Economia

Unió Europea

Acord per prorrogar 10 anys el règim d’accés dels pesquers a les aigües de la UE

Les restriccions actuals no expiraran a finals d’any

El pacte manté l’excepció a la PPC que reserva les 6 primeres milles nàutiques a les flotes nacionals

La presidència txeca del Consell de la Unió Europea (UE) i el Parlament Europeu han assolit aquest dijous un acord polític provisional per prorrogar per deu anys més el règim d’accés dels vaixells pesquers europeus a les aigües territorials de tots els Estats membres, i que expirava a finals del 2022.

Un cop s’adopti formalment pel Consell (els Estats) i el Parlament Europeu, l’acord “molt urgent” assolit avui entrarà en vigor l’1 de gener de 2023, ha informat la presidència txeca del Consell de la UE en un comunicat.

“Hem aconseguit evitar el caos a les aigües territorials dels estats membres i alhora garantir la continuïtat, certesa i estabilitat per a totes les flotes pesqueres i pescadors”, ha subratllat l’ambaixador adjunt de la Representació permanent de la República Txeca davant les institucions europees, Jaroslav Zajicek.

L’acord garanteix que les restriccions actuals no expirin a finals d’any i no conduiran a l’accés sense límits a les aigües dels estats membres. “L’equilibri desenvolupat a la Unió sota el règim actual no es veurà afectat, cosa que sens dubte és una gran notícia”, ha remarcat el diplomàtic txec.

Les restriccions d’accés a les aigües europees són una part integral de la Política Pesquera Comuna (PPC), que estableix normes per gestionar les flotes pesqueres europees i conservar les poblacions de peixos.

A més, permet que els estats costaners reservin l’accés a les primeres 6 milles per a les seves flotes nacionals i es respectin els drets històrics d’altres estats membres a la zona de 6 a 12 milles.

L’acord provisional aclareix encara més l’accés dels vaixells italians a la zona de 6 a 12 milles nàutiques de les aigües territorials gregues al mar Jònic i a la zona econòmica grega, i manté les condicions existents pel que fa a l’accés recíproc de les flotes croata i eslovena a les seves respectives aigües.

Segons la PPC, totes les flotes pesqueres europees tenen igual accés a les aigües i caladors de la UE, cosa que permet als pescadors competir de manera justa. Els estats membres van negociar el 1977 una excepció a aquest principi clau, per permetre que els estats costaners reservin l’accés a les primeres 6 milles per a les seves flotes nacionals i respectin els drets històrics d’altres estats membres a la zona de 6 a 12 milles.

L’excepció es va incorporar a la PPC i es manté des d’aleshores, renovada cada deu anys en el marc de successives reformes de la política de pesca.

Segons l’acord assolit avui, la durada i l’abast d’aquesta pròrroga es podran revisar en el marc de qualsevol futura revisió de la PPC, prèvia avaluació del seu funcionament, com a molt tard el 30 de juny de 2031



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

CaixaBank reelegeix Gortázar com a CEO i li apuja el sou un 5%

BARCELONA
economia

La inflació a l’eurozona encadena cinc mesos de baixades

barcelona
El futur de la Seguretat Social

Pensions per al 2050

madrid
MÓN

La UE apuja l’objectiu d’ús d’energies netes del 32 al 42%

barcelona

Suport de la plantilla de Grífols al preacord per reduir els afectats de l’ERO

Barcelona
economia

Fort descens de la inflació interanual gràcies a l’energia

barcelona
EMPRESA

La Generalitat aposta perquè un inversor compri Nylstar

GIRONA

El nou polígon de Santa Coloma de Farners ja té una empresa activa

SANTA COLOMA DE FARNERS
CONFLICTE BÈL·LIC A L’EST D’EUROPA

Putin admet el possible impacte negatiu de les sancions en l’economia russa

BARCELONA