Economia

Dones pel canvi de generació al camp garrotxí

Més de la meitat de noves incorporacions al camp són dones joves

Creen un pla per al relleu generacional

Més de la meitat de les persones que s’incorporen a l’activitat agrària a la comarca de la Garrotxa són dones joves. En concret, un 69% de les 49 persones que han iniciat una activitat agrària a la comarca entre el 2015 i el 2020. Un 38% d’aquest col·lectiu són dones d’entre els 26 i els 30 anys, i la resta, d’entre 31 i 35 anys.

Són dades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i fan referència a les persones que han demanat ajuts per iniciar l’activitat empresarial al camp. Quant al total, el 2015, es van presentar les 16 peticions ja citades i fins l’any 2020, i respectivament, 1 –els tècnics que han elaborat l’estudi creuen que hi ha algun error en aquest cas en concret–, 11, 7, 8 i 6. En tot cas, queda clara la tendència a la baixa i la necessitat d’un relleu al camp garrotxí.

Tot plegat ho recull un estudi de la Xarxa per al Relleu Agrari de la Garrotxa, realitzat conjuntament amb l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (Adrinoc) i el Consorci de l’Alta Garrotxa. Així mateix, l’estudi dibuixa el canvi de perfils i models d’explotació. Constata que el traspàs del negoci ha deixat de ser majoritàriament familiar. A més, revela que un 30% de les noves incorporacions a la pagesia són de nouvinguts de procedència urbana i que la meitat dels professionals tenen la terra en règim de lloguer i un 20%, en règim de masoveria, és a dir, que només el 30% és de propietat.

La Xarxa proposa la creació d’un grup de treball per al relleu generacional, que creï un registre dels professionals del camp majors de 55 anys de la Garrotxa, i un altre de les persones interessades a iniciar-se en aquesta activitat. Aquesta base de dades ha de ser clau per posar en contacte tots dos col·lectius i facilitar així la transmissió del coneixement i, per tant, el relleu al camp garrotxí.

La Xarxa, a través d’un grup operatiu, ha dissenyat un itinerari per facilitar el relleu agrari i la posada en marxa de nous negocis agraris, és a dir, un conjunt de fases que permetin orientar els nous professionals. Aquest itinerari posa especial atenció a conèixer els motius que porten a la finalització de l’activitat i a garantir el contacte entre empresaris agraris que volen deixar l’activitat amb d’altres que sospesen la possibilitat d’iniciar-se en el sector.

La Xarxa per al Relleu Agrari està formada per diverses entitats que es coordinen per tal de donar resposta al repte de treballar pel relleu agrari a Catalunya, començant pel cas concret de la Garrotxa. Aquestes entitats són Adrinoc, el Consorci Alta Garrotxa, l’Associació Terra Franca, Arca - Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, l’Associació Rurbans-Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, Neus Monllor i la Xarxa per a la Conservació de la Natura.

LA XIFRA

69%
és el percentatge
de dones, respecte al total de les persones que s’incorporen a l’activitat agrària a la Garrotxa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
REGNE UNIT

Mig milió de treballadors fan vaga al Regne Unit en l’aturada més important en una dècada

LONDRES
Unió Europea

La inflació a l’eurozona cau per tercer mes consecutiu

Brussel·les

El centre comercial Espai Gironès augmenta un 18% les vendes durant el 2022

salt

La plantilla d’Amazon a Martorelles bloqueja els accessos a la planta en la primera jornada de vaga

Martorelles

Concedeixen el Tramuntana d’honor a Marià Lorca i Bard

FIGUERES
ECONOMIA

L’FMI empitjora les perspectives de creixement de l’Estat espanyol

WASHINGTON
ESTAT FRANCÈS

Segona protesta massiva a l’Estat francès contra la reforma de les pensions

PARÍS

L’Econòmic, protagonista de les ampolles d’Estrella Damm

Barcelona
ESTAT FRANCÈs

Sindicats francesos afirmen que les protestes d’avui superen les del 19 de gener

PARÍS