Economia

Els experts també detecten un alentiment en l'ocupació

Els creixements previstos al setembre, octubre i novembre són del 3,1%, 2,8% i 3%, respectivament

L'estimació de creixement de l'ocupació d'ara fins a final d'aquest any posarà de manifest un estancament en la creació de llocs de treball, segons un informe encarregat per l'Associació de Grans Empreses de Treball Temporal (Agett) a la consultora Analistas Financieros Internacionales (AFI). Els creixements previstos al setembre, octubre i novembre són del 3,1%, 2,8% i 3%, respectivament.

El director de l'àrea econòmica d'AFI, José Antonio Herce, va explicar que "la desacceleració en la creació d'ocupació pot ser la mostra de l'inici d'un alentiment del creixement de l'economia els propers mesos i el 2008. Herce va assenyalar que "les dades no permeten parlar de recessió" però, a partir de l'any que ve "els ritmes de creixement previstos seran més modestos".

L'augment de l'atur el mes d'agost passat "no sembla un senyal conjuntural", explica l'informe. Segons Herce, el canvi cap a un cicle "menys favorable" arriba després del "gran creixement" entre 2003 i 2007. L'alentiment en la creació de llocs de treball i el repunt de l'atur "poden presentar uns ritmes als quals no estem acostumats", va apuntar.

Punxa la construcció
La desacceleració ve motivada, sobretot, per l'alentiment de la construcció, tot i que Herce va descartar un aterratge brusc. "Si l'any passat es van construir 700.000 vivendes noves i la propera dècada se n'esperen unes 400.000 anuals, el 2008 ha de ser l'any on es produeixi aquest descens, i per això es pot considerar un mal any", va explica l'autor de l'informe. L'atur registrat a l'agost ja no es concentra bàsicament en la construcció, sinó en el sector serveis. Pel que fa a les dades de contractació, desprès dels bons resultats del 2006 en la xifra de conversions de contractes temporals en indefinits, fruit de les bonificacions que preveia la reforma laboral, el 2007 s'observa un "esgotament" d'aquesta tendència. Les conversions de temporals en indefinits es va reduir un 8,9%.

Cap risc de recessió
Tot i aquests senyals desfavorables, les previsions de creixement per al gener de l'any que ve "no van per la via d'una desacceleració excessivament pronunciada", va assenyalar Herce. Segons el director de l'estudi, el creixement es pot retallar al voltant de mig punt del PIB. El creixement "pot estar en un 3,7% a finals d'any, però els dos propers trimestres baixarà al 3,5% o el 3,4%", va dir Herce, que va qualificar de "ridícula" l'afirmació que "Espanya va cap a una recessió".

La indústria va ser l'únic sector que no va augmentar les xifres de l'atur a l'agost, tot i que no va compensar els increments de l'atur del 9,8% a la construcció, i de l'1,8% als serveis. Un col·lectiu que comença a patir l'increment de l'atur, sobretot a la construcció, son els immigrants: un de cada quatre aturats estrangers treballa en aquest sector. A l'agost també es va enregistrar una moderació en l'increment dels afiliats a la Seguretat Social, que va tornar al ritme del 2004.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Tractors tallen la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona