Focus

Assignar funcions a la connectivitat

La xarxa inter­net va començar com un expe­ri­ment als anys vui­tanta. Avui en dia, el 78% de la població dels països desen­vo­lu­pats està con­nec­tat a inter­net. Podem dir, con­si­de­rant la piràmide de població, que tenim una con­nexió per per­sona en edat de fer-la ser­vir.

Poder comu­ni­car per­so­nes entre elles o per­so­nes amb màqui­nes és només una part de les poten­ci­a­li­tats de la xarxa. Podem fer que les màqui­nes també puguin par­lar entre elles o fins i tot que les coses (objec­tes que fins ara no neces­si­ta­ven estar con­nec­tats) puguin ofe­rir noves fun­ci­o­na­li­tats fruit de la seva con­nexió. Apro­xi­ma­da­ment una per­sona té al seu vol­tant més de cent objec­tes que en l'actu­a­li­tat es poden con­nec­tar. Cent és una xifra que sem­bla exa­ge­rada, però si pen­sem només en els endolls, inter­rup­tors o llums que hi ha a casa ja en tenim un bon gra­pat. Si hi afe­gim el cotxe, els sis­te­mes de vigilància de la llar, els elec­tro­domèstics, el sis­tema de cli­ma­tit­zació, els comp­ta­dors de llum, aigua i gas, detec­tors d'incen­dis, equips de moni­to­rit­zació de l'estat de salut i tots els que hi ha a la nos­tra ciu­tat o a la nos­tra feina, podem superar el cen­te­nar.

Aquesta con­nec­ti­vi­tat ens ser­virà per obte­nir dades gene­ra­des per l'objecte i per poder modi­fi­car-lo de forma remota. Si bé podem veure la uti­li­tat de con­nec­tar coses amb màqui­nes i per­so­nes, ens pot que­dar el dubte de per quina raó ho volem con­nec­tar a inter­net. La res­posta la tenim en una de les lleis fona­men­tals de les xar­xes de comu­ni­ca­ci­ons: el valor d'una xarxa creix amb el qua­drat del nom­bre de nodes de la xarxa. Està clar que si volem maxi­mit­zar la uti­li­tat de la con­nexió ho hem de fer con­nec­tant-nos a la xarxa amb més nodes, és a dir, inter­net. La següent pre­gunta que ens podem fer és per quina raó pen­sem en con­nec­tar les coses ara i no fa un o dos anys. En aquest moment tenim les con­di­ci­ons necessàries per començar a con­nec­tar coses i cons­truir la pròxima gene­ració d'inter­net, la inter­net de les coses (IoT). Per una banda tenim una dava­llada en els preus dels dis­po­si­tius, podem fer dis­po­si­tius intel·ligents (o de forma menys pre­ten­si­osa, que fun­ci­o­nin tot sols) i tenim una inter­net omni­pre­sent fàcil­ment acces­si­ble (el mòbil que por­tem a sobre n'és un bon exem­ple). El resul­tat és que per menys de 5 € tenim una cosa con­nec­tada a inter­net. Comença a ser difícil tro­bar excu­ses per no fer-ho, i això només és el prin­cipi. En el fons, allò que resulta interes­sant és què farem amb aquesta con­nec­ti­vi­tat, més que no pas com la farem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.