Cultura

Llegint-lo en els seus escenaris

Dues rutes literàries per Girona i Quart i tres volums pòstums han mantingut viu el llegat de Miquel Pairolí

Dissabte es torna a fer la ruta per Girona i aviat hi haurà noves iniciatives per recordar Pairolí

Dissabte vinent, els amics i lectors de Miquel Pairolí tornaran a fer la ruta literària Girona, carrers i ombres (19 h), durant la qual es llegirà el text homònim recollit en el seu dietari Octubre, seguint el mateix itinerari que va fer l’autor el vespre del 18 de març del 2009, des de la placeta amb la font dedicada a Verdaguer, entre el carrer Albereda i la plaça de Catalunya, fins a arribar a la plaça dels Lledoners. Aquesta ruta pel Barri Vell de Girona es va organitzar per primera vegada just un mes després de la mort de Miquel Pairolí. “Va ser molt emotiu i molt dur, perquè tot era molt recent i també van venir la seva mare i la seva germana Fina”, recorda Àngel Madrià, responsable de l’Editorial Gavarres i una de les persones que més han fet per mantenir viu el record i el llegat de Pairolí. A més de Girona, carrers i ombres, que es va fer durant cinc anys seguits i ara es recupera, sempre al juliol, Madrià i altres amics de l’escriptor, sempre en complicitat amb Fina Pairolí, també van impulsar una altra ruta de Quart a Palol d’Onyar, Els espais literaris de Miquel Pairolí, publicada també en paper al número 21 de la revista Gavarres. La ruta, que recorre 7 km de via verda i passa per casa de l’escriptor, es porta a a terme el diumenge posterior a les Fires de Sant Narcís de Girona.

Miquel Pairolí va ser un dels col·laboradors més destacats de la revista Gavarres, en què va publicar regularment articles al llarg de nou anys, del juny del 2002 al juny del 2011, dins la secció Una mirada en el paisatge. El 2012, coincidint amb el primer aniversari de la mort de Pairolí i amb el desè de la revista, Editorial Gavarres va reunir aquests articles en el llibre Miquel Pairolí. 18 mirades, un projecte que Madrià va coordinar directament amb el mateix escriptor fins a una setmana abans de la seva mort. “En aquell moment, només li preocupaven dues coses: el fet d’haver de marxar massa aviat i la mare.”

Aquest va ser el primer llibre pòstum de Pairolí. El 2016, en el cinquè aniversari de la seva mort, la Fundació Valvi i Curbet van reunir els seus dietaris en el volum La vida a la menuda. Dietaris (1990-2010), i El Punt Avui va aplegar 252 dels seus articles escrits per al diari, a L’Escaire rodó.

Aquesta setmana es faran públiques més iniciatives per continuar recordant un escriptor i una persona inoblidables.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.