Llum verda a la primera planta de producció de biodièsel de les comarques de Lleida a Juneda

El director general d'Urbanisme, Pere Solà, ha detallat que el volum de la planta que es projecta a Juneda 'permetrà rebre també altres tipus de llavor procedents de més enllà dels camps de l'entorn'. Solà també ha destacat que la planta serà complementària a la de tractament de purins que ja existeix a la zona, Tracjusa. La planta de biodiesel convertirà les llavors en oli vegetal, que després es barrejarà amb metanol i altres substàncies per convertir-lo en combustible.

El cicle serà tancat. En concret, els pagesos produiran la colza o el gira-sol que després es transformarà a la planta de Juneda i el biodiesel resultant el podran vendre a les mateixes benzineres de les cooperatives. Amb la producció d'una hectàrea de colza, s'aconsegueix el biodiesel que necessita un vehicle per fer 24.000 quilòmetres.

Paral·lelament, també s'aprofitaran les restes de les llavors premsades com a aliment per al bestiar dels mateixos socis de les cooperatives. En concret, de cada 100 quilos de llavors se n'extreu un 30% d'oli (que després es converteix en biodiesel) i el 70% restant s'aprofita com a farina per a menjar de porcs i vedells. A més, aquest producte té un alt contingut en oli, per tant, no fa falta afegir-ne com passa amb el pinso convencional.

Les set cooperatives que impulsen el projecte són l'Agropecuària de Juneda (Garrigues), la cooperativa Agrària de Miralcamp (Pla d'Urgell), la cooperativa del camp d'Ivars d'Urgell (Pla d'Urgell), la cooperativa Agrària de Vic, la cooperativa Agrària Coperal de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà), la cooperativa del camp d'Artesa de Segre (Noguera) i la cooperativa d'agricultors de Calaf i comarca (Anoia).

El conjunt de les cooperatives tenen el 60% de la societat (8,5% cadascuna), i el 40% restant queda en mans del grup promotor 'Les Obagues' i 'la Manresana', amb tres socis ramaders i un enginyer agrònom.

Aprofitant que les instal·lacions s'ubicaran vora la planta de tractament de purins de Tracjusa a Juneda, la planta de biodiesel compartirà la fabricació d'energia per millorar l'eficiència d'ambdues empreses. En concret, Tracjusa podrà utilitzar per a produir biogàs la glicerina resultant de la fabricació de biodiesel. Paral·lelament, la planta de biodiesel aprofitarà els excedents de calor de Tracjusa, de manera que es pugui cobrir una part de les necessitats energètiques a baix cost. Els promotors tenien previst inaugurar la instal·lació durant la primavera de l'any 2008, però finalment el projecte s'ha retardat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.