Economia

LA CRÒNICA

Nous i nogueres

El con­sum d'ave­lla­nes, amet­lles i nous, amb pan­ses i figues, dits popu­lar­ment grana o postres de músic, està arre­lat a Cata­lu­nya. Qui no té al rebost un envàs de vidre amb ave­lla­nes i amet­lles tor­ra­des? També és molt cor­rent una pane­reta amb nous: per al cor, “qua­tre després de sopar”, diuen els cardiòlegs. El difícil és men­jar-ne qua­tre sola­ment! D'on són els fruits secs? D'ave­lla­nes, Tur­quia n'és la gran pro­duc­tora. A casa nos­tra, les comar­ques tar­ra­go­ni­nes són amb diferència les pri­me­res. Al Gironès i la Selva, també hi ha un bon estoig d'ave­lla­ners. D'amet­llers, arbre de ter­renys de secà, n'hi ha per tota la Medi­terrània. Pel que fa a les nous, la Xina encapçala la pro­ducció amb 330.000 tones. Espa­nya és al dinovè lloc amb 10.000 tones. Del que hi ha ben poc són camps de nogue­res. Aques­tes són com les gui­lles que sem­pre van d'una en una. L'excepció és a Crespià, en una finca de 190 ha —100 de cul­tius i 90 de bosc—, on hi ha una plan­tada de 70 ha de nogue­res, amb 13.500 arbres de 10 a 15 anys: és la més gran de tot Cata­lu­nya i pot­ser d'Espa­nya. A l'estiu, vista des d'un lloc ele­vat, impres­si­ona! La fron­do­si­tat de la nogue­reda fa dub­tar: arbreda, bosc o jardí? Els cul­tius, trac­ta­ments i reco­llida de fruits, meca­nit­zats, i el reg de gota a gota d'aigua del Fluvià, dibui­xen la pro­gres­sista explo­tació. Al setem­bre, en madu­rar les nous, un vibra­dor s'abraça a les soques: elles cre­uen que és per amor i, enar­di­des i sac­se­ja­des, ofe­rei­xen el fruit. Alli­be­ra­des de l'impetuós i interes­sat amant, con­tem­plen amb recança la reco­llida de les nous i es dis­po­sen a pas­sar l'hivern des­fu­lla­des. Les més o menys 200 tones de nous, segons l'anyada, de les vari­e­tats Pedro, Hart­ley i Chand­ler, són de gran qua­li­tat. Oriündes de Crespià, con­que­rei­xen els mer­cats com a Cres­pi­a­nes. La pro­pi­e­tat pot­ser no és del tot cons­ci­ent de l'exem­ple d'explo­tació exten­siva que ha creat, en un entorn mini­fun­dista. Sobre­vo­lant zones devas­ta­des pels incen­dis fores­tals als EUA, a Boisé, Idaho, vaig veure grans cul­tius exten­sius. Un incendi va arra­sar un miler de km2 als con­tra­forts de les Roco­ses, vora Canadà, i van deci­dir cul­ti­var-hi. Van fer vials, van mar­ge­nar la zona, van cons­truir peti­tes pre­ses i reg gota a gota i van cul­ti­var pata­te­res. Idaho és ara la més gran pro­duc­tora del món de pata­tes con­ge­la­des per fre­gir. A Califòrnia, vaig sobre­vo­lar els camps de taron­gers i nogue­res, líders en la pro­ducció de taron­ges i nous. Res més lluny de l'hor­tet. L'extinció de l'hereu va gua­rir la tra­di­ci­o­nal injustícia fami­liar, però pro­gres­si­va­ment va mini­mit­zar les pro­pi­e­tats i va fre­nar l'explo­tació exten­siva. A Cata­lu­nya, volant baix, s'evi­den­cia l'ato­mit­zació de les fin­ques. No és el cas de la de Crespià, man­tin­guda ínte­gra des del segle XII, fet docu­men­tat a l'arxiu dels Pifer­rer-Ordis de la gran casa pai­ral que, sobre­ei­xida d'història, con­tem­pla impàvida l'arren­gle­rat exèrcit anti­bel·licista de nogue­res. Al cafè del poble un petit pro­pi­e­tari pre­su­meix: “Cullo de tot! Ver­dura i lle­gums de tota mena. Tinc trenta frui­ters vari­ats, un prat i un camp d'userda, dues vaques i dos porcs, blat de moro per a l'avi­ram i els ànecs, sis oli­ve­res em donen oli per l'any i oli­ves per ado­bar i, davant de casa, dos noguers fan ombra fresca a l'estiu i cullo nous a no aca­bar! El trac­tor el tinc com nou i no m'ha fal­tat mai un duro”. Com dir-li –és inútil– que el seu petit regne asse­gura super­vivència però no riquesa. És l'error clàssic dels mini­fun­dis­tes!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.