Editorial

Els aliments no s’han de malbaratar

En una soci­e­tat com la nos­tra, que molt sovint es mani­festa en l’opulència, difícil­ment podem adme­tre que cada any es mal­ba­ra­tin tones i tones d’ali­ments, als con­reus, en la indústria trans­for­ma­dora, el comerç al detall o a la llar. Cer­ta­ment, les inqui­e­tuds d’avui, que con­nec­tem amb la neces­si­tat i exigència de ser sos­te­ni­bles i sot­me­tre els pro­ces­sos indus­tri­als i de mer­cat a esque­mes d’eco­no­mia cir­cu­lar, han superat la inconsciència de la cul­tura de l’exce­dent d’antany, però l’aspi­ració a mini­mit­zar encara més les pèrdues d’ali­ments és un esforç que ni econòmica­ment ni soci­al­ment ha de defa­llir. Cata­lu­nya pos­se­eix des del 2020 una nor­ma­tiva pio­nera, la llei de pre­venció de les pèrdues i el mal­ba­ra­ta­ment ali­men­tari, que té entre les vir­tuts prin­ci­pals situar de forma indis­cu­ti­ble la pre­venció, ben para­me­trit­zada per dades mesu­ra­bles, per damunt de tot. Tan­ma­teix, el regla­ment de la llei encara ha d’entrar en vigor, i no serà fins que això s’esde­vin­gui que tindrà una incidència real, amb la defi­nició de punts tan impor­tants com el règim san­ci­o­na­dor.

L’espi­go­la­ment, la reco­llida a les àrees de con­reu de tot allò que es rebutja per diver­ses raons (estètiques, els vai­vens del mer­cat i altres) també té un reco­nei­xe­ment impor­tant en la llei en fer-lo objecte de regu­lació. Aquesta acti­vi­tat, però, ens du a la cer­tesa que és al camp on hem de posar el focus per asso­lir resul­tats real­ment esti­ma­bles en aquesta tasca de casar amb més pre­cisió l’oferta i la demanda d’ali­ments. Podem dema­nar al con­su­mi­dor més zel en la mesura a l’hora d’omplir el rebost, i als super­mer­cats gua­nyar encara més en eficiència quan han d’emple­nar els seus line­als i escar­ras­sar-se a mun­tar les seves xar­xes de donació de pro­ducte no comer­ci­a­lit­zat a enti­tats soci­als, però tant page­sos com ins­ti­tu­ci­ons no hau­rien per­dre de vista que cal dis­po­sar de polítiques con­cre­tes per al camp, també des de la pers­pec­tiva pre­ven­tiva, perquè no sigui un forat negre del mal­ba­ra­ta­ment. En aquest sen­tit, hi pot aju­dar el reguit­zell d’empre­ses que ofe­rei­xen ser­veis a tota la cadena de valor per reduir el mal­ba­ra­ta­ment ali­men­tari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia