Opinió

pont aeri

Les comissions d'investigació

La majoria de comissions d'investigació no han servit per a res

Els parlaments són rics i tenen sentit d'existir quan s'acosten a la ciutadania. Amb la crisi han fet tard, perquè tot just s'han posat les piles a Madrid la setmana passada i dimecres a Catalunya, en format monogràfic. Malgrat tot, són debats que si no existissin s'haurien d'inventar, perquè ara mateix l'atur i el tarannà de l'economia són els principals problemes que tenim. Encara que no s'esperin resultats parlamentaris d'avui per demà, és bo que des del Parlament es busquin solucions.

Més dubtós i més discutible és esbrinar per què serveixen les comissions d'investigació en un Parlament i més quan hi hagut víctimes, com és el cas de l'incendi del juliol de l'any passat a Horta de Sant Joan. Un fet luctuós que també s'està investigant als jutjats de Gandesa i que cal imaginar que en cas d'haver-hi culpables, siguin tècnics o polítics, seran condemnats.

L'experiència parlamentària demostra que la majoria de comissions d'investigació no han servit per a res. La del GAL, la de la Guàrdia Civil en el cas Roldán i els fons reservats, la que s'investigava perquè es venia lli subvencionat a preu d'or per al finançament irregular del PP, la del Carmel i tantes altres comissions que no han servit per a res més que per fer soroll polític, perquè la justícia hi anat per davant o el fet investigat ha caigut pel seu propi pes. De vegades el soroll és saludable perquè l'oposició sigui escoltada.

Volem saber la veritat? Doncs és clar que sí. Què va passar? Perquè van morir cinc persones, en aquell maleït incendi. Cal saber-ho i aclarir-ho, i per això hi ha els jutjats i també els parlaments. Però, en cas de no haver-hi conclusions fiables, tot plegat perd credibilitat, i heus aquí que a hores d'ara es desconeix el resultat de la comissió d'investigació dels incendis del Parlament. Pel que s'ha vist fins ara serà difícil saber tota la veritat d'uns fets que de segur també van ser fruit de la mala sort.

Els tècnics dels bombers del GRAF han esbroncat els polítics per haver filtrat informació i perquè creuen que dubten de la seva tasca. Ningú no ho va dir, però de les seves paraules es podia despendre: «Polítics, quan hi hagi foc vagin vostès a apagar-lo.» Ara mateix estan força més units els bombers, els agents rurals i tots els que van intervenir en l'incendi que no pas la classe política. L'oposició voldria escoltar que els consellers Saura i Baltasar són els culpables i els partits que donen suport al govern, que tot va funcionar com una seda... Ni una cosa ni l'altra, i l'entremig és difícil d'aclarir en una comissió parlamentària, i més en època electoral.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.