Editorial

Reformar el CNI i assumir responsabilitats

L’Estat espa­nyol refarà la llei de secrets ofi­ci­als i el fun­ci­o­na­ment del Cen­tro Naci­o­nal de Inte­li­gen­cia (CNI) arran de les escol­tes i el segui­ment a l’exe­cu­tiu i a l’inde­pen­den­tisme. Es des­clas­si­fi­ca­ran docu­ments si la justícia ho demana i s’amplia el nom­bre de jut­ges que hau­ran d’auto­rit­zar l’espi­o­natge a per­so­nes, entre d’altres modi­fi­ca­ci­ons. Són els com­pro­mi­sos de Pedro Sánchez per cal­mar la indig­nació pel Cata­lan­gate, i que no han con­vençut ni cata­la­nis­tes ni, curi­o­sa­ment, la dreta esta­tal. Fa dècades que els ser­veis d’intel·ligència espa­nyols actuen amb impu­ni­tat –només cal assis­tir a les reve­la­ci­ons més o menys verídiques de l’exco­mis­sari Villa­rejo– i més de mig segle que no es per­met acce­dir a la infor­mació de què dis­po­sen, segons la llei vigent de les Corts fran­quis­tes del 1968. Quants abu­sos i quan­tes inves­ti­ga­ci­ons es deuen haver esca­pat al con­trol democràtic en tants d’anys! L’abast del descrèdit i la qüesti­o­na­ble consciència democràtica esta­tal fa dub­tar que la reforma esde­vin­gui efec­tiva.

L’escàndol de l’espi­o­natge als cata­lans el va des­ta­par l’obser­va­tori The Citi­zen Lab, i el govern espa­nyol va con­ti­nuar ahir menys­te­nint l’anàlisi inter­na­ci­o­nal. El cert és que sense haver-se sabut que s’espia polítics cata­lans de forma mas­siva, no hau­rien ni trans­cen­dit les pròpies erra­des en la segu­re­tat de l’exe­cu­tiu. I més enllà de les con­seqüències en l’esta­bi­li­tat par­la­mentària de l’Estat, la insistència de Sánchez a mini­mit­zar i esqui­var qual­se­vol res­pon­sa­bi­li­tat sobre l’espi­o­natge no fa res més que aug­men­tar el seu des­pres­tigi. I més quan la reforma de la llei de secrets i del CNI s’afronta forçat per les ver­go­nyo­ses reve­la­ci­ons i l’absència d’expli­ca­ci­ons i argu­ments per fer el segui­ment a qual­se­vol polític català. I perquè en sen­tir-se acor­ra­lat, bé ara Sánchez o bé Robles, jus­ti­fi­quen el segui­ment gene­ra­lit­zat a polítics pel fet de ser inde­pen­den­tis­tes, sabent que bona part de la soci­e­tat espa­nyola hi estarà d’acord. Tot ple­gat en un debat al Congrés que ha tor­nat a posar de mani­fest l’ús pri­o­ri­tari de la cam­bra per a la bata­lla política, més que per als avenços ciu­ta­dans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.