Editorial

Cal una llei que obligui a etiquetar en català

Més de trenta anys després d'haver recu­pe­rat la democràcia, que l'ús del català no esti­gui nor­ma­lit­zat en camps com el de l'eti­que­tatge dels pro­duc­tes és una prova més que alguna cosa falla a l'hora de fer valer els nos­tres drets com a poble. Per aquest motiu, encara són necessàries ini­ci­a­ti­ves com la fira De Tot Cat que se cele­bra aquest cap de set­mana a Girona, en el trans­curs de la qual uns tres-cents ajun­ta­ments, con­sells comar­cals, dipu­ta­ci­ons, uni­ver­si­tats, par­tits polítics i enti­tats subs­criu­ran l'ano­me­nat Com­promís per Girona, un mani­fest pel qual els sig­nants es com­pro­me­ten a com­prar només pro­duc­tes eti­que­tats en català. Es tracta, com dèiem, d'una ini­ci­a­tiva llo­a­ble, però que només s'entén perquè pretén posar fi a una ano­ma­lia que els ciu­ta­dans de qual­se­vol país del món no tole­ra­rien: que els pro­duc­tes que es venen a les boti­gues no siguin eti­que­tats, com a mínim, en la seva llen­gua.

És una ano­ma­lia que, afor­tu­na­da­ment, les ini­ci­a­ti­ves enge­ga­des per mol­tes empre­ses pro­duc­to­res i dife­rents ins­ti­tu­ci­ons públi­ques estan reduint. Tot i això, però, encara que­den milers de pro­duc­tes que no s'eti­que­ten en català. Una burla per als ciu­ta­dans, i més tenint en compte que els mit­jans tècnics actu­als per­me­ten l'eti­que­tatge en nom­bro­ses llengües alhora, tal com passa habi­tu­al­ment aquí –quants pro­duc­tes no por­ten el por­tuguès, a més del cas­tellà?– o en països bilingües o tri­lingües com Bèlgica o Suïssa. El pro­blema, amb tot, té una solució ben clara que el govern català no ha tin­gut el valor d'apli­car en trenta anys: fer una llei que obli­gui a eti­que­tar en català, tal com passa, de fet, a l'Estat espa­nyol amb el cas­tellà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.