Aprendre dels errors per quan torni a nevar fort

Quaranta-vuit hores després de l'excepcional nevada que dilluns va col·lapsar mig Catalunya, amb milers de conductors atrapats a les carreteres i milers d'usuaris sense subministrament elèctric com a principals problemes, queden en l'aire interrogants importants per respondre. Un dels primers és si l'alerta emesa per les autoritats va ser feta de manera prou contundent i efectiva. Vistos els comunicats fets públics per Meteocat el dia abans, semblaria que no. Sort n'hi va haver, en tot cas, de la previsió feta pública a la televisió, que diumenge a la nit alertava de la imminència d'un temporal de neu excepcional arreu, una alerta que Meteocat no va ratificar fins al mateix dilluns al matí. Certament, tots sabem que és difícil de predir amb eficàcia aquest tipus de temporals a Catalunya, però això no hauria d'impedir que, en casos excepcionals com el d'abans-d'ahir, s'afinés al màxim la previsió. De fet, el govern ja va reconèixer ahir mateix que s'havia fet curt.

Un cop vam tenir la tempesta al damunt, caldria preguntar-se també si l'actuació de tothom, ciutadans i administració, va ser la correcta. Dels primers, malgrat que no fossin avisats amb contundència, potser caldria esperar més responsabilitat individual i que no s'haguessin arriscat més del compte en una situació de nevada com la que hi havia dilluns al migdia. Pel que fa a l'administració, caldrà veure, un cop vagin passant els dies, si l'actuació dels efectius va ser prou coordinada i efectiva. Si des del primer moment hi va haver, per exemple, prou agents a les carreteres per intentar minimitzar el col·lapse circulatori o si tots els estaments de l'administració implicats en el Neucat van complir la funció que aquest pla determina. Alguns ajuntaments, per exemple, ho van fer amb escreix, netejant carrers i ajudant la gent que havia quedat retinguda, malgrat que, com a la Jonquera, no era ben bé responsabilitat seva. Caldria felicitar també els nombrosos agents sobre el terreny, que, malgrat les dures inclemències del temps, van fer un sobreesforç per mirar d'ajudar tothom. Alguns responsables polítics, en canvi, els van fer un mal favor negant públicament i gairebé de manera desconsiderada els greus problemes que dilluns a la nit havien afectat milers de persones.

Una de les conseqüències més greus del temporal ha estat el tall del subministrament elèctric, que ahir al vespre encara afectava desenes de milers d'usuaris. Es tracta, malauradament, d'una situació massa coneguda pels ciutadans cada cop que un fenomen meteorològic excepcional colpeja el país. Certament, el d'abans-d'ahir ho va ser, però cal preguntar-se si això ha de ser així per força. S'han fet, per exemple, les inversions necessàries a les línies de baixa i alta tensió? La imatge de torres doblades pel pes de la neu –com va passar en el temporal de vent i neu del 1986, que va posar al descobert greus deficiències en les xarxes de distribució elèctrica– ens fa pensar que no.

Dilluns Catalunya va viure una jornada amb unes incidències segurament inevitables, però una previsió més ajustada a la realitat, una alerta més ferma i una gestió més eficaç les haurien minimitzat. Ahir el govern va demanar disculpes per si s'havia equivocat. En tot cas, el que podríem fer seria aprendre dels errors per quan torni a nevar fort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.