Opinió

Tribuna

Espanya-Catalunya

“Com serien les relacions Regne d’Espanya-República Catalana?

Sentim constantment: la independència divideix la gent. La divisió de la gent, a Catalunya, passa per la inconsciència d’un Estat que mai ha sabut què governava. No ha sabut que tenia a les mans pobles que, com diu el seu escut, venen de corones diferents. Mirar l’escut d’Espanya és la primera lliçó que s’hauria d’aprendre a les escoles i tota la trepa d’ opinadors: hi ha tots els orígens d’antics regnes i corones. El regne d’Espanya hauria d’adonar-se d’aquesta realitat que està eclosionant. I respectar la voluntat d’aquests pobles sent conscient que es van unir, sovint, només per la voluntat d’uns reis. Com seria la relació dels pobles d’aquest escut? Estem tips de dir que estimem el poble espanyol. Que si tenim la necessitat d’ organitzar-nos en Estat és per la inconsciència que aquest Estat té de què és Catalunya.

L’estimem Espanya, que ens l’hem recorreguda tota, que hi tenim amics, parents... i vincles culturals. Qui no se sent lligat a Goya, al Greco, a Velázquez? Jo he vist el cel de Sevilla retallat a la Giralda d’un blau desconegut de tan intens. M’he extasiat dins l’Alhambra de Granada. Qui no ha recorregut la Ciutat Encantada de Conca. Qui no coneix la Puerta de Alcalá, la Gran Via i la Plaza Mayor, i aquella Salamanca fascinant, amb fra Luis de León a dintre, l’Àvila encara emmurallada? Qui no ha descobert l’antic Palau Reial de Valladolid, aquell Lleó dins els vitralls que trenquen la claror en mil colors, qui no s’ha embadalit davant les casetes de tàpia, recuperades arreu, qui no ha badat davant el romànic de Sòria i, fent un salt, qui no s’ha rabejat per les ries de Galícia, s’ha rebolcat pels prats de sota les fagedes d’Astúries, prop de les rieres, ha admirat la Concha i els ports dels germans d’Euskadi i els seus prats amagats turons amunt. Qui no ha pujat el Pirineu d’Aragó, vist l’ Ebre a Saragossa. Qui no s’ha abraçat amb els amics d’aquelles terres, els parents que hi tenim? Qui no ha sentit l’escalf de tanta gent? Qui no n’ha contemplat la pobresa i la riquesa, com la contemplem a casa?

Com serien les relacions Regne d’Espanya-República Catalana? Qui pot ser tan insensat d’imaginar una ratlla que passa pel front d’Aragó on van morir els nostres nois sota els trets dels mateixos nois de l’altre costat de trinxera. Qui no té cossos per desenterrar entorn d’aquell front on en Franco es va plantar fins a traspassar-lo per entrar per la Diagonal de Barcelona amb tancs. Qui ignora, encara, que si aconseguim la República pactada passarem comptes, veurem els actius i els passius. I, un cop solucionat aquest pas, pagarem la part corresponent al deute exterior i col·laborarem a la caixa de compensació amb acords puntuals i revisats? De veritat que, per orgull, per “señorío” seran capaços de desestimar aquest pla i d’ensorrar-nos a nosaltres i tot, amb l’Espanya que s’ensorra...!!! Qui vol separar? Escolta Espanya!!!!! No facis l’ase!

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.