Economia

Criadors de gespa

Tirogaverd és una de les empreses catalanes capdavanteres en la producció de pans de gespa natural

Ells són l'única empresa de l'Estat espanyol i una de les poques del sud d'Europa que cultiven pans d'una gespa que demana molt menys consum d'aigua que la resta de varietats de gespa natural. Es tracta de la Montgrí, que van començar a comercialitzar el 2006 i que s'ha convertit en el principal producte de Tirogaverd, una pime catalana especialitzada en gespa natural que el darrer any va assolir una facturació de mig milió d'euros. Aquesta condició d'única firma que es dedica al conreu d'aquesta gespa es deu a les especials condicions ambientals del Baix Empordà, on disposen d'una plantació d'una dotzena d'hectàrees i que entra en competència amb firmes establertes al sud de França i d'Itàlia. La situació geogràfica de l'empresa ha resultat estratègica per satisfer les necessitats d'un mercat molt basat en la proximitat, en zones on es «consumeix» molta gespa en segones residències i en camps esportius. El fet que no hagi de passar gaire temps des que la gespa es recull als camps fins que s'instal·la al domicili del client ha situat Tirogaverd en avantatge per cobrir el mercat català i del sud de França respecte de la competència d'altres empreses del territori espanyol.

Tot i que la crisi ha fet minvar les vendes a l'entorn d'un 30% els últims anys, l'empresa defensa que la gespa natural, sobretot la de la varietat Montgrí, és una alternativa ecològica a la gespa artificial, atès que el cost de manteniment d'aquesta mena de gespa iguala el de l'artificial i no produeix residus com el cautxú. Això ha fet que hagin pogut introduir el seu producte en l'àmbit futbolístic. Seva és la gespa de camps com ara el de Monells i Cadaqués, entre d'altres. També col·laboren amb el Nàstic.

LES DADES

Any de fundació de l'empresa
2004
Adreça de la seu corporativa
Carretera de Girona a Palamós, C-66, quilòmetre 22 17121 Corçà (Girona) Tel. 972 63 04 12
Principals directius
Narcís Serradell i Prats, gerent
Plantilla
Deu treballadors
Superfície que ocupa la fàbrica principal
Els camps de cultiu ocupen una superfície d'unes 12 hectàrees al Baix Empordà
Àrees de mercat
Catalunya i les illes Balears
Principals productes
Producció de gespa natural de les varietats: Montgrí, Medes i Empordà
Lloc web
www.tirogaverd.com

LA HISTÒRIA

De jardiners a especialistes en gespa.
Els orígens de Tirogaverd es troben en la jardineria. De fet, van començar a produir gespa en un camp de 6.000 metres quadrats per cobrir les seves necessitats ara fa uns quinze anys. L'any 2004, i atesa la demanda d'altres jardiners que els volien comprar gespa, Narcís Serradell i el seu germà Xavier es decideixen a fundar Tirogaverd, que deu part del seu nom al mas familiar de can Tiroga. De 6.000 passen a 13.000 metres quadrats de cultius a la zona de l'Estartit. Aviat els camps se'ls fan petits per cobrir la demanda; el creixement coincideix amb la marxa d'un dels socis del negoci. Narcís Serradell opta per continuar sol i obrir una nova zona de cultiu a Gualta, al Baix Empordà, ara ja amb una dotzena d'hectàrees. Des d'aleshores, Tirogaverd no ha aturat el seu creixement.
NARCÍS SERRADELL

«La gespa artificial no té futur»

El 2006 van posar en marxa la plantació de gespa de la varietat Montgrí; quin percentatge representa ja de les seves vendes?
–«S'ha situat ja en un 20 o 25% de les nostres vendes, cosa que és un èxit molt gran. El ritme de vendes s'ha anat doblant any rere any. L'estem introduint en camps de futbol, i això ens ha donat molt bons resultats.»
–Aquest percentatge creixerà encara més?
–«Pensem que augmentarà fins a representar el 50% d'aquí a un parell d'anys.»
–Ara que ja no hi ha sequera, continua la demanda?
–«Sí, perquè el manteniment és molt senzill.»
–Fins a quin punt competeixen amb la gespa artificial?
–«Competència com a tal, no ho és, perquè és un producte diferent.»
–La majoria de camps de futbol, però, són de gespa artificial.
–«Als camps de futbol la gespa artificial es va posar de moda perquè demana també un manteniment menor que la gespa natural, però la Montgrí demana el mateix manteniment que l'artificial i és millor: els jugadors no es lesionen tant, ni es cremen si cauen. A més, l'artificial produeix residus.»
–La seva és una alternativa ecològica?
–«Sí, per això pensem que la gespa artificial no té futur. A més, no és comparable una fibra sintètica amb la gespa natural.»
–La gespa també nota la crisi?
–«Sí, tot i que cada cop més el mercat es diversifica. Abans la gespa la utilitzaven, principalment, clients de poder adquisitiu alt; ara, en canvi, ha entrat en mercat de diferents nivells.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
El futur de la Seguretat Social

Pensions per al 2050

madrid
MÓN

La UE apuja l’objectiu d’ús d’energies netes del 32 al 42%

barcelona

Suport de la plantilla de Grífols al preacord per reduir els afectats de l’ERO

Barcelona
economia

Fort descens de la inflació interanual gràcies a l’energia

barcelona
EMPRESA

La Generalitat aposta perquè un inversor compri Nylstar

GIRONA

El nou polígon de Santa Coloma de Farners ja té una empresa activa

SANTA COLOMA DE FARNERS
CONFLICTE BÈL·LIC A L’EST D’EUROPA

Putin admet el possible impacte negatiu de les sancions en l’economia russa

BARCELONA

Els economistes gironins, a favor de més infraestructures de renovables

GIRONA
economia

La inflació preocupa els economistes catalans

barcelona