Economia

El turisme del vi uneix els cellers de la vall del riu Corb

Set cellers oferiran propostes conjuntes d'enoturisme per promocionar els productes i el territori

El 25% de les vinyes de la DO Costers del Segre estan incloses en aquesta subzona

Set dels cellers de la vall del riu Corb han decidit impulsar conjuntament la promoció i els vins d'aquest territori. La zona engloba uns divuit pobles, situats a l'Urgell i, en algun cas, al nord de la Conca de Barberà. Però el conreu de la vinya se situa a la banda alta d'aquest riu, des de Rauric a Belianes. La iniciativa, presentada recentment, es difondrà a través del segell Vins del Riu Corb. Pretén posar reivindicar tant el territori com la producció de vins. De moment, oferiran visites guiades, tastos i maridatges.

Valls del Riu Corb és una de les set subzones vitivinícoles de la DO Costers del Segre. Amb una superfície cultivada d'unes mil tres-centes hectàrees, s'hi produeixen anualment unes quatre-centes mil ampolles, encara sols el 15% del que s'hi elabora. Els ceps suporten una alta insolació a l'estiu, però a les tardes hi arriba la marinada. Aquest vent refresca els ceps i ajuda a alentir la maduració del raïm. Aquesta climatologia provoca una concentració alta de tanins, que donen color al vi, però les graduacions no són excessives. Pau Moragas, de L'Olivera Cooperativa, un dels cellers impulsors de la iniciativa, assenyala la marinada com un dels factors decisius que doten de caràcter singular els vins de la vall. La viticultura, pròpia de l'interior, també és diferent. Per exemple, als ceps, cal aplicar-los pràctiques vitícoles específiques per protegir els raïms de la insolació. Els vins són “frescos, equilibrats i amb una acidesa adequada”, assegura Moragas. La majoria dels cellers de la subzona són petits i familiars, i són gestionats directament per viticultors. Com ara Cercavins, a Verdú. El 2003, tres pagesos que fins aleshores venien tot el vi a grans empreses de fora van decidir-se a embotellar-ne una part i fundar un celler propi. La primera anyada va sortir el 2003, amb 3.000 ampolles. Ara produeixen 150.000 ampolles, majoritàriament de vins negres. Cercavins n'exporta el 14% i preveu incrementar un 15% la producció l'any vinent. “L'esperit del projecte és anar junts per promoure el territori, el paisatge, els conreus, el vi i altres productes de qualitat que s'hi produeixen”, explica Isaac Pedrós, responsable de vendes del celler.

La iniciativa dels cellers permetrà fer més visible el paisatge agrícola creuat pel Corb, que combina planes, turons, valls abruptes, monestirs i castells. La vinya s'hi conrea des d'antic i en municipis com ara Verdú és la principal font de riquesa. El sommelier Xavier Ayala explica: “Els monjos elaboraven vi des de temps remots. És un fet cultural arrelat a la vall.” A més de Cercavins i L'Olivera, hi participen els cellers Casa Pardet, Cal Cabo Celler, Petit Duran, Analec i Comalats. Esperen ampliar aviat la llista amb nous socis.

LA XIFRA

400.000
ampolles
de vins i escumosos produeixen anualment els cellers de la subzona Valls del Riu Corb.

Pioners en agricultura social

Situat a Vallbona de les Monges, L'Olivera és el celler privat més antic de la vall del Corb i el primer quant a producció. Aquesta cooperativa de treball associat és un dels referents més antics en el camp de l'agricultura social a Catalunya. Actualment, dóna feina a 32 persones amb risc d'exclusió social i amb algun tipus de discapacitat. A banda, treballa amb pagesos i agricultors de la zona. La cooperativa ha optat per tenir una gamma àmplia de productes: elabora 17 vins, majoritàriament blancs, però també escumosos i dolços. A més, també produeix quatre olis, l'altre conreu amb força presència a la vall del Corb.

Els pròxims dos anys, L'Olivera preveu incrementar la producció fins a arribar a embotellar 200.000 ampolles de vi. Enguany, per celebrar que ha complert 40 anys s'ha presentat el documental L'Olivera, terra i gent (Bitakora Films), premiat en diversos certàmens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME

Els càmpings de Lleida preveuen una bona temporada sense restriccions per sequera

LLEIDA
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona