Opinió

JOSEP MARIA ALBET I NOYA

«El futur serà ecològic o no serà»

Per què vol proposar a la Denominació d'Origen Penedès que faci l'aposta pels vins ecològics?
–«Perquè, en aquest moment, la majoria dels elaboradors que fan vi dins la DO Penedès ja fan vi ecològic, ja tenim el conreu ecològic i ara és un bon moment per fer un pas més que ens ha de garantir un bon futur. Ser la primera DO totalment ecològica genera un impacte molt positiu que encaixa amb un projecte de futur, i no ens l'hauríem de deixar perdre.»
–Quins riscos pot comportar per a aquells que encara no han fet el pas?
–«Jo fa 32 anys que vaig començar i crec que he demostrat que no s'ha de tenir por d'aquesta aposta, però sempre hi ha aquells que tenen por dels canvis; aquells que tenen por de sortir amb el cotxe a la carretera i aquells que tenen por de volar amb un avió. Avui en dia la producció ecològica ja està molt assumida i el que està clar és que el futur serà ecològic o no serà.»
–En aquest moment hi ha productors que fan vi ecològic però no el tenen certificat.
–«Quan comences el procés, ja està. La comercialització amb la certificació és un pas burocràtic, però el més important és el canvi de mentalitat anterior, ja que sense això no hi ha procés.»
–Pot influir la producció ecològica de la DO Penedès en les altres denominacions d'origen que conviuen en la mateixa zona, o pot passar al revés?
–«La normativa per a la certificació de la producció ecològica és molt estricta i pot afectar en vinyes que estan a tocar perquè obliga els viticultors a posar-se d'acord o plantar les vinyes en zones que limiten amb boscos o que queden perfectament delimitades. En aquest moment tots els veïns que limiten amb les nostres vinyes segueixen processos ecològics. És que no hi ha cap problema tècnic per fer-ho. Si hi ha algun problema és de mentalitat.»
–La producció ecològica hauria d'anar acompanyada de la recuperació de varietats autòctones o més rústiques per garantir millors produccions?
–«És cert que les varietats autòctones solen ser rústiques i estan més adaptades al territori. Els pagesos les coneixen molt i saben endevinar els llocs que els agraden i quines són les seves sensibilitats. A més d'aquesta vessant positiva, les varietats autòctones també ens donarien el plus d'autenticitat que ara busca el consumidor. De tota manera, les varietats internacionals hi continuaran essent perquè han demostrat que són bones. Jo crec que es mantindran perquè permeten fer bons cupatges. Nosaltres tenim un chardonnay que va guanyar el cinquè premi en un concurs mundial amb prop de 900 chardonnay de tot el món. Aquest, nosaltres no el deixarem de fer.»
–Però malgrat això, al Penedès ara tothom treballa per aconseguir bons resultats amb el xarel·lo que s'ha convertit en la bandera de la denominació d'origen.
–«Ara es comencen a veure els resultats dels esforços dels últims cinc anys, i s'estan aconseguint uns xarel·los macerats amb mares espectaculars. Si fa vint anys hi hagués hagut aquests xarel·los, molts de nosaltres no hauríem plantat chardonnay. L'aposta per vinyes de xarel·lo amb nivells de producció baixos donen uns resultats amb molt de caràcter. I això serà una revolució per als vins de la DO Penedès.»
–Hi ha lloc per als negres en aquest futur ecològic del Penedès?
–«És clar que hi tenen lloc els negres. Jo crec que el problema és que al Penedès hem tingut molt poca paciència i els negres necessiten vinyes estabilitzades i, a vegades, una maduració arriscada per aconseguir que el sabor de la fruita substitueixi els herbacis. La producció ecològica pot ajudar a fer el canvi de mentalitat per començar a elaborar productes més adients. L'ull de llebre és una varietat excel·lent per aconseguir bons resultats amb negres al Penedès. Potser hauríem de treballar per promoure més varietats a part del xarel·lo.»
–Parla d'una reconversió pràcticament total del sector.
–«Parlo d'aproximar-nos al futur.»
Va ser el primer productor de vi ecològic de l'Estat espanyol, ara fa 32 anys. Presideix el grup de vins ecològics de l'Associació Vinícola Catalana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.