Més esport

l'entrevista

“La situació del català no és tan greu com sembla”

Que fa falta saber català per jugar a rugbi a la USAP de Perpinyà?

La identitat catalana de la USAP és quelcom irrenunciable, és part del seu ADN. A les competicions franceses i europees els de la USAP són “els catalans”. Òmnium té un conveni amb el club i fa temps que volíem engegar els cursos de català.

Va ser iniciativa d'Òmnium, doncs?

Era un desig compartit, però ens ha costar posar-ho en marxa. El primer a aprendre i perfeccionar el seu català va ser el director comercial, en Frederic Pel, però enguany és el primer cop que fem un curs regular, cada dilluns, abans de l'entrenament, per a jugadors, membres del cos tècnic i directius.

Ho fan per obrir-se portes al sud dels Pirineus?

És cert que és un factor que hi juga, perquè, en paraules del president de la USAP, Paul Goze, això no és la Catalunya del Nord, sinó el nord de Catalunya. Això és quelcom que la gent del club té claríssim. Crec, però, que a més hi ha un interès individual i col·lectiu per aprendre el català. Els jugadors, tècnics i directius han entès que necessiten el català no només per relacionar-se amb la Catalunya del sud, sinó per integrar-se de debò en la catalanitat del club. Abans dels partits sona L'estaca i a la graderia és molt normal sentir el català.

Es fa un ensenyament amb temàtica esportiva i de rugbi?

Aprofitem que som a l'estadi Aimé Giral per fer sessions interactives que fan més fàcil assimilar l'idioma. Per exemple, anem a la botiga o al restaurant de l'estadi i fem jocs de rol per fer ús del català en situacions quotidianes. Això es complementa amb una mena de tutoria lingüística que es dóna de forma natural al vestidor entre els que parlen català i els que n'estan aprenent.

Els jugadors de fora també s'hi apunten, a les classes?

És significatiu que el jugador que més força ha fet per tal que comencessin els cursos ha estat en Farid Sid, que és català, però de pares algerians. Tenia molt clar que havia d'aprendre català i ha fet uns avenços increïbles. I tenim molts alumnes que no són catalans.

Al sud tenim una imatge de precarietat pel que fa a l'estat de la llengua a la Catalunya del Nord. És així?

No és pas tan dolenta com pot semblar si només fem una exploració superficial. La USAP n'es una bona mostra. És cert que s'ha perdut l'hàbit d'ús, però és moltíssima la gent que sap català i que el parla perfectament només de saber que el seu interlocutor també el parla. La USAP, amb l'ús normalitzat que fa del català (retolació, megafonia, web, etc.), ajuda molt a trencar aquesta dinàmica. La USAP fa país. Òmnium i USAP compartim una visió comuna del país.

Òmnium Catalunya del Nord és una entitat molt activa. Quanta gent hi treballa?

Tenim molts socis i adherits, però hi ha una cinquantena de persones que tirem endavant les activitats habituals, com ara els cursos de català per a adults, o la Nit de Sant Jordi, els únic premis literaris de la Catalunya del Nord.

L'acord Òmnium-USAP és només per les classes de català?

No només això. És un acord ampli que inclou per exemple fer traduccions i suport a les accions de comunicació del club. La USAP és alhora un dels patrocinadors principals de la Nit de Sant Jordi.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.