Economia

AGRICULTURA

La DO Terra Alta potencia el vi blanc de qualitat i fet amb garnatxa blanca

El consell regulador ha creat un distintiu específic per als vins elaborats al 100% amb aquesta varietat de raïm i que acrediten un alt nivell de qualitat

La deno­mi­nació d'ori­gen (DO) Terra Alta és la regió vinícola amb més con­cen­tració de gar­natxa blanca del món, amb un total de 1.300 hectàrees plan­ta­des d'aquesta vari­e­tat de raïm. De fet, segons el regis­tre viti­vinícola de Cata­lu­nya, un 90% de les plan­ta­ci­ons de gar­natxa blanca són a la Terra Alta, on s'estima que hi ha un terç de la superfície mun­dial d'aquesta vari­e­tat. Una espe­ci­fi­ci­tat que el con­sell regu­la­dor de la DO Terra Alta vol explo­tar i dis­tin­gir per pro­mo­ci­o­nar tots els seus vins. En aquest sen­tit, ha creat un dis­tin­tiu de garan­tia específic que iden­ti­fica i dóna nom als vins ela­bo­rats al 100% amb gar­natxa blanca que acre­di­ten un deter­mi­nat nivell de qua­li­tat i sin­gu­la­ri­tat. Així, els vins hau­ran d'acre­di­tar una qua­li­tat sen­so­rial molt bona, d'almenys 80 punts sobre 100 al tast, per acon­se­guir el dis­tin­tiu. Una pun­tu­ació que exi­geix l'excel·lència tant a la vinya com al celler.

Aquesta ini­ci­a­tiva del con­sell regu­la­dor forma part d'un pla estratègic amb què aquest òrgan pretén acon­se­guir més pres­tigi i noto­ri­e­tat i equi­li­brar la relació entre la pro­ducció i la comer­ci­a­lit­zació dels vins blancs. “Amb aquest impor­tant pas enda­vant ens pro­po­sem impul­sar tota la deno­mi­nació d'ori­gen Terra Alta”, ha mani­fes­tat el pre­si­dent de la DO Terra Alta, Jaume Des­car­rega. La Terra Alta és la pri­mera deno­mi­nació d'ori­gen vinícola cata­lana que dis­posa d'un dis­tin­tiu d'aques­tes carac­terísti­ques. Tot i que ja hi havia cellers a la comarca que ela­bo­ra­ven vins blancs només amb gar­natxa blanca, els vins que sor­tien al mer­cat no dis­po­sa­ven de cap dis­tin­tiu de qua­li­tat específic.

D'altra banda, el 10 d'abril el con­sell regu­la­dor entre­garà els pri­mers pre­mis Terra Alta Gar­natxa Blanca a la Fira de Batea, que tindrà lloc al pavelló poli­es­por­tiu muni­ci­pal. El cellers de la comarca ofe­ri­ran degus­tació de vins durant tota la jor­nada.

LA XIFRA

1.300
hectàrees
de garnatxa blanca hi ha a la Terra Alta, el 90% del total de plantacions catalanes d'aquesta varietat

50è aniversari del Celler de Batea

El Celler Cooperatiu de Batea celebra enguany el 50è aniversari. Actualment té 214 socis que conreen una extensió de 1.500 hectàrees de vinyes. És una de les cooperatives més potents per la seva producció, que supera els 9 milions de quilos de raïm anuals, un 45% dels quals són de raïm blanc. Dissabte es farà un acte commemoratiu i s'ha embotellat una edició especial del seu vi de gamma més alta, l'Aube, per celebrar els 50 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.