opinió

Vic

Siguem sensats, obrim el debat i intentem llimar els desacords

La política és, també, peda­go­gia, i mai no hauríem de renun­ciar a la peda­go­gia a l'hora de comu­ni­car-nos amb els nos­tres con­ciu­ta­dans. Sabem que els moments són com­pli­cats; sabem del rum-rum que hi ha en molts espais, molt trans­ver­sals ideològica­ment i soci­al­ment par­lant, de la nos­tra soci­e­tat en relació a la immi­gració; però més enllà d'això, tenim l'obli­gació de ser valents i d'inten­tar expli­car les coses tal i com son. Vic ha posat sobre la taula un debat real, vigent i com­pli­cat, però d'una forma bar­ro­era i sense la volun­tat pedagògica, sem­pre necessària, exi­gi­ble i indis­pen­sa­ble en la nos­tra feina.

Anem a pams: en pri­mer lloc, hi ha incon­gruències evi­dents entre la Llei d'Estran­ge­ria i la Llei de Règim Local. La legis­lació de règim local obliga tot­hom a empa­dro­nar-se en el muni­cipi en què resi­deix habi­tu­al­ment. Així mateix, dis­posa que el padró con­tindrà, entre d'altres, el número de tar­geta de residència en vigor o el docu­ment d'iden­ti­tat o pas­sa­port del país de residència. L'Ajun­ta­ment és, segons aquesta legis­lació bàsica, l'ens com­pe­tent per a la for­mació, man­te­ni­ment, revisió i custòdia del padró muni­ci­pal. En aquest sen­tit, l'empa­dro­na­ment és un dret i una obli­gació per a tot­hom, sigui quina sigui la seva naci­o­na­li­tat i situ­ació admi­nis­tra­tiva. Però, per con­tra, la Llei d'Estran­ge­ria exi­geix a l'immi­grant pas­sa­port i visat, una dis­po­sició que ava­la­ria, segons la seva lec­tura lite­ral, la pro­posta feta per l'Ajun­ta­ment de Vic.

Segon: el padró no és una eina política de gestió d'immi­grants, sinó una radi­o­gra­fia de la rea­li­tat. El padró és una com­petència 100% muni­ci­pal, i és indis­pen­sa­ble avançar en la seva homo­geneïtzació, tal i com pro­posa la Gene­ra­li­tat. Hem de posar en valor, hem d'expli­car l'acte d'inte­gració que sig­ni­fica empa­dro­nar-se, que pos­si­bi­lita la pla­ni­fi­cació per part de les admi­nis­tra­ci­ons locals a par­tir de l'accep­tació d'una rea­li­tat evi­dent: el no-empa­dro­na­ment no suposa la no-existència d'aque­lla per­sona.

En ter­cer lloc, és una pro­posta estèril i popu­lista, que fuig de la peda­go­gia i crea més pro­ble­mes que solu­ci­ons. Accep­tant les con­tra­dic­ci­ons de la legis­lació i l'impacte social i econòmic d'un incre­ment tan subs­tan­cial de la població en un ter­mini tan curt de temps, la pro­posta crea més pro­ble­mes que no solu­ci­ons. Aquesta mesura no com­por­tarà cap canvi en el feno­men de la immi­gració, l'arri­bada d'immi­grants és de molt més abast i es regula per uns altres paràmetres i no en funció de les deter­mi­na­ci­ons d'un padró.

I quart, hem d'evi­tar el turisme admi­nis­tra­tiu. Aquesta pro­posta, des­lle­ial amb els altres muni­ci­pis de la comarca i del país, posa en pri­mera línia les ano­me­na­des polítiques NIMBY (Not in my backyard): no en el meu pati del dar­rere, però sí en el del veí. Com dèiem, l'empa­dro­na­ment és el pri­mer pas que acos­tu­men a fer els immi­grants tan aviat com els és pos­si­ble, perquè al cap de tres anys de cons­tar en el regis­tre, poden ini­ciar la tra­mi­tació del procés de regu­la­rit­zació. Així, si es posen tra­ves a la seva ins­cripció, és obvi que els immi­grants recor­re­ran a cen­sar-se en el muni­cipi veí, el que ano­me­nem turisme admi­nis­tra­tiu. Amb això, el que acon­se­guim és que el padró deixi de ser un reflex de la rea­li­tat social, però no l'altera. En canvi el no- empa­dro­na­ment con­du­eix a la cre­ació de bos­ses de mar­gi­na­li­tat, que s'ani­rien retro­a­li­men­tant, en no tenir les dades reals per poder inter­ve­nir-hi per evi­tar-les; fent aug­men­tar encara més el rebuig ciu­tadà envers un col·lec­tiu ja de per si estig­ma­tit­zat.

Siguem sen­sats, obrim el debat, bus­quem els espais de tro­bada i inten­tem lli­mar els des­a­cords, perquè en aquest ball hi som tots i bé hau­rem de ballar-lo. El que ens toca esco­llir és quina música volem que soni i qui la tria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.