Economia

El govern aprova el sostre de despesa de 33.113 milions, un 10,3% més que en el 2022

Giró defensa que seran “pressupostos expansius” que “creixeran com fa temps que no ho feien”

El conseller destaca que els comptes ajudaran “a pal·liar els efectes de la crisi econòmica i social”

El govern ha acordat avui fixar en 33.113 milions d’euros el sostre de despesa no financera i no finalista de la Generalitat per al 2023, un 10,3% més que l’exercici anterior. Aquesta quantitat, que supera en 3.098 milions d’euros la xifra prevista per l’any passat, marca el límit de recursos pressupostaris per a l’exercici, que segons ha assegurat el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, seran “expansius” i “creixeran com fa temps que no ho feien” i que “ens ajudaran a pal·liar els efectes de la crisi econòmica i social, de la inflació i de l’increment del tipus d’interès”.

El càlcul del sostre de despesa s’obté a partir de l’estimació dels ingressos de la Generalitat de Catalunya per a l’any 2023, que inclou els imports de les bestretes del model de finançament i la liquidació del model de finançament de l’any 2021 comunicats pel Ministeri d’Hisenda.

El conseller d’Economia i Hisenda ha allargat la mà a l’oposició per negociar els comptes remarcant la “importància” de tenir un pressupost “aprovat i en vigor” l’1 de gener per començar “a tota velocitat” les polítiques públiques de cada Departament. En aquest sentit, Giró ha assegurat que està iniciant les converses i està tenint contactes amb el PSC, els comuns i la CUP i que els continuarà tenint. “Espero que hi hagi aquell punt de generositat i responsabilitat que ha de tenir el Govern però també l’oposició per poder fer pressupostos pel país”, ha subratllat.

El Ministeri d’Hisenda va suspendre les regles fiscals a causa de la pandèmia l’any 2020 i va establir uns marges de referència del dèficit per les comunitats autònomes que finalment va ser del 0,3% del PIB, després d’una negociació encapçalada pel Govern per reduir la taxa que inicialment estava situada en el 0,1%. L’import determina el finançament del Fons de Liquiditat i la que s’utilitza per calcular el límit de despesa per al 2023.

El sostre de despesa es configura amb els 2.323 milions de les bestretes que entrega l’Estat, que creixen un 11%; i dels 1.980 milions de la liquidació del 2022, que aquest any és positiva i no com en l’exercici anterior quan es va haver de negociar una compensació perquè la Generalitat no hagués de retornar prop de 500 milions d’euros.

L’escenari del 2023 apunta a una recaptació de tributs cedits que creix en 421 milions d’euros, mentre que la dels impostos propis cauen en 40,6 milions, principalment per la suspensió de l’increment de l’impost de CO2 als vehicles de motor. En total, els impostos contribueixen 381 milions d’euros al sostre de despesa.

D’altra banda, el capítol d’altres ingressos es redueix en 516 milions perquè aquest any no es compten amb els 500 milions d’euros de l’aplicació indeguda de l’IVA del 2017 –que es va retornar l’any passat–.

En total, els ingressos financers no finalistes incrementen en 4.168 milions d’euros, un 15% més que l’any passat. A aquesta quantitat se li han de restar una sèrie d’elements, com ara els interessos del deute (743 milions).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Wavekup o com orientar la vocació en el jovent

MATARÓ

La incertesa marca el Black Friday del comerç català

BARCELONA

L’economia blava mou 561,1 milions l’any a la Costa Brava

CASTELL-PLATJA D’ARO

Els propietaris de l’Espai Gironès el posen a la venda

SALT

La sequera fa caure en picat la collita de les oliveres mil·lenàries

Barcelona
economia

El hub que opta a substituir Nissan s’assegura 50 milions d’euros d’avals per accedir als fons del PERTE

barcelona

Un estudi afirma que l’economia blava a la Costa Brava genera 561,16 milions d’euros

PLATJA D’ARO

La farmacèutica Sanofi aposta fort per Riells i Viabrea

RIELLS I VIABREA

Joan Roca, guardonat per les DOP d’oli d’oliva

ROSES