Economia

La Cooperativa d'Ivars vol distribuir carn de vedella

Negocia amb una cadena de supermercats i un escorxador per obrir-se pas en l'àmbit comercial i arribar directament al consumidor

Primeres proves de qualitat a la seva granja experimental

La Coo­pe­ra­tiva d'Ivars, dedi­cada prin­ci­pal­ment a la fabri­cació de pin­sos, vol obrir una nova línia de comer­ci­a­lit­zació amb la qual pretén arri­bar, per pri­mer cop, direc­ta­ment al con­su­mi­dor final. La intenció és tirar enda­vant aquest pro­jecte amb un nou pro­ducte: carn de vede­lla de la vari­e­tat Aber­deen-Angus. Aquesta raça és molt apre­ci­ada en el sec­tor de la res­tau­ració, segons ha asse­gu­rat la res­pon­sa­ble de nutrició de la coo­pe­ra­tiva, Núria Lla­nes, que hi ha afe­git que estan “tra­mi­tant un acord amb una cadena de super­mer­cats i un escor­xa­dor” a par­tir del qual fer la dis­tri­bució de la carn en un futur.

La ini­ci­a­tiva té com a base uns estu­dis sobre la qua­li­tat de la carn de vede­lla que s'estan duent a terme enguany a la Granja Expe­ri­men­tal Mont­suar, que és pro­pi­e­tat de la coo­pe­ra­tiva. Con­cre­ta­ment, s'està ana­lit­zant quina influència tenen en el pro­ducte final el tipus de pinso que menja l'ani­mal, el nivell de madu­ració de la carn o el temps d'espera fins a la matança, explica Lla­nes.

Un cop s'obtin­guin els resul­tats de la inves­ti­gació –els diver­sos estu­dis que s'han efec­tuat ante­ri­or­ment a la granja s'han basat en les mos­tres d'un any sen­cer– es farà un tast d'aquesta carn a la coo­pe­ra­tiva i en diver­sos cen­tres de recerca. És el pri­mer cop que la Coo­pe­ra­tiva d'Ivars s'endinsa en aquest àmbit, ja que tots els tre­balls duts a terme fins ara havien tin­gut com a objec­tiu acon­se­guir un tipus de far­ratge més efi­ci­ent, tant des del punt de vista de la pro­duc­ti­vi­tat com del benes­tar ani­mal.

Un altre objecte d'estudi apli­cat a la vui­tan­tena de vedells que hi ha a la Granja Expe­ri­men­tal Mont­suar d'Ivars d'Urgell ha estat, més recent­ment, el càlcul del nivell òptim d'ener­gia, que és, segons la res­pon­sa­ble de nutrició de la coo­pe­ra­tiva, l'ele­ment que té una reper­cussió més gran des del punt de vista dels cos­tos de pro­ducció del pinso.

La recerca de la granja, en què par­ti­ci­pen la Uni­ver­si­tat de Lleida i la Politècnica de Madrid, es podrà com­ple­men­tar ben aviat dins la mateixa coo­pe­ra­tiva. Serà amb la posada en marxa, al mes de setem­bre, d'un nou edi­fici des­ti­nat a labo­ra­to­ris que ser­virà per dur a terme, entre altres, pro­ves de diges­ti­bi­li­tat i fer­men­tació que ara s'encar­re­guen exter­na­ment.

La recerca a par­tir de les dades de gran­ges expe­ri­men­tals, per no haver d'uti­lit­zar les dels socis, també s'apli­carà en un futur en el porcí. El direc­tor de l'àrea de remu­gants de la Coo­pe­ra­tiva d'Ivars, Eli­seu Isla, creu que l'equi­pa­ment ha estat una “eina indis­pen­sa­ble” els cinc anys que fa que està en fun­ci­o­na­ment. Per aquest motiu, es vol posar en marxa l'any vinent una altra granja per estu­diar diver­ses vari­e­tats de porc.

LA XIFRA

80
vedells
repartits en quatre naus són objecte d'estudi a la Granja Experimental Montsuar de la Cooperativa d'Ivars.

Sistema de pesatge innovador

La Granja Experimental Montsuar va començar a funcionar l'any 2011 i és avui dia pionera a Europa pel que fa al sistema de pesatge dels animals i el càlcul de la quantitat d'aliment que consumeixen. Un xip col·locat a l'orella del vedell permet identificar-los en el moment en què van a menjar pinso, quan s'activa un sistema informàtic.

L'accés està ideat de tal manera que només hi pot accedir un animal a la vegada i, un cop entra, queda situat damunt una bàscula que envia el seu pes, en temps real, a una base de dades. El mateix sistema s'aplica al recipient on hi ha el pinso per poder calcular la quantitat d'aliment que queda, comprovant el que ha menjat l'animal.

El director de l'àrea de remugants de la Cooperativa d'Ivars, Eliseu Isla, explica que la granja experimental està dotada de diversos automatismes fets a mida, alguns dels quals només els havien vist funcionar als EUA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia