Economia

Cristina Massot

Secretària general d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat

“El productor local és l’aposta que hem de fer, consumidor inclòs”

“A Catalunya també transformem molt producte que ve de fora. Es tracta de revertir aquesta dinàmica”

“Tindrem un problema greu si una petita part de la població que acull gran part del territori no pot mantenir l’activitat”

Incorporar gent jove passa per millorar la competitivitat, el valor del producte, la desburocratització
Cal invertir en dobles tanques a l’AVE i a l’A-2 perquè són part del problema, acullen milers de conills
Quan autoritzes a importar a la UE, hi ha condicions. Una altra cosa és que hàgim de reforçar els controls
Cal provar la intensificació de captures durant tres mesos, a veure si dona resultat
Els pre­o­cupa la política d’aran­zels del govern de Trump sobre el sec­tor agrari?
Ens pre­o­cupa la situ­ació geo­política en gene­ral perquè aug­menta la com­ple­xi­tat per al sec­tor agro­a­li­men­tari català, però en espe­cial l’enfo­ca­ment que està aga­fant la nova pre­sidència dels Estats Units. Evi­dent­ment no estem al prin­cipi de la llista dels objec­tius dels aran­zels del senyor Trump, però for­mem part dels objec­tius. Ens afecta i ens pre­o­cupa. Haurà de ser un exer­cici euro­peu per veure com ho afron­tem. Com a govern de Cata­lu­nya hem de fer cons­tar els nos­tres interes­sos dins d’aquest esce­nari perquè no que­din en una can­to­nada.
Hi ha algun sec­tor con­cret que els pre­o­cupi més?
Hi ha sec­tors que són més com­pe­ti­tius i pro­ba­ble­ment podrien afron­tar amb més fer­mesa un canvi que posés més difi­cul­tats a la ja difícil situ­ació de com­petència en un mer­cat glo­bal, sec­tors que estan més acos­tu­mats a com­pe­tir en un mer­cat glo­bal. Els que no tenen aquest històric són els que hau­rem de vigi­lar més de prop.
Quins són?
L’exem­ple clar és el carni. Tenim un carni robust, que fa anys que juga a la lliga d’impor­ta­ci­ons i expor­ta­ci­ons, que ha afron­tat cri­sis de tan­ca­ment de fron­te­res. Evi­dent­ment, haurà d’afron­tar rep­tes. Però hi ha altres sec­tors que no tenen aquest històric. Tots els sec­tors que estan en el marc glo­bal hau­rem de veure com en resul­ten afec­tats: el vi, l’oli, la carn.
Espe­ren diferències amb l’ante­rior govern de Trump?
Sem­bla que la política és més agres­siva perquè el dis­curs és més agres­siu. Tam­poc no vull pen­sar que tot el que està dient pugui arri­bar a port, em costa de pen­sar-ho, però això haurà de ser un exer­cici euro­peu. No crec que la UE es deixi pres­si­o­nar d’aquesta manera. Al final els nos­tres sec­tors potents són potents en altres països. El sec­tor del vi és potent a Espa­nya però també a França i Itàlia. Tenim fronts comuns des de Brus­sel·les. L’agres­si­vi­tat del mis­satge i el dife­rent esce­nari –la pri­mera pre­sidència de Trump no estava reforçada per un munt de governs popu­lis­tes– l’afa­vo­rei­xen per poder tirar enda­vant polítiques com les que plan­teja sense que sem­bli que passi res. La mei­tat de la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal ens que­dem amb la boca oberta, però hi ha una part impor­tant que no. Cos­tarà més llui­tar-hi en con­tra.
Els page­sos denun­cien que el mer­cat està des­re­gu­lat i la pro­ducció, molt regu­lada a Europa.
Aquest mis­satge es pot rela­ti­vit­zar tot i ente­nent la pre­o­cu­pació. És un sec­tor que ha pas­sat uns anys abso­lu­ta­ment difícils, entre cri­sis, covid-19, Ucraïna, sequera, les gela­des for­tes del 2022. Una crisi dar­rere l’altra i, de cop i volta, les notícies són que s’obre un acord que obre el mer­cat. Una part del sec­tor ho lle­geix amb por, però, com a admi­nis­tració, el nos­tre deure és donar senyals que pro­te­gim el mer­cat. Hem d’expli­car molt bé que tots els acords comer­ci­als inclo­uen les con­di­ci­ons de com­pli­ment de la nor­ma­tiva euro­pea. Quan tu auto­rit­zes països a impor­tar pro­ducte a la UE, hi ha con­di­ci­ons clares. Una altra cosa és que hàgim de reforçar els con­trols que s’apli­quen en fron­tera. I un altre front molt impor­tant és reforçar i valo­rar el pro­ducte propi, que la ciu­ta­da­nia faci com­pra cons­ci­ent de pro­duc­tes d’aquí tenint en compte quin impacte té l’elecció. Sabent que el preu del pro­ducte és el que ara més inci­deix en la decisió dels com­pra­dors, hem d’enten­dre que els pro­duc­tes locals van més enllà del que cos­ten perquè man­te­nen la gent al ter­ri­tori. Tam­poc podem obli­dar que tenim un sec­tor agro­a­li­men­tari fortíssim i que, en part, aquesta força li ve de les expor­ta­ci­ons.
Els pro­duc­tors denun­cien que el model agroin­dus­trial genera preus injus­tos.
Aquí ve la part impor­tant: tro­bar l’equi­li­bri a la cadena. Tots els que for­mem part de la cadena –con­su­mi­dor, dis­tri­bució i indústria inclo­sos– hem d’enten­dre que tot comença en la pro­ducció. Apos­tar per la pro­ducció pròpia farà que la cadena sigui més forta. Inver­tir per impor­tar ali­ments de fora no sem­pre surt més barat i és claríssim que no és ambi­en­tal­ment sos­te­ni­ble. El pro­duc­tor local és l’aposta que hem de fer tots, indústria, dis­tribuïdor i con­su­mi­dor. Aquí ells tenen raó. En alguns casos s’avança. Hi ha sec­tors que els dar­rers anys han millo­rat. Fa dos anys el sec­tor de la llet estava molt mala­ment i de la crisi en va sor­tir la solució perquè es va veure que era una situ­ació insos­te­ni­ble. A Cata­lu­nya també trans­for­mem molt pro­ducte que ve de fora. Es tracta de rever­tir la dinàmica.
No és con­tra­dic­tori expan­dir rega­dius en un país sec?
No. Pre­ci­sa­ment és el con­trari. En un país com el nos­tre que té una acti­vi­tat agrícola que forma part de la seva història i que és res­pon­sa­ble de man­te­nir més del 65% del ter­ri­tori, hem de bus­car les estratègies que ens per­me­tin man­te­nir-la. El que no és sos­te­ni­ble és que reguem com fa 150 anys quan es va fer el canal d’Urgell. Gas­tar menys aigua cobrint més superfície és total­ment com­pa­ti­ble. No abor­dar la moder­nit­zació dels rega­dius i inten­tar cobrir aque­lles zones que ara no en tenen, seria un error. Hi ha una gran part del ter­ri­tori que acull una petita part de la població que, si no pot seguir man­te­nint l’acti­vi­tat, des­a­pa­rei­xerà i tin­drem un pro­blema molt més greu.
Estan satis­fets de l’acord pes­quer per sal­var les exigències de la CE?
Estem con­tents de la reacció des de Cata­lu­nya. La pro­posta que plan­te­java la Comissió Euro­pea que supo­sava una reducció del 80% de l’acti­vi­tat no té fona­ment. Crec que estem sent capaços d’expli­car la nos­tra rea­li­tat. Apos­tar per la visió més científica que pot apor­tar Icat­mar –que les dades puguin ser­vir per replan­te­jar la pro­posta de la CE– és una bona notícia. El con­se­ller i la direcció gene­ral de Pesca s’hi estan dei­xant la pell. Estem con­tents de les alter­na­ti­ves que se’ns han donat i de la res­posta del minis­teri per cobrir la des­pesa que supo­sin aques­tes alter­na­ti­ves. I del sec­tor, que ha sabut reac­ci­o­nar en posi­tiu. Estan sent molt pos­si­bi­lis­tes quan s’està posant en dubte la seva acti­vi­tat i via­bi­li­tat.
Com és que conills i sen­glars se’ns han con­ver­tit en plaga?
És mul­ti­fac­to­rial. No podem donar la culpa a un sol fac­tor, però és veri­tat que falta recerca. Hem de saber per què en deter­mi­nats llocs hi ha moltíssims conills i en altres no n’hi ha gens. Però, men­tre comen­cem a saber, hem de reac­ci­o­nar, perquè ens tro­bem un pro­blema molt gran sobre la taula que hem de resol­dre sí o sí. Hem de plan­te­jar el pla de xoc, reduir la població i inver­tir en les pro­tec­ci­ons de cer­tes infra­es­truc­tu­res perquè sabem que són part del pro­blema perquè acu­llen milers d’ani­mals –la via de l’AVE, l’A-2–. Sabem que no tot és caçar. La solució també és dobles tan­ques, pro­te­gir els cul­tius lle­nyo­sos amb uns pro­tec­tors que sem­bla que fun­ci­o­nen bé... Hem d’inten­si­fi­car les mesu­res que ja sabem que fun­ci­o­nen durant uns mesos per veure si això comença a mar­car una tendència cap a la baixa dels números.
Qui­nes són les mesu­res del pla de xoc?
Hem d’apos­tar per les coses que fun­ci­o­nen. Els pro­tec­tors metàl·lics de les soques dels arbres fun­ci­o­nen als frui­ters, un dels cul­tius més afec­tats. Posar doble tanca a les vies de l’AVE i l’A-2, que també se sap que fun­ci­ona...
Dobles tan­ques que impe­dei­xen el pas dels conills?
Sí. Hi ha trams petits de l’AVE on s’ha pro­vat i la gent ha notat la dis­mi­nució. Els conills dor­men als ter­ra­plens, sur­ten a men­jar als camps i tor­nen a dor­mir allà. Igual que el pro­blema és mul­ti­fac­to­rial, la solució també ve per dife­rents fronts.
El fos­fur d’alu­mini fun­ci­ona?
Estu­di­a­rem en quins punts podem arri­bar a por­tar el fos­fur que la llei pre­veu. Iden­ti­fi­car, dels punts que pre­veu la llei, en quins el podríem apli­car perquè real­ment tin­dria un impacte que com­pensés el fet d’apor­tar un pro­ducte com aquest. Però també és cert que volem pro­var aquesta inten­si­tat de cap­tura i pro­tecció durant tres mesos i veure si això ens per­met no haver d’optar per mesu­res com la del fos­fur tot i que la llei ho pre­vegi. Si ho hem d’aca­bar posant, ho aca­ba­rem posant, però pro­vem millor coor­di­nar-nos, inten­si­fi­car mesu­res i veure si dona resul­tat. Però sem­pre amb l’auto­rit­zació del minis­teri, perquè són infra­es­truc­tu­res esta­tals.
Inten­si­fi­car la caça s’haurà de fer amb els caçadors i equips actu­als?
En el marc de la imple­men­tació del decret del 2024 ja es va apro­var la con­trac­tació de dinou per­so­nes per imple­men­tar les mesu­res, però al depar­ta­ment con­trac­tem més bri­ga­des de Fores­tal Cata­lana i, alhora, el Depar­ta­ment d’Inte­rior ens ha con­fir­mat que podran des­ti­nar més efec­tius d’Agents Rurals a aug­men­tar aquesta inten­si­tat de cap­tu­res a la zona d’emergència cinegètica per conill de Lleida.
Hi ha alguna altra mesura que esti­guin estu­di­ant?
De moment, aques­tes. També és molt impor­tant imple­men­tar més la comu­ni­cació de danys. És una eina abso­lu­ta­ment indis­pen­sa­ble per poder pre­veure com estan evo­lu­ci­o­nant els danys als cul­tius. Si de les comu­ni­ca­ci­ons en fem una explo­tació de dades podem veure allà on l’olla està més calenta i això ens pot aju­dar a pri­o­rit­zar les actu­a­ci­ons de cap­tura i altres.
La pèrdua de page­sos, pes­ca­dors, caçadors, és estruc­tu­ral. Arri­bem tard?
Jo ara no puc dir que arri­bem tard perquè jo espero no arri­bar tard. Som aquí per arri­bar-hi a temps. Totes les polítiques que estem plan­te­jant són con­ti­nuis­tes de les que ana­ven a abor­dar el pro­blema amb cer­tesa. Tenim una estratègia de relleu gene­ra­ci­o­nal, hem actu­a­lit­zat l’estratègia ali­mentària amb una visió més enca­rada a la com­pe­ti­ti­vi­tat. Tenim un sec­tor prou potent per con­ti­nuar sent-ho però neces­sita la incor­po­ració de sang nova i hem de tro­bar la manera de faci­li­tar la incor­po­ració de gent jove. Això passa per millo­rar la com­pe­ti­ti­vi­tat, el valor del pro­ducte pri­mari, la des­bu­ro­cra­tit­zació. És molt impor­tant que la gent no es vegi ofe­gada. Això tira molt enrere i si, a sobre, el guany que hi tens és molt limi­tat... Hem de tre­ba­llar tots com a soci­e­tat quin model volem, quin és el model ali­men­tari que volem a Cata­lu­nya.

El perfil

Veterinària i defensora dels acords comercials

Cristina Massot i Berna (la Garriga, 1978) és llicenciada en veterinària per la UAB i diplomada en salut pública per l’Escola Nacional de Salut Pública i Institut de Salut Carlos III. Va iniciar-se el 2007 com a veterinària de Tragsa en servei al Departament d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat, on va exercir de veterinària de petits animals a Tremp i de veterinària oficial a l’oficina del Pallars Jussà, i fins al 2011 també va ser veterinària oficial al Departament de Salut. Del 2012 al 2014 va coordinar el sistema de traçabilitat ramadera i del 2014 al 2017 va ser cap del servei de prevenció en salut animal. Des del 2021 era subdirectora general d’Indústries i Qualitat Agroalimentàries de la Generalitat, però del 2017 al 2021 havia encetat la seva experiència europea coordinant les polítiques de sanitat i benestar animal a la direcció general de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea. Amb l’experiència de treballar en importacions a la CE, Massot defensa els acords comercials i creu que Mercosur fa por per l’agressivitat actual: “Quan hi ha acords bilaterals hi ha negociacions heavies. El que importa és que l’intercanvi sigui just. El problema de Trump és que és unilateral, ve a imposar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.