Opinió

LA GALERIA

El país dels cuiners

Tot i que no és una mostra de gustos i olors, podem seure a les taules de l’Hotel Duran, del Motel i de l’antic Bulli

Durant anys Figue­res es pro­mo­ci­o­nava com a ciu­tat comer­cial i gas­tronòmica. Avui la capi­tal empor­da­nesa no passa un dels seus millors moments, amb governs muni­ci­pals que, més enllà de les polítiques d’apa­ra­dor, no han des­ta­cat pre­ci­sa­ment per apor­tar pro­pos­tes amb visió de futur. La ciu­tat aguanta, però no es pot viure eter­na­ment mirant enrere, dels vells èxits d’aque­lla ciu­tat que Josep Pla des­cri­via com la “Figue­res gene­rosa, entu­si­asta, ena­mo­rada dels espec­ta­cles, tole­rant, no pas massa donada a l’estalvi...” Hi ha èxits que per­du­ren i el món de la cuina i la res­tau­ració ha cres­cut amb bons resul­tats i lluïment. Pre­ci­sa­ment el Museu de l’Empordà de Figue­res mos­tra, des de les Fires de Maig i fins al 15 de setem­bre, una extra­or­dinària expo­sició sobre el que han estat els dar­rers cin­quanta anys de la gas­tro­no­mia i la cuina empor­da­nesa, que ha esde­vin­gut inter­na­ci­o­nal. El país dels cui­ners. De Ca la Teta a El Bulli, tot i que no és una mos­tra de gus­tos i olors, ens per­met reconèixer i seure a les tau­les de Ca la Teta de l’Hotel Duran, a la del Motel de Josep Mer­ca­der –on encara avui ens pot ser­vir el seu dei­xe­ble Jaume Subirós– o a la d’El Bulli de Fer­ran Adrià, abans que es con­vertís en Foun­da­tion. Es tracta d’un recor­re­gut per cinc dècades de cuina i cui­ners empor­da­ne­sos, des dels anys en què Port­bou i el Pertús for­ma­ven part del mapa de la gas­tro­no­mia cata­lana, pas­sant pel Mas Pau d’Avi­nyo­net de Puig­ventós, amb Nuri Ser­rat, la pri­mera dona que va obte­nir una estre­lla Mic­he­lin a l’Estat espa­nyol. Podria seguir enu­me­rant cui­ners i res­tau­rants, que han man­tin­gut l’Empordà en el top de la gas­tro­no­mia inter­na­ci­o­nal, i els seus suc­ces­sors, que avui estan en molt bona posició en el món de la gas­tro­no­mia, però és millor que els con­vidi a visi­tar la planta baixa i el pri­mer pis del Museu de l’Empordà de Figue­res, on podran gau­dir de la mos­tra. Si s’esti­men més empor­tar-se l’expo­sició sota el braç, hi ha edi­tat un lli­bre-catàleg, amb tex­tos d’una quin­zena d’autors, entre els quals hi ha els peri­o­dis­tes i fotògrafs gas­tronòmics Fran­cesc Gui­lla­met i Sal­va­dor Gar­cia-Arbós, entre d’altres. I si el que volen és tas­tar alguns dels plats que han fet història, no els con­vido, però sí que els sug­ge­reixo entau­lar-se i dema­nar els menús de degus­tació que, amb motiu de l’expo­sició i a un preu interes­sant, tro­ba­ran tant a l’Hotel Duran (40 euros), com a l’Hotel Empordà –el Motel (42,50 euros). Bon pro­fit!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.