tuts d'aquest pes­se­bre és que ser­veix per aglu­ti­nar els esforços de pràcti­ca­ment tots els habi­tants d'Òrrius, el poble més petit del Maresme. “És l'opor­tu­ni­tat de posar el muni­cipi en el mapa”, comenta una altra de les col·labo­ra­do­res, Triu Triadó. “Només de figu­rants hi inter­ve­nen unes dues-cen­tes per­so­nes entre els dos dies, i a banda s'hi han de sumar una cin­quan­tena de volun­ta­ris més que aju­den en tota la logística de l'esde­ve­ni­ment”, asse­nyala Triadó, que també recorda que la idea de fer un pes­se­bre vivent va ser d'un veí del poble, Jaume Anglada, amb la volun­tat de poder aglu­ti­nar tot el muni­cipi per poder-lo fer rea­li­tat. Tal com comen­ten les col·labo­ra­do­res, el cert és que molta gent ja s'ha aga­fat com a tra­dició pujar fins a Òrrius per gau­dir del pes­se­bre. “Les per­so­nes que vénen estan encan­ta­des i ens comen­ten que és molt maco”, asse­nyala Triadó. “Real­ment és un tri­omf i una satis­facció total poder fer-lo cada any”, rebla Picó, que mani­festa: “El pes­se­bre gau­deix de molt bona salut, ja que el relleu gene­ra­ci­o­nal està asse­gu­rat.” Els visi­tants que s'ani­min a anar a veure aquest mun­tatge no han de patir pel fred, perquè al final del recor­re­gut l'AMPA de l'escola Fran­cesc Macià repar­tirà caldo calent en nom del pes­se­bre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.