opinió

La justícia social i el mercat laboral

Els treballadors i treballadores de les comarques gironines no ens ho mereixem. A la nostra demarcació estem patint amb molta força els efectes de la crisi i d'un temps basats en l'especulació d'habitatges i en un turisme de sol i platja. La destrucció d'ocupació, en el sector de la construcció i el dels serveis ha estat molt alta. De fet, aquest proppassat any 2009 som la demarcació amb la taxa d'atur més alta, un 19,24 mentre que la mitjana de Catalunya és d'un 17,01. Per tant, en temps actuals, immersos en una severa crisi econòmica que ha destruït tants llocs de treball i que s'han destinat ajuts-avals milionaris per rescatar bancs, no pot ser que se'ns presentin les pensions com un greu problema i que la possible solució sigui l'endarreriment de l'edat de jubilació. L'edat de jubilació no és el problema del sistema de pensions.

Com es pot demanar a un paleta que estigui dalt de la bastida amb 67 anys? Com podem permetre que una treballadora familiar o cuidadora ajudi a llevar del llit una persona dependent, amb 67 anys? Com una mestra d'educació infantil cantarà cançons als nens i nenes de 3 anys, amb 67 anys a l'esquena? Com un flequer, treballarà durant 8 hores a la nit dret amb 67 anys? I així podríem continuar en pràcticament tots els sectors.

Per tant, creient que aquest anunci és una bufetada per al conjunt de la classe treballadora, i veient clar que el que se'ns proposa és treballar més anys per rebre la mateixa pensió –per cert, una despesa de pensions que és 3 punts percentuals més baix en relació amb el PIB que a Europa, quan la tendència actual és la de la retallada de carreres laborals–, ens plantarem i direm «no».

Senyors empresaris de la patronal gironina, els sistemes de protecció social no hi són per guanyar diners sinó que hi són per garantir el benestar col·lectiu, per tant, el que no volem és penalitzar les butxaques de les persones pensionistes que ja estan prou castigades, sinó que en aquests moments el que ens cal és potenciar que les persones joves entrin al mercat laboral d'una manera més ràpida i menys precària, més ben remunerada i ben qualificada, que donem més protagonisme a les polítiques industrials, energètiques i educatives, per afavorir un canvi de patró de creixement, i estimular la negociació col·lectiva cap a mesures de «flexi-flexi» interna, és a dir de flexibilitat d'anada i de tornada per l'empresa i pels mateixos treballadors.

En definitiva, la reforma de les pensions no ha de ser un punt d'inflexió, el que necessitem és justícia social i, per tant, reformes que permetin millorar el treball precari, mal remunerat i poc qualificat a les nostres comarques.

*Secretària general de la UGT a les comarques gironines



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA